Quiz about Geo Kansas
Quiz about Geo Kansas

Geo Kansas Trivia Quiz


Flat land of Kansas? Don't believe it! Kansas is a land of many regions. All of the choices are actual geological regions of Kansas.

A multiple-choice quiz by LTCJ. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Kansas

Author
LTCJ
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,078
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
388
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What area of Kansas is noted for coal mining and is the home of "Big Brutus", which is a huge steam shovel standing over 160 feet tall?
Hint

Flint Hills
Cherokee Lowlands
Glaciated Region
Ozark Plateau

2. What is the region in the extreme southeast corner of Kansas that was once the center of zinc mining in the U.S.? Hint

Smoky Hills
Chautauqua Hills
Flint Hills
Ozark Plateau

3. What rich grassland region in Kansas fattened cattle at the end of the "long drive" on the Chisholm Trail? Hint

Chautauqua Hills
Smoky Hills
Flint Hills
High Plains

4. Once a prehistoric inland sea, this area contains many famous fossil finds. The most famous is a fish within a fish that can be seen at the Steinberg Museum in Hays, Kansas. Which area? Hint

High Plains
Wellington-McPherson lowlands
Arkansas Lowlands
Red Hills

5. What region, located in the northeast corner of Kansas, is noted for lush hills and valleys as a result of the last Ice Age from which it gets its name? Hint

Glaciated Region
Osage Cuestas
Chautauqua Hills
Interior Highlands

6. What area in Kansas is known as Post Rock country after German settlers faced a lack of trees? They had to make fence posts cut from soft limestone layers that had hardened when exposed to sun light. Hint

Osage Cuestas
High Plains
Smoky Hills
Red Hills

7. Usually associated with Oklahoma, this region extends into Kansas and derives its name from the abundance of iron in the soil, which gives the soil its distinctive color. Name it. Hint

Osage Cuestas
Red Hills
Chautauqua Hills
Smoky Hills

8. What Kansas region was named after the Spanish word for cliff and the Native American tribe living there during European contact? Hint

Cherokee lowlands
Chautauqua Hills
Ozark Plateau
Osage Cuestas

9. What Kansas region was once an international boundary between the United States and Spanish Mexico? Hint

Cherokee Lowlands
Arkansas River Lowlands
McPherson Lowlands
High Plains

10. Only ten miles wide, this region runs from the southern border of Kansas as far north as Leavenworth County. Which one is it? Hint

Smoky Hills
Osage Cuestas
Chautauqua Hills
Red Hills


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What area of Kansas is noted for coal mining and is the home of "Big Brutus", which is a huge steam shovel standing over 160 feet tall?

Answer: Cherokee Lowlands

The area around Pittsburg, Kansas (like Pittsburg, Pennsylvania) was a mining center. Slavic miners populated the southeast corner of Kansas and the area saw numerous labor strikes at the turn of the century. "Big Brutus" was later moved to a museum in Cherokee County.
2. What is the region in the extreme southeast corner of Kansas that was once the center of zinc mining in the U.S.?

Answer: Ozark Plateau

Known for mining, the Ozark Plateau region of Kansas was mined for at least a hundred years. At one time, it provided 50% of the zinc and 10% of the lead mined in the US.
3. What rich grassland region in Kansas fattened cattle at the end of the "long drive" on the Chisholm Trail?

Answer: Flint Hills

Driving through Kansas on I-70 near Manhattan, Kansas, you can see large prairie fires as the spring burn rejuvenates the grasses of the Flint Hills. This is the home of my university, Kansas State University--the "Little Apple".
4. Once a prehistoric inland sea, this area contains many famous fossil finds. The most famous is a fish within a fish that can be seen at the Steinberg Museum in Hays, Kansas. Which area?

Answer: High Plains

Erosion from the Rocky Mountains has laid down gravel and sand in a large delta plain, making this the flattest part of Kansas. The highest point in Kansas, Mt. Sunflower, is near the Colorado border. Seashell fossils were thick in the limestone cliffs on my family's farm along the Saline River.
5. What region, located in the northeast corner of Kansas, is noted for lush hills and valleys as a result of the last Ice Age from which it gets its name?

Answer: Glaciated Region

Some glaciers reached as far as Lawrence and Topeka, Kansas. However, the glaciated region is mostly in Doniphan and Atchison counties.
6. What area in Kansas is known as Post Rock country after German settlers faced a lack of trees? They had to make fence posts cut from soft limestone layers that had hardened when exposed to sun light.

Answer: Smoky Hills

The Smoky Hills region runs west from Ellsworth, Kansas past Hays, Kansas. Volga Germans, recruited by the Union Pacific Railroad, settled on railroad land. Besides stone fence posts, the region is famous for native stone buildings, especially churches. St Fidela's church in Victoria, Kansas was named the "Cathedral of the Plains" by presidential candidate William Jennings Bryan.
7. Usually associated with Oklahoma, this region extends into Kansas and derives its name from the abundance of iron in the soil, which gives the soil its distinctive color. Name it.

Answer: Red Hills

Iron oxide, when exposed to the sun, turns red. The area was known as the Medicine Hills by the Native Americans of the area.
8. What Kansas region was named after the Spanish word for cliff and the Native American tribe living there during European contact?

Answer: Osage Cuestas

Nearly all of eastern Kansas, south of the Kansas River, is included in the Osage Cuestas. The area has a series of bluffs all facing east.
9. What Kansas region was once an international boundary between the United States and Spanish Mexico?

Answer: Arkansas River Lowlands

The area receives little rain (being in the rain shadow of the Rocky Mountains). Sediment, carried by the slow flow, builds up sandy layers that hold a great deal of water and account for the large irrigation of the region. Dodge City, Great Bend, and Garden City are the major towns in the area. This is also the route of the famous Santa Fe Trail and Cimarron Cutoff.
10. Only ten miles wide, this region runs from the southern border of Kansas as far north as Leavenworth County. Which one is it?

Answer: Chautauqua Hills

Mostly used for pasture, the ancient hills have many hardwood species. The area was once an ancient river valley.
Source: Author LTCJ

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 165: 8/10
Jan 12 2023 : Nala2: 5/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us