FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Four I States
Quiz about The Four I States

The Four "I" States Trivia Quiz


How well can you differentiate among the four "I" states of Idaho, Illinois, Indiana, and Iowa? You may know more than you realize! Have fun!

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. States F-L

Author
shvdotr
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,738
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
660
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (5/10), Guest 97 (9/10), Guest 209 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the four "I" states is largest in area? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the four "I" states was the first to enter the Union? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the four "I" states has its own Great Lakes, including Lake Okoboji and Spirit Lake? Hint


Question 4 of 10
4. Using only the four "I" states for comparison, which has the highest average elevation? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the four "I" states produced the most corn between 2012 and 2014? Hint


Question 6 of 10
6. In which "I" state would you find the World Heritage Site known as Cahokia Mounds, featuring a 100-foot-tall man-made mound, the largest prehistoric earthen construction in the Americas? Hint


Question 7 of 10
7. Which "I" state has long been the largest producer of potatoes? Hint


Question 8 of 10
8. In the heyday of minor league baseball, the Three I League was an outstanding minor league for the first 60 years of the twentieth century. Which of the four "I" states was not included in the Three I League, which was also known as the "Three Eye"? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the four "I" states has a national lake shore within the National Parks System? Hint


Question 10 of 10
10. Choosing among the four "I" states only, which one has the lowest point of elevation above sea level, at only 279 feet? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 107: 5/10
Mar 09 2024 : Guest 97: 9/10
Mar 08 2024 : Guest 209: 6/10
Mar 07 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 29 2024 : Guest 24: 5/10
Feb 22 2024 : Guest 216: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the four "I" states is largest in area?

Answer: Idaho

Idaho, being in the western half of the country, is the largest of the four, with a total area of 63,586 square miles, giving it an overall rank of fourteenth. Illinois and Iowa are right in the middle of all 50 states, ranking 25th and 26th, respectively, with areas of 57,916 sq. mi., and 56,273 sq. mi. Indiana is 38th in total area with 36, 417 sq. mi.
2. Which of the four "I" states was the first to enter the Union?

Answer: Indiana

Indiana entered the Union on 11 December 1816, becoming the Nineteenth State. Illinois was the 21st in the Union, entering on 3 December 1818. Iowa joined eight states later, giving the United States 29 states as of 28 December, 1846, while Idaho did not join the Union until 1890, when it became the forty-third State on 3 July.
3. Which of the four "I" states has its own Great Lakes, including Lake Okoboji and Spirit Lake?

Answer: Iowa

While Illinois and Indiana both border Lake Michigan, one of America's famous Great Lakes, one of Iowa's busiest tourist destinations is the Iowa Great Lakes. The four lakes are Spirit Lake, West Okoboji, East Okoboji, and Silver Lake. Included in the area are amusement parks and the Gardner Cabin, site of the Spirit Lake Massacre of March, 1857.
4. Using only the four "I" states for comparison, which has the highest average elevation?

Answer: Idaho

With its eastern border located entirely in the Rocky Mountains, Idaho has the highest mean elevation by far, according to the U.S. Geological Survey at 5,000 feet, with Mount Borah being its highest point at 12,662 feet. Iowa is second at mean elevation at 1,100 feet and its highest point at 1,670 feet, located on farmland.

Indiana and Illinois follow with mean elevations of 700 and 600 feet, respectively.
5. Which of the four "I" states produced the most corn between 2012 and 2014?

Answer: Iowa

Illinois and Iowa are among the top four corn-producing states. For example, in 2012 Iowa produced 17.41% of America's corn, while Illinois produced 11.93%, just behind Nebraska, at 11.99% and Minnesota at 12.75%, according to the "Where Food Comes From" website. Wikipedia claimed Iowa's 2013 corn production to be 2.45 billion bushels, again ahead of Minnesota, Nebraska, and Illinois.

The United States is the world's largest producer of corn.
6. In which "I" state would you find the World Heritage Site known as Cahokia Mounds, featuring a 100-foot-tall man-made mound, the largest prehistoric earthen construction in the Americas?

Answer: Illinois

Completely handmade, Monk's Mound towers 100 feet above the alluvial plain near Collinsville, Illinois. The mound measures 13 acres at its base and probably took 200 years to complete by people carrying earth in baskets from nearby river banks. When in use around AD 1100, it had a large temple on its top surface.
7. Which "I" state has long been the largest producer of potatoes?

Answer: Idaho

Idaho is the nation's largest potato producer, producing about one fourth of the nation's potato output. It so far outstrips the other three "I's" that they are not even listed in potato-producing states on the potato production website I used for research, which lists America's top 19 potato production states.
8. In the heyday of minor league baseball, the Three I League was an outstanding minor league for the first 60 years of the twentieth century. Which of the four "I" states was not included in the Three I League, which was also known as the "Three Eye"?

Answer: Idaho

The Three I League was the oldest class B league in organized baseball, and for some time was the highest level below the majors. The 1901 teams included Terre Haute, Rock Island, Decatur, Cedar Rapids, Evansville, Bloomington (Illinois) and Rockford.
9. Which of the four "I" states has a national lake shore within the National Parks System?

Answer: Indiana

Although it has the shortest lake shore of any of the Great Lakes states, Indiana's shore on Lake Michigan includes the Indiana Dunes National Lakeshore. It is divided into 15 disconnected pieces and was established in 1966. On a clear day, while standing on the dunes at West Beach in the park, one can see Chicago across the southern end of Lake Michigan.
10. Choosing among the four "I" states only, which one has the lowest point of elevation above sea level, at only 279 feet?

Answer: Illinois

With the southernmost point among the four "I" states, Illinois has the closest point of elevation to sea level near the city of Cairo where the Ohio and Mississippi Rivers meet. Called "Little Egypt," the southern third of Illinois has its own unique geography and culture.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us