FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about State Names Borders and Maps
Quiz about State Names Borders and Maps

State Names, Borders, and Maps Quiz


This quiz focuses on the United States of America state borders,names, and maps. Have fun!

A multiple-choice quiz by rebapitt. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA

Author
rebapitt
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,816
Updated
Jun 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
23573
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (9/10), Guest 108 (4/10), looney_tunes (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This state is the second largest in the USA and is bordered by several states including Oklahoma and New Mexico. Which state is it? Hint


Question 2 of 10
2. This state is remembered by young children as MI crooked letter crooked letter I crooked letter crooked letter I humpback humpback I. It is bordered by Alabama and Tennessee.

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. This mitten state is surrounded by the Great Lakes. To the south are Indiana and Ohio. Hint


Question 4 of 10
4. This state is home to the largest naval port in the world. There is a west one of this state also. It is bordered by North Carolina and Kentucky. What state is it?

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. Which of these states is not preceded by "New"? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these states does Historic Route 66 not go through? Hint


Question 7 of 10
7. Interstate 40 begins in this west coast state and ends in this east coast state. Which two states are they? Hint


Question 8 of 10
8. How many states are there with a "New" in front? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is not a state that borders Canada? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following sets of islands (in the Americas) is not entirely under the government control of the United States? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 73: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 108: 4/10
Apr 11 2024 : looney_tunes: 9/10
Apr 10 2024 : Guest 152: 7/10
Apr 10 2024 : Guest 152: 9/10
Apr 08 2024 : kjshear: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 172: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 08 2024 : Guest 73: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This state is the second largest in the USA and is bordered by several states including Oklahoma and New Mexico. Which state is it?

Answer: Texas

Texas is the second largest state landwise. The first is Alaska and the third is California. Other states that border Texas are Arkansas and Louisiana.
2. This state is remembered by young children as MI crooked letter crooked letter I crooked letter crooked letter I humpback humpback I. It is bordered by Alabama and Tennessee.

Answer: Mississippi

Mississippi is also bordered by Arkansas and Louisiana, but they are across the Mississippi River.
3. This mitten state is surrounded by the Great Lakes. To the south are Indiana and Ohio.

Answer: Michigan

Michigan is shaped like a glove. If you take Interstate 69 in Michigan to Highway 402 to Highway 401 to Highway 403 to Highway QEW in Canada it will take you to Niagara Falls and New York. This is a shorter route to drive than the alternative of driving from Michigan through Ohio and Pennsylvania.
4. This state is home to the largest naval port in the world. There is a west one of this state also. It is bordered by North Carolina and Kentucky. What state is it?

Answer: Virginia

Norfolk, Virginia is home to the largest naval base in the world. It lies on the Chesapeake Bay. Take highway 13 from Norfolk, cross the Chesapeake Bay, and head north to Maryland where Washington D.C. is located.
5. Which of these states is not preceded by "New"?

Answer: Carolina

Since people complained that Virginia doesn't have a direction in front of it, while technically one of the Virginia's does- West Virginia, I changed the question completely, otherwise it would not have been tricky enough. New Hampshire and New York are located on the East coast and New Mexico borders Arizona as well as Texas.
6. Which of these states does Historic Route 66 not go through?

Answer: Colorado

Historic Route 66 goes from Santa Monica, California through Arizona, New Mexico, Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, and ends in Chicago, Illinois. The movie "Cars" (2006) is set around this old highway. This route was approximately 2,448 miles long.
7. Interstate 40 begins in this west coast state and ends in this east coast state. Which two states are they?

Answer: California, North Carolina

I-40 runs from Barstow, California all the way to North Carolina. It goes through California, Arizona, New Mexico, Texas, Oklahoma, Arkansas, Tennessee, and ends in North Carolina. This interstate is approximately 2,554 miles long.
8. How many states are there with a "New" in front?

Answer: 4

New Hampshire, New York, New Mexico, New Jersey are the four states beginning with "New". There are quite a few cities that begin with new like New Orleans. New England is not a state it is just what people call the NE region of the U.S.
9. Which of these is not a state that borders Canada?

Answer: Massachusetts

The states that land border Canada are Alaska, Washington, Idaho, Montana, North Dakota, Minnesota, New York, Vermont, New Hampshire, and Maine.
10. Which of the following sets of islands (in the Americas) is not entirely under the government control of the United States?

Answer: Virgin Islands

The Hawaiian Islands are actually a state of the United States of America. The Channel Islands are off the coast of California and include Anacapa, Santa Cruz, Santa Rosa, San Miguel, Santa Barbara. The Keys, aka Florida Keys, are off the coast of Florida. The Virgin Islands are half owned by the U.S. the other half are owned by Great Britain.
Source: Author rebapitt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us