FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers

125 Food and Drink in Movies Trivia Questions & Answers

Food and Drink in Movies
This category is for trivia questions and answers related to Food and Drink in Movies, as asked by users of FunTrivia.com.

There are 125 questions on this topic. Last updated May 28 2023.
Related Questions & Answers:   Cooking and Baking (Food & Drink)   Movie Villains    Animals in Movies    War in Movies    Sports in Movies    Literary Movies    Christmas Movies    Bible Food and Drink (Bible: Something in Common)   Indian Foods (International Cuisine)  
Search in topic:
1 In "E.T." (1982), Elliott uses what candy to lure the extra-terrestrial out of hiding?
Answer: Reese's Pieces

When Amblin Productions approached Mars about using their product M&Ms in the motion picture "E.T.", the candy giant turned down their offer. Undaunted, Steven Spielberg made a better offer to Hershey (the maker of Reese's Pieces) which accepted. Under the agreement, the candy manufacturer paid nothing for the product placement but promises a million dollars' worth of linked advertising for the placement. Thus wee Elliott used Reese's Pieces to lure the diminutive space man.
trivia question Quick Question
In the 2003 movie, "Open Range", Robert Duvall (Boss) purchased some candy before the final shoot-out. What kind of candy did he buy?




2 In a now iconic scene from John Rosenberg's 'Cool Hand Luke', the title character, played by Paul Newman, bets that he can eat how many eggs?
Answer: 50

George Kennedy, who won the Oscar for Best Supporting Actor opposite Newman, claimed in his account, 'Trust Me: A Memoir', that, contrary to his costar's famous line, in fact Newman consumed no more than eight eggs, vomiting these up at the first opportunity after the director said cut.
3 In which 1942 movie did Rick Blaine utter the immortal words "of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine" while listening to Sam play the piano?
Answer: Casablanca

"Casablanca" (1942) starred Humphrey Bogart as Rick Blaine, a nightclub and gambling den owner in Morocco. In one of cinema's most famous scenes, Rick's former lover, Ilsa (played by Ingrid Bergman) enters his club one night with her husband, just as house pianist Sam is playing the piano and Rick is sipping on his gin.

Six different lines from the movie were included in the American Film Institute's 2011 "100 years... 100 Movie Quotes" list. The line, "of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine" was included at number 67.
4 This classic 1987 foodie film revolves around two spinster sisters living in a remote Danish village who take in a young French refugee fleeing the Paris Commune. After 14 years working as an unpaid cook/housekeeper, the young woman comes into a large sum of money which she uses to prepare a lavish feast for the sisters and villagers who sheltered her. What is the name of the film?
Answer: Babette's Feast

Over the years Babette had remained in contact with one Parisian friend who continued to purchase an annual lottery ticket for her. When she wins 10,000 francs, Babette uses it all to prepare a lavish French banquet. The film makes the point that a gifted cook is a true artist, and indeed, when the sisters bemoan the fact that Babette has used all her winnings and is now poor again, she replies, "An artist is never poor!" The film won the 1988 Academy Award for Best Foreign Language Film.
5 In "Kung Fu Panda", Po's father, Mr. Ping, runs a noodle shop which has been in his family for generations. What does he say is the secret ingredient to his special secret ingredient soup?
Answer: Nothing

Mr. Ping owns a popular noodle shop which he hoped that Po will take over since he had the "Noodle Dream," although he goes on to be a Dragon Warrior. When Po is disheartened on seeing a blank Dragon scroll, Mr. Ping reveals to him that there's no secret ingredient in this secret ingredient soup but to make something special you just have to believe it's special.
6 The silent short 'Mr Flip', made in 1909 by Essanay Studios, is believed to be the first in which someone took a pie in the face onscreen. Which famous silent comedy performer was on the receiving end?
Answer: Ben Turpin

The pie is pushed into his face by a waitress, as the climax of a series of incidents in which women Mr Flip sexually harasses revenge themselves with slapstick violence.
Question Reference: Quiz: Fun with Food.
7 In the movies, what drink does James Bond usually request?
Answer: Martini - Shaken, not Stirred

Bond first orders this drink in "Goldfinger" and many further requests are made in subsequent films. Bond does not always have his martinis this way - in "You Only Live Twice" Bond accepts a drink that is "stirred, not shaken".

According to "The Fine Art of Mixing Drinks" a shaken Martini is properly called a Bradford.
8 In the 2003 movie, "Open Range", Robert Duvall (Boss) purchased some candy before the final shoot-out. What kind of candy did he buy?
Answer: Dark chocolate bars

Chocolate contains antioxidents which can aid in cardiovascular health. Some researchers believe dark chocolate contains more antioxidants than milk chocolate.
9 In the 1993 film "Mrs. Doubtfire" Robin Williams (Daniel/Doubtfire) had a dinner meeting with Mr. Lundy. What beverage did Mr. Lundy prefer?
Answer: Chivas scotch whiskey

Mr. Lundy relentlessly ordered "double Chivas on the rocks" for Daniel which confused him in his attempt to play Mrs. Doubtfire and himself at the same time.
10 'Babette's Feast' is a beautiful film that centers around a French woman who becomes the cook/housemaid of a pair of Danish sisters. The film was based on a book by what great author?
Answer: Isak Dinesen

Isak Dinesen was the pseudonym of the famed Danish author Baroness Karen Blixen. Aside from writing the novel upon which this film was based, she also wrote 'Out of Africa'. In the film 'Babette's Feast', the Babette is a French cook who produces a wonderful feast to celebrate the 100th anniversary of the birth of the father of the two Danish women for which she works.
11 In "North by Northwest", Cary Grant claims he's been intoxicated with what?
Answer: Bourbon

This is mentioned twice: first when Martin Landau proposes the drink to Cary Grant, and later in the film, when the bottles have been replaced by books.
12 What was the name of the character played by Audrey Hepburn in "Breakfast at Tiffany's"?
Answer: Holly Golightly

The other three were, of course, characters in Bond films.
Question Reference: Quiz: Films To Digest.
13 Who rather famously said "Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get" in a 1994 motion picture?
Answer: Forrest Gump/Tom Hanks

Tom Hanks portrayed Forrest Gump in the 1994 film. In the scene where this line appears, he says he was quoting his mother. This quotation (available on tee shirts and coffee mugs) provides a guiding philosophy for Forrest's life. When something bad happens, one need only think of the box-of-chocolates principle to put things back into proper perspective.
14 Sylvester Stallone's Rocky begins his day with a big glass of raw eggs. The following training montage features the boxer running up what are now referred to as the 'Rocky Steps'. In which American city can these be found?
Answer: Philadelphia

The steps belong to the Philadelphia Art Museum in Stallone's hometown. Incidentally the newly invented steadicam, used to film that scene, also comes from the City of Brotherly Love, having been introduced by Garrett Brown in 1975, according to Wikipedia. Other sights from the city seen in the montage include the Schuylkil River, the Italian market, and the Spectrum Arena, where Rocky is hailed as 'Philadelphia's favourite son'.
15 The first time British secret agent James Bond drank a martini on screen in "Dr No" (1962), he didn't ask for it himself. What did the waiter say when he first presented him with the drink?
Answer: "One medium dry vodka martini mixed like you said, sir, but not stirred."

Although Ian Fleming's fictional spy James Bond is well known for his love of martinis (a cocktail made with gin or vodka and vermouth), his first vocalised order for one was not until "Goldfinger" in 1962, when he requested a "Martini. Shaken not stirred". in "Dr No (1962), it was in fact a waiter who told us Bond's most famous drinks order.

In almost every "Bond" film, James Bond has drunk at least one martini. Famously, in "Spectre" (2015), he attempted to order the drink but was informed that he was at a health club which did not serve alcohol.
16 Volatile chef de cuisine Carl Casper (Jon Favereau) plans to serve an influential Los Angeles food critic his new tasting menu. The innovations get a thumbs down from restaurant owner Riva (Dustin Hoffman) who wants to stick with the classics. After a scathing review by the critic, who pans the dishes as "completely and utterly passť", Chef Carl attacks him on Twitter, has a tirade in the restaurant dining room, and quits his job. What is his next move?
Answer: Goes on the road with a food truck

This delightful comedy combines the best of three genres... the buddy film, the road trip and the foodie film. Traveling cross-country from Miami to LA, Chef Carl reconnects with his ex-wife and son, aided by his sous chef who has quit Riva's restaurant in solidarity. During the trip Carl reawakens his desire to "honor the food" with his creativity and passion for cooking. You will leave the theater with a smile on your face, a lightness in your step, and a hankering for a perfect Cubano sandwich. Chef was awarded Best Picture at the 2014 Tribeca Film Festival in New York City.
17 Tiana, from "The Princess and the Frog", is an ambitious young girl who hopes to start her own restaurant and works hard for it. What dish, that originated in Louisiana, does she cook along with her father as a kid?
Answer: Gumbo

Tiana is Disney's first African-American princess. She aspires to open a restaurant, which was a dream shared by her father who advised her to work hard. As a kid, Tiana would cook gumbo with her father and they would share it with the neighbourhood.
Gumbo is a dish that is prepared with a mixture of several ingredients and finds its origins in New Orleans, Louisiana, which is where the movie is set.
18 'Hot Shots', a classic spoof movie starring Charlie Sheen and Lloyd Bridges, has a hilarious scene with food. Parodying the sexual use of food in the movie '9 1/2 Weeks', hero Topper Harley and his girlfriend Ramada perform a series of antics with edibles. What does he fry on her naked stomach?
Answer: Eggs and bacon

He also cooks hash browns on her. Later on Ramada receives a tribal name from Topper's Native American mentor - Little Sizzling Belly.
Question Reference: Quiz: Fun with Food.
19 In "The Big Lebowski" what is The Dude's favourite drink?
Answer: White Russian

Defined by the International Bartenders Association as an after-dinner cocktail, a White Russian is a mixture of vodka, coffee liqueur and milk or cream. The cocktail did not originate from Russia, getting its name simply because vodka is its main ingredient.

In the film, The Dude, played by Jeff Bridges, drinks a total of nine White Russians.
20 In 1994's, "Pulp Fiction", Vincent (John Travolta) ate pancakes in the final scene. What was the side item he offered Jules (Samuel L. Jackson) a taste of?
Answer: Bacon

21 In the 1990 film "The Freshman" Matthew Broderick was mixed up in "the gourmet club"; wherein endangered species were served to millionaires. A Komodo Dragon was to be the main course. What kind of sauce was predicted to accompany the filleted dragon?
Answer: Cream basil

The cream basil sauce was chef Larry London's trademark. There was no dragon served in this ellaborate hoax masterminded by Carmine Sabatini (Marlon Brando). Instead, the crowd was served smoked turkey from Virginia.
22 'Tampopo' was a 1985 Japanese film directed by Juzo Itami, and revolving around what sort of food?
Answer: Noodles

The tagline of this film is: 'The first Japanese noodle western!' This is a play on the famous 'spaghetti westerns' produced in Italy. 'Tampopo' mixes comedy, eroticism and western movie themes with an insatiable lust for good noodles. I highly recommend this film to any fan of good Japanese food!
23 In "Some Like it Hot", what type of "coffee" does the policeman order at the Funeral Parlour?
Answer: Scotch coffee

The movie takes place during the prohibition. The Funeral Parlour is actually a cover up for a nightclub serving illegal alcohol.
24 According to the title of the 1960's Doris Day/Brian Keith film, "With Six You Get __________."
Answer: Egg Roll

A title you couldn't make up yourself!
Question Reference: Quiz: Films To Digest.
25 Toot Sweets, an English corruption of the French phrase "touts de suite," are a candy confection which, when blown into, act like a whistle in which motion picture?
Answer: Chitty Chitty Bang Bang

Inventor Caractacus Potts creates a candy with holes in it, a sort of edible whistle. When he tries to sell his invention to Lord Scrumptious, the father of his love interest Truly Scrumptious, they discover that blowing the whistle attracts dogs from all around. During WWI, British soldiers in France used the words "toot sweet" to mean right away or promptly. In French, "touts de suite" means instantly or quickly. The song "Toot Sweets" figured in both the motion picture (1968) and the musical theatre versions (2002, 2005) of the story.