Quiz about Kansas 2
Quiz about Kansas 2

Kansas #2 Trivia Quiz


A quiz about the regions, rivers, and places that make Kansas one of the greatest states to be in.

A multiple-choice quiz by ACreepyGuy. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Kansas

Author
ACreepyGuy
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,975
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
283
Last 3 plays: Guest 104 (16/20), Guest 165 (16/20), Guest 68 (13/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This large river meets up with the Missouri River in Kansas City and flows through the northeastern part of the state. Name this river. Hint

Chetopa River
Salt Creek
Kansas River
Maris des Cygnes River

2. The region where a major Kansas river flows was created by glaciers long ago. What is the name of this region that covers the northeastern part of the state? Hint

Flint Hills
Glaciated Region
Ozark Plateau
Kansas River region

3. The center of the 48 contiguous states is located near Lebanon, Kansas. What county is Lebanon, Kansas in? Hint

Smith County
Osage County
Lincoln County
Rice County

4. The Tallgrass National Prairie is one of ten Nationally Preserved sites in Kansas. In what region of Kansas is it located? Hint

Rolling Hills
Flint Hills
High Plains
Osage Cuestas

5. The world's largest hand dug well is located in Greensburg, Kansas. What else is the town of Greensburg known for? Hint

site of a Garden of Eden replica
home to the longest river in the US
location of "The Wizard of Oz"
getting destroyed by an E-F5 tornado

6. Famous politician Bob Dole is from which Kansas town? Hint

Chetopa
Garden City
Russell
Lyndon

7. Monument Rocks National Natural Landmark is a nationally protected landmark in Kansas. In what county is it located? Hint

Gove County
Wallace County
Ottawa County
Finny County

8. Which of these Kansas counties houses the state capitol building? Hint

Trego County
Topeka County
Johnson County
Shawnee County

9. Highway 50 in Kansas runs through the southern part of the state, mainly along what river? Hint

Maris des Cygnes
Arkansas River
Kansas River
Missouri River

10. Which interstate highway DOESN'T run through Kansas? Hint

I-80
I-35
I-70
I-135

11. Kansas has some of the most diverse wildlife in the country. Which of these statements about Kansas wildlife is true? Hint

the largest non typical white-tail dear was shot in Kansas
there are no pheasants in Kansas
there are no mountain lions in Kansas
there are mountain lions in Kansas

12. What county in Kansas voted Democrat in the 2000, 2004, 2008, and 2012 presidential elections? Hint

Johnson County
Douglas County
Shawnee County
Osage County

13. What region in the extreme southeast corner of the state is known for its "hillbillies" and rich mining industry? Hint

Cherokee Lowlands
Red Hills
Wellington-McPherson Lowlands
Ozark Plateau

14. Council Grove is a famous cattle town in Morris County, Kansas. What region is Council Grove in? Hint

Wellington-McPherson Lowlands
High Plains
Flint Hills
Osage Cuestas

15. The large power shovel "Big Brutus" is located in what Kansas region, known for its rich coal mines? Hint

Red Hills
Ozark Plateau
High Plains
Cherokee Lowlands

16. Which of these is NOT a real city or town in Kansas? Hint

Zook
Kanorado
Little Turkey
Deerhead

17. A portion of the Arkansas River used to be the border between the US and which country? Hint

Mexico
Russia
Canada
Cuba

18. Which Kansas fort is located in the southeastern part of the state? Hint

Fort Dodge
Fort Riley
Fort Larned
Fort Scott

19. What region of Kansas, often thought of as being in Oklahoma, was named after the color produced by iron oxides in the sediments of the region? Hint

Smokey Hills
Red Hills
Yellow Cuestas
Red rock Plateau

20. Which of these is NOT a region in Kansas? Hint

Chautauqua Hills
High Plains
Arkansas River Lowlands
Low Plains


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This large river meets up with the Missouri River in Kansas City and flows through the northeastern part of the state. Name this river.

Answer: Kansas River

The Kansas River flows through Kansas City, Topeka, Junction City, and Manhattan. It is 148 miles in length.
2. The region where a major Kansas river flows was created by glaciers long ago. What is the name of this region that covers the northeastern part of the state?

Answer: Glaciated Region

The Glaciated Region covers the northeast part of the state. It is named because of the huge glaciers that covered it during the last Ice Age.
3. The center of the 48 contiguous states is located near Lebanon, Kansas. What county is Lebanon, Kansas in?

Answer: Smith County

Fun Fact: the Smith Center football team at one point in time had a 79 game winning streak. The streak ended when the team was beat by Centralia in the class 2A state championship.
4. The Tallgrass National Prairie is one of ten Nationally Preserved sites in Kansas. In what region of Kansas is it located?

Answer: Flint Hills

The preserve itself is located in Chase County, Kansas. Flint Hills was once called Bluestem Pastures.
5. The world's largest hand dug well is located in Greensburg, Kansas. What else is the town of Greensburg known for?

Answer: getting destroyed by an E-F5 tornado

In May 2007, Greensburg was nearly destroyed by a E-F5 tornado. The town became nationally famous because of its rebuilding of a "green city".
6. Famous politician Bob Dole is from which Kansas town?

Answer: Russell

Russell, Kansas is the county seat of Russell County. Dole has served in both the United States Senate and the House of Representatives.
7. Monument Rocks National Natural Landmark is a nationally protected landmark in Kansas. In what county is it located?

Answer: Gove County

These rocks became famous for the fossils that are contained inside them. The rocks are chalk formations.
8. Which of these Kansas counties houses the state capitol building?

Answer: Shawnee County

The state capitol building is in Topeka. Fun Fact: the name "Topeka" means "a good place to dig potatoes".
9. Highway 50 in Kansas runs through the southern part of the state, mainly along what river?

Answer: Arkansas River

The river, however, doesn't run entirely across the state. The river also flows through Colorado, Oklahoma, and Arkansas.
10. Which interstate highway DOESN'T run through Kansas?

Answer: I-80

I-80 runs through Nebraska. Besides the other choices, Kansas' interstate highways also include I-435 and I-635.
11. Kansas has some of the most diverse wildlife in the country. Which of these statements about Kansas wildlife is true?

Answer: there are mountain lions in Kansas

Actually there have been several confirmed mountain lion sightings in Kansas. Kansas is also home to deer, coyotes, possums, raccoons, and many other animals.
12. What county in Kansas voted Democrat in the 2000, 2004, 2008, and 2012 presidential elections?

Answer: Douglas County

Douglas County has historically voted "blue" primarily because of the large number of students at the University of Kansas in Lawrence. The only other Kansas county that voted Democrat in 2012 was Wyandotte County.
13. What region in the extreme southeast corner of the state is known for its "hillbillies" and rich mining industry?

Answer: Ozark Plateau

Most commonly associated with Missouri and Arkansas, the Ozarks stretch into the southeast corner of the state. They even go all the way into Oklahoma.
14. Council Grove is a famous cattle town in Morris County, Kansas. What region is Council Grove in?

Answer: Flint Hills

A privately funded trail was created to run straight through Council Grove. It stretches from Osawatomie to Herrington.
15. The large power shovel "Big Brutus" is located in what Kansas region, known for its rich coal mines?

Answer: Cherokee Lowlands

Big Brutus is a Bucyrus-Erie model 1850B electric shovel. It is located south of West Mineral, Kansas.
16. Which of these is NOT a real city or town in Kansas?

Answer: Little Turkey

Yes, there is a Deerhead (unincorporated community) in Kansas. Other interesting city names in Kansas include Bison, Climax, and Independence.
17. A portion of the Arkansas River used to be the border between the US and which country?

Answer: Mexico

Just the southwestern part of Kansas wasn't under control of the US government in the mid-1800s. This ended in 1845.
18. Which Kansas fort is located in the southeastern part of the state?

Answer: Fort Scott

In the 1840s, many officers at Fort Scott owned slaves while at the fort. The fort was built in 1842.
19. What region of Kansas, often thought of as being in Oklahoma, was named after the color produced by iron oxides in the sediments of the region?

Answer: Red Hills

These hills are located mostly in Clark, Comanche and Barber counties. They are found in south central Kansas.
20. Which of these is NOT a region in Kansas?

Answer: Low Plains

Even though many consider the Smoky Hills region the 'Low Plains', there is not a region called the Low Plains in Kansas. Other regions include: Smoky Hills, Glaciated Regions, Ozark Plateau, etc.
Source: Author ACreepyGuy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 104: 16/20
Jan 27 2023 : Guest 165: 16/20
Jan 23 2023 : Guest 68: 13/20
Jan 15 2023 : Guest 67: 19/20
Dec 25 2022 : SteveBradley52: 18/20
Dec 23 2022 : tornadosteve: 20/20
Dec 05 2022 : renboyski: 9/20

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us