FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fun with Food
Quiz about Fun with Food

Fun with Food Trivia Quiz


If you love comedy films as much as I do you will know that food often plays a large part in them - not just in the form of the traditional custard pie fight, either. Here's a quiz about The comic use and abuse of food at the movies.

A multiple-choice quiz by BlueLemming. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Food and Drink in Movies

Author
BlueLemming
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
788
Last 3 plays: Guest 100 (6/10), Guest 51 (6/10), Winegirl718 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The silent short 'Mr Flip', made in 1909 by Essanay Studios, is believed to be the first in which someone took a pie in the face onscreen. Which famous silent comedy performer was on the receiving end? Hint


Question 2 of 10
2. 'Hot Shots', a classic spoof movie starring Charlie Sheen and Lloyd Bridges, has a hilarious scene with food. Parodying the sexual use of food in the movie '9 1/2 Weeks', hero Topper Harley and his girlfriend Ramada perform a series of antics with edibles. What does he fry on her naked stomach? Hint


Question 3 of 10
3. In 1927 Laurel and Hardy starred in a film which is still believed to have the biggest pie fight in cinema history - over 3,000 pies were hurled in the making of the scene. What was it called? Hint


Question 4 of 10
4. An enormous food fight forms a climax in the Mel Brooks movie 'Blazing Saddles', but most people remember this film for a different and side-splitting food-related scene. What food brought tears to the eyes of the audience and the trail boss alike in the campfire scene? Hint


Question 5 of 10
5. In the 1965 comedy 'The Great Race' we see possibly the most expensive pie fight ever filmed, at a cost of $200,000. There are a number of Hollywood stars involved in it, but which one is in it twice over? Hint


Question 6 of 10
6. The Wayans Brothers laid on an especially gross meal in their horror film spoof 'Scary Movie 2'. The caretaker of a haunted house cooks dinner for a group of students who are there to investigate the spooky activity. For some reason his roast turkey with all the trimmings does not go down well, especially when he demonstrates his turkey-basting technique. How does he do it? Hint


Question 7 of 10
7. In 'National Lampoon's Animal House', John Belushi famously triggers a massive food fight in the college cafeteria by doing an impression using mashed potatoes. What is he impersonating? Hint


Question 8 of 10
8. Rowan Atkinson's legendary comic character Mr Bean took a trip to France in 'Mr Bean's Holiday'. He had more than one problem with edibles during this adventure, but his biggest problem was oysters, which he ordered but found himself unable to eat. What did he do with the offending shellfish? Hint


Question 9 of 10
9. Food fights back in the horror comedy 'Beetlejuice', made in 1988. At a dinner party the resident ghosts animate the food in a desperate effort to drive out the living guests. What song climaxes in an attack by prawn cocktails? Hint


Question 10 of 10
10. Woody Allen did his own version of a food fight in the film 'Sleeper'; playing a 20th century man woken from cryogenic freezing in the year 2173, he wound up at one point trying to steal food from an experimental food station. During the robbery he and a guard had problems with a giant banana skin, then he knocked the guard out with something very odd. What was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 100: 6/10
Jun 18 2024 : Guest 51: 6/10
Jun 15 2024 : Winegirl718: 5/10
May 20 2024 : Guest 24: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The silent short 'Mr Flip', made in 1909 by Essanay Studios, is believed to be the first in which someone took a pie in the face onscreen. Which famous silent comedy performer was on the receiving end?

Answer: Ben Turpin

The pie is pushed into his face by a waitress, as the climax of a series of incidents in which women Mr Flip sexually harasses revenge themselves with slapstick violence.
2. 'Hot Shots', a classic spoof movie starring Charlie Sheen and Lloyd Bridges, has a hilarious scene with food. Parodying the sexual use of food in the movie '9 1/2 Weeks', hero Topper Harley and his girlfriend Ramada perform a series of antics with edibles. What does he fry on her naked stomach?

Answer: Eggs and bacon

He also cooks hash browns on her. Later on Ramada receives a tribal name from Topper's Native American mentor - Little Sizzling Belly.
3. In 1927 Laurel and Hardy starred in a film which is still believed to have the biggest pie fight in cinema history - over 3,000 pies were hurled in the making of the scene. What was it called?

Answer: The Battle of the Century

This landmark film no longer exists in a complete form, but sections have been found and preserved over the years. You will find the last four minutes of the epic pie fight in Robert Youngson's 1957 compilation, 'The Golden Age of Comedy'.
4. An enormous food fight forms a climax in the Mel Brooks movie 'Blazing Saddles', but most people remember this film for a different and side-splitting food-related scene. What food brought tears to the eyes of the audience and the trail boss alike in the campfire scene?

Answer: Beans

It is said that John Wayne and Mel Brooks met at Warner Brothers Studios, and Wayne asked about the western Brooks was making. Brooks gave him a copy of the script to read and offered him a part. Wayne rejected the role, but said he would be one of the first to go see it when it was released.
5. In the 1965 comedy 'The Great Race' we see possibly the most expensive pie fight ever filmed, at a cost of $200,000. There are a number of Hollywood stars involved in it, but which one is in it twice over?

Answer: Jack Lemmon

Jack Lemmon plays the roles of both Crown Prince Friederich of Pottsdorf and his double, the devious Professor Fate. Despite the use of more than 4,000 pies in this scene it does not defeat the record set by Laurel and Hardy's 'The Battle of the Century'.

Their film used up 3,000 pies in one day but 'The Great Race' scene was filmed over five days, and many of the pies used were not thrown but used to recreate the mess from earlier filming.
6. The Wayans Brothers laid on an especially gross meal in their horror film spoof 'Scary Movie 2'. The caretaker of a haunted house cooks dinner for a group of students who are there to investigate the spooky activity. For some reason his roast turkey with all the trimmings does not go down well, especially when he demonstrates his turkey-basting technique. How does he do it?

Answer: He licks it

This film begins with a parody of 'The Exorcist' in which James Woods plays a priest trying to exorcise a possessed girl; originally Marlon Brando was to play the part, but he was taken ill.
7. In 'National Lampoon's Animal House', John Belushi famously triggers a massive food fight in the college cafeteria by doing an impression using mashed potatoes. What is he impersonating?

Answer: A zit

This scene was apparently filmed in a single take, and mostly improvised by the participants.
8. Rowan Atkinson's legendary comic character Mr Bean took a trip to France in 'Mr Bean's Holiday'. He had more than one problem with edibles during this adventure, but his biggest problem was oysters, which he ordered but found himself unable to eat. What did he do with the offending shellfish?

Answer: Poured them into a woman's handbag

Atkinson's co-star in this film, Emma de Caunes, is a well-known actress in France, which caused a problem when they were filming a scene where Bean and Emma's character try and get into the Cannes Film Festival without an invite; the crowd saw her coming along the red carpet and called out her real name, thinking she was there as a guest.
9. Food fights back in the horror comedy 'Beetlejuice', made in 1988. At a dinner party the resident ghosts animate the food in a desperate effort to drive out the living guests. What song climaxes in an attack by prawn cocktails?

Answer: 'The Banana Boat Song' by Harry Belafonte

Actors Jeffrey Jones and Catherine O'Hara, who played Mr and Mrs Deetz, suggested the use of a calypso song for this scene. 'The Banana Boat Song' was also played at the end of a memorial service for actor Glenn Shadix, who appeared in the film as Otho.
10. Woody Allen did his own version of a food fight in the film 'Sleeper'; playing a 20th century man woken from cryogenic freezing in the year 2173, he wound up at one point trying to steal food from an experimental food station. During the robbery he and a guard had problems with a giant banana skin, then he knocked the guard out with something very odd. What was it?

Answer: A giant strawberry

There is another banana connection in the film - a future rebel group Woody's character joins up with have their own song which was also used in Allen's earlier film 'Bananas' as the anthem of a Latin American rebel force.
Source: Author BlueLemming

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us