FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of Leeds United

150 Leeds United Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Leeds United? This category is for trivia questions and answers related to Leeds United (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Manchester United    Arsenal    Nicknames & Mascots   
1 At the start of the 2020-21 season, the Premier League's opening day fixture generator had a laugh at Leeds United's expense, picking them to play away at Liverpool. Who scored United's first goal back in the Premier League in that match?
Answer: Jack Harrison

Liverpool won the match 4-3 in a see-sawing contest. 'Pool were awarded an early penalty after a strict interpretation of the new handball laws - the ball had struck debutant Robin Koch on the thigh and deflected onto his arm. The interpretation of the rule was amended following the match - cold comfort. Bamford and Klich were the other two scorers for Leeds in the match.
  From Quiz: Leeds United - 3 Long Years in the Premiership
2 Who was the 100th Leeds player to receive a full international cap for his country?
Answer: Paddy Kisnorbo

Injury-plagued Paddy represented Australia in 2009 against the Republic of Ireland. Australia won 3-0 in Limerick (Tim Cahill (2) and David Carney scored for the Socceroos). As a matter of interest, Robbie Keane was playing for the Republic that day.

Harry Kewell has represented Australia at two World Cup Final Tournaments, whilst Tresor Kandol's only appearance for the Congo was against Gabon, in Paris of all places. However, whilst technically a Leeds player, he was on loan to Millwall at the time.
  From Quiz: Leeds United - Miscellany
3 How many games did Mark Hateley play for The Whites?
Answer: 6

Whilst on loan from Queens Park Rangers, Mark made six appearances for the club in 1996. He did not manage to score during his time with the club though.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
4 Who was the scorer of the winning goal in the 1972 FA Cup Final victory over Arsenal?
Answer: Allan Clarke

Allan 'Sniffer' Clarke scored with a diving header from 15 yards in the 53rd minute of a game dominated by Leeds throughout. He scored from a cross by Mick Jones.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [1]
5 Leeds United were formed in 1920, but in fact came into existence in 1904. What was their original name?
Answer: Leeds City

Leeds City were formed in 1904. In 1919 they were forcibly dissolved for financial irregularities and expelled from the Second Division after 8 games of the 1919-20 season. The players and other assets of the club were sold-off at auction in October 1919. A new club, Leeds United, was established in the same month and, less than a year later, they were elected to the Second Division of The Football League.
  From Quiz: Leeds United Football Club
6 Winning their first FA Cup in 1972, Leeds defeated which team in the final?
Answer: Arsenal

Leeds won it in the 53rd minute with a Jones-Clarke combination, 1-0.
    Your options: [ Arsenal ] [ Derby County ] [ Swindon Town ] [ LIverpool ]
  From Quiz: Leeds United in the 1970s
7 In what year were Leeds United formed?
Answer: 1919

While they spawned from a team called Leeds City (1904-19), It wasn't until 1919 when Leeds United were formed. The club also moved into Elland Road in this year.
  From Quiz: Leeds United FC History
8 Leeds United have not always played in their famous all white home kit. In which decade did they first start playing in it?
Answer: 1960s

It was just before the 1963-64 season, when Don Revie changed from the old blue and gold strip to all white. "We shall be like Real Madrid, feared by everyone, challenging for everything," said Revie of the new kit. Revie had taken charge of Leeds in March 1961. The club had huge debts and were very nearly relegated at the end that (Revie's first) 1960-61 season, were it not for a final day defeat of Newcastle United. The board held faith in him, and sure enough, within the year, "Yorkshire's Real Madrid" won the Second Division title, and went on to further glory under Revie.
    Your options: [ 1960s ] [ 1950s ] [ 1970s ] [ 1980s ]
  From Quiz: Glory, Glory, Leeds United!
9 The record-signing Rodrigo scored his first goal for Leeds in the 2020-21 season against which opponent?
Answer: Manchester City

In a match United were expected (by everyone apart from Leeds fans) to lose, Rodrigo equalised after United had gone behind. The game finished 1-1 at Elland Road on Sat 3rd Oct 2020 (it was the 4th game of the season, which stated late because of the Covid-extended 2019-20 season).

Leeds defeated Fulham 4-3 at home on Sat 19th Sep (2nd game of the season), Sheffield United 1-0 away on Sun 27th Sep (3rd game), and lost to Wolves 1-0 at home on Mon 19th Oct (5th game).
    Your options: [ Wolverhampton Wanderers ] [ Fulham ] [ Manchester City ] [ Sheffield United ]
  From Quiz: Leeds United - 3 Long Years in the Premiership
10 At what age did Peter Lorimer make his debut for the club?
Answer: 15 years 289 days

Peter Lorimer made his debut for Leeds United on 29th September 1962. He went on to become a legend of the club, scoring 238 goals in his two spells at the club as a player.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
11 Who was the unlucky player in the 1972 FA Cup victory to finish with a dislocated shoulder?
Answer: Mick Jones

Injured in the last minute of the game (dislocated shoulder), Mick Jones managed to climb the stairs to the Royal Box at Wembley to collect his winner's medal with the help of teammate Norman Hunter.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [1]
12 Leeds United had been a sleeping giant for many years when the 1991-92 season began, but produced a shock to beat rivals Manchester United to the last ever old First Division title. Which manager masterminded the team to victory as League Champions?
Answer: Howard Wilkinson

Howard Wilkinson managed Leeds from 1988-1996. He won 2 league titles and the Charity Shield in that period.
    Your options: [ David O'Leary ] [ Howard Wilkinson ] [ George Graham ] [ Don Revie ]
  From Quiz: Leeds United Legends
13 In 1974, the official colours of the home strip became __________ ?
Answer: All white with yellow & blue trim

Leeds United played in all white until 1974, when they changed to the yellow and blue trim that they are now famous for.
  From Quiz: Leeds United Football Club
14 Brian Flynn, the pocketbook-sized midfielder, was signed in November 1977 from which club?
Answer: Burnley

Brian Flynn went back to Burnley in November 1982. He scored the winning goal at Old Trafford in 1981. It was the last time in the 20th century that Leeds had won in Manchester.
    Your options: [ Burnley ] [ West Ham United ] [ Aston Villa ] [ Scunthorpe Untied ]
  From Quiz: Leeds United in the 1970s
15 Who was the club's first manager in their history?
Answer: Dick Ray

Dick Ray was the manager for the 1919-20 season. Fairclough managed the team between 1920-27, followed by Ray again (1927-35), Hampson (1935-47), and Edwards was the manager for the 1947-48 season. Leeds have had some famous managers in their history, including Don Revie, Jock Stein, Billy Bremner and George Graham.
  From Quiz: Leeds United FC History
16 Leeds United first won the League Cup in 1968. Who did they beat?
Answer: Arsenal

Terry Cooper scored the only goal in the 1-0 victory, Leeds first ever domestic cup competition win. Another triumph for Revie's Leeds.
  From Quiz: Glory, Glory, Leeds United!
17 Who scored Leeds' first goal of the season?
Answer: Gary McAllister

In the 1-0 win against Nottingham Forest.
  From Quiz: League Champions of 1991-92
18 Patrick Bamford scored his first hat-trick for Leeds United in the 2020-21 season against which opposition?
Answer: Aston Villa

Bamford's hat-trick was delivered in a 3-0 away win at Villa Park on Friday 23rd October. One left foot, one right foot, one header. Done, gone, see you later, Villa. The other three opponents listed all ended in defeat: 4-1 at home to Leicester (game 7 on Mon 2nd Nov), 3-1 away to Chelsea (game 11 on Sat 5th Dec), and 4-1 away to Crystal Palace (one of Leeds' worst performanc6es of the season, game 8 on Sat 7th Nov).
    Your options: [ Chelsea ] [ Leicester City ] [ Aston Villa ] [ Crystal Palace ]
  From Quiz: Leeds United - 3 Long Years in the Premiership
19 In September 1970, Leeds played Stoke City at the Victoria Ground. What colour playing kit did Leeds appear in?
Answer: Orange

Orange! Leeds lost the game 2-0 and Don Revie, a highly superstitious man, reportedly burned the kits after the game. If they were anything resembling the awful fluorescent orange goalkeeper's jersey that poor John Lukic was forced to wear in the 1980s, I would have bought the matches and lighter fluid.

Black was not allowed in those days, not in full. The reason being that referees wore black, and that was that. Pink has never been worn by Leeds United but they did play against a pink-shirted Oldham Athletic in March 2009. Oldham were raising money for breast cancer research. For the record, the result was a 1-1 draw.
  From Quiz: Leeds United - Miscellany
20 Who scored five goals in one game for the club?
Answer: Gordon Hodgson

Gordon scored his five goals against Leicester City on 1st October 1938.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
21 In the 1975 European Cup final Leeds United had a 'goal' controversially disallowed by the referee. Who was the player to put the ball in the net?
Answer: Peter Lorimer

The 1975 European Cup Final between Bayern Munich and Leeds United was full of controversial decisions (e.g. two "clear-cut" penalties were not awarded). Later, amid allegations of match fixing, the French referee was banned. Bayern Munich won the final 2-0; it was their third successive final, and third consecutive win.

Peter Lorimer, famed for one of the most powerful shots in football believed he had scored a legitimate goal only to see the referee disallow it for offside. Peter was a rare thing in professional football as he could strike a ball just as well with either foot. Unfortunately, trouble broke out during and after the game which lead to Leeds being banned from European competitions for four years.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [1]
22 Leeds became Division One Champions in 1974 based on the result of a match they were not playing in. In that match, Liverpool were defeated 1-0 by which team ?
Answer: Arsenal

This was their second League Championship (they were Champions in 1969). The winning goal in Arsenal's win over Liverpool was scored by Ray Kennedy, who later transferred to Liverpool !
    Your options: [ Arsenal ] [ Derby County ] [ Manchester United ] [ Everton ]
  From Quiz: Leeds United in the 1970s
23 In which season did Leeds first win the old Division One title?
Answer: 1968-69

Leeds won the title with 67 points, 6 points ahead of second played Liverpool, who had 61. Leeds went unbeaten at home this season, and only lost two games away from home, 3-1 against Manchester City, and 5-1 to Burnley. After that defeat, they went on a five month unbeaten League run. Leeds won the old Division One title again in 1973-74, and 1991-92 (the last before the formation of the FA Premier League, 1992-93).
    Your options: [ 1974-75 ] [ 1968-69 ] [ 1954-55 ] [ 1959-60 ]
  From Quiz: Leeds United FC History
24 Which player scored his first Premier League goal for Leeds in the 2020-21 season in the 1-0 away win at Everton, in November 2020?
Answer: Raphinha

Arguably, Raphael Dias Belloli (Raphinha) was the most astute purchase the club has ever made, certainly in recent times. Transferred from French club Rennes in October 2020, he was transferred to Real Madrid in July 2022. In the intervening period, he brought 2 seasons of joy to United supporters with his wing wizardry, dribbling, pace and shooting ability. His performances whilst at Elland Road earned him an international callup for Brazil.

Sadly, Pablo Hernandez, a cult hero at Elland Road for his efforts in the previous seasons, leading United to promotion, was noticeably under-utilised by Marcelo Bielsa in the Premier League. Pablo never scored a Premier League goal for Leeds.

Mateusz Bogusz only made one appearance for Leeds and it was not in the Premier league. He scored no goals. Similarly, Ryan Edmondson made two appearances for Leeds, both in the Championship, and did not score.
    Your options: [ Mateusz Bogusz ] [ Ryan Edmondson ] [ Raphinha ] [ Pablo HernŠndez ]
  From Quiz: Leeds United - 3 Long Years in the Premiership
25 Who scored the winning goal against Manchester United in the FA Cup Third Round match at Old Trafford in January 2010?
Answer: Jermaine Beckford

Jermaine Beckford gave Leeds United the lead in the 19th minute, a lead they held on to for the rest of the game.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
26 The late, great Billy Bremner both played and managed Leeds United. How many games did he play for the club?
Answer: 587

Billy played 587 games for the club, scoring 90 goals in a career which ran from 1959 to 1976. Billy also made 54 appearances for Scotland, scoring 3 goals. He came back to manage the club in 1985 and was the manager of the club until 1988. Sadly, Billy died on 7th December 1997 at the age of 54.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [1]
27 David O'Leary is one of the best managers to have been in charge of Leeds United. In 2001, he guided them to which stage of the Champions League?
Answer: Semi-final

Leeds lost the semi-final 3-0 over 2 legs to Spanish giants Valencia. The second leg included a highly controversial goal by Juan Sanchez, who appeared to use his arm to turn in Gaizka Mendieta's cross.
    Your options: [ Final ] [ Semi-final ] [ Quarterfinal ] [ Round of 16 ]
  From Quiz: Leeds United Legends
28 Leeds United have suffered a number of relegation battles and have won some and lost some. During the seven decades 1920s to 1980s how many times were Leeds United relegated from the top flight?
Answer: 5

Amazingly five times has seen Leeds suffer the drop: 1926-27, 1930-31, 1946-47, 1959-60 and 1981-82 were the seasons of despair.
  From Quiz: Leeds United Football Club
29 Where did Leeds buy Nigel Martyn from in 1996?
Answer: Crystal Palace

Martyn began his career with Bristol Rovers in 1987, where he stayed until Crystal Palace signed him three years later in 1989. On 26th July 1996, Leeds finally signed the talented goalkeeper.
  From Quiz: Leeds United FC History
30 Leeds United lost to ______ in the 1970 FA Cup final.
Answer: Chelsea

The first game finished 2-2, which was the first ever drawn FA Cup Final at Wembley. The replay was at Old Trafford, which was the first ever replay of a final, and both games went into extra time. The only time Leeds were ever behind in either game was when Dave Webb scored with his head in extra time at Old Trafford. Heart-breaking stuff.
    Your options: [ Chelsea ] [ Aston Villa ] [ Arsenal ] [ Liverpool ]
  From Quiz: Glory, Glory, Leeds United!
31 Who was the only ever-present in that season?
Answer: John Lukic

Mervyn Day didn't get a look-in!
  From Quiz: League Champions of 1991-92
32 At the end of the 2006-07 season, Leeds United were relegated to the third tier of English football. Who scored Leeds' first ever goal in League One?
Answer: Matt Heath

Season 2007-08 was their debut appearance in League One - it was August 2007 and the 11,000 spectators at Tranmere Rovers' Prenton Park saw Leeds start their penance for financial mis-management (and bad results) with a 2-1 win, the winning goal being scored by Tresor Kandol in the 89th minute.
League One? I still want to call it Division Three, it gives a much clearer picture of the ignominious situation the club found itself in for three seasons.
  From Quiz: Leeds United - Miscellany
33 What was Leeds United's record victory in the European Cup?
Answer: 10-0

Leeds beat Lyn Oslo 10-0 in the First Round first-leg in the 1969-70 European Cup competition.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
34 Who was known as 'Il Gigante Buono'?
Answer: John Charles

He joined Leeds United in 1948 and was transferred for a British record fee of £65,000 to Juventus in 1957. He is widely considered to be the best ever Leeds player, able to play in both defence and attack, holding the record goals scored in one season for the Whites.

William John Charles was known in Italy as 'Il Gigante Buono' or 'The Gentle Giant. During his five years with Juventus he achieved the feat of scoring 29 goals in one season despite Italian football being known for its defensive outlook, lead them to three Championships and two Cup wins and won the Italian Player of the Year Award. In 1997 he was voted the best foreign player ever to play for Juve. John died in 2004 at the age of 72. The club renamed one of Elland Road's stands the John Charles Stand in tribute to the great man.
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [1]
35 Which two players made 773 appearances for the club?
Answer: Jack Charlton and Billy Bremner

Charlton and Bremner each made 773 career appearances for Leeds. Jack Charlton played for the club from 1953-1973, and Billy Bremner from 1959-1976.
    Your options: [ Billy Bremner and Peter Lorimer ] [ Jack Charlton and Billy Bremner ] [ Peter Lorimer and Jack Charlton ] [ Gary Kelly and Peter Lorimer ]
  From Quiz: Leeds United Legends
36 From rtheir formation in 1920 until the birth of the Premier League in 1992, how many times were Leeds United crowned champions of England?
Answer: 3

1968-69, 1973-74, and 1991-92 were the golden years for Leeds United.
  From Quiz: Leeds United Football Club
37 Billy McGhie scored his one and only league goal for Leeds in a 1978 2-1 win at Elland Road. Who was it against?
Answer: Ipswich Town

The game was notable not only for McNiven's solitary goal, but also for a half time incident where the Marching Band refused to leave the pitch!
  From Quiz: Leeds United in the 1970s
38 How many goals did David Batty score during the season?
Answer: 2

Against Notts County and Manchester City.
  From Quiz: League Champions of 1991-92
39 David Batty and Gary Kelly scored how many goals, between them in total, during their Leeds United careers?
Answer: 8

Okay, so Gary Kelly was a defender, and small in stature. David Batty was also small in stature, but he was a midfielder. Midfielders often are smaller. But they are expected to contribute goals. Look at Billy Bremner for example.

Here's the kicker. 8 goals between the two of them (4 each as it turns out). Yet they made - wait for it - a total of 904 appearances! Allowing for the fact that Kelly was a defender and can be excused, we will deduct his 531 games - that leaves Batty with an average of one goal in every 93 games.
  From Quiz: Leeds United - Miscellany
40 Returning from an away game on 30th March 1998, the team's plane crashed. Which team had they been playing?
Answer: West Ham United

Following a 3-0 defeat to West Ham, the team were returning to Leeds by plane. Just after takeoff from Stansted Airport there was an explosion in one of the plane's engines. The takeoff was aborted but the plane overshot the runway, and on landing, the nose landing gear collapsed. Fortunately, everyone managed to escape from the plane without any major injuries.
    Your options: [ Fulham ] [ West Ham United ] [ Southampton ] [ Chelsea ]
  From Quiz: Leeds United - The Mighty Whites [2]
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Leeds United Quizzes