FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Things I Learned From Reading 5
Quiz about Things I Learned From Reading 5

Things I Learned From Reading 5 Quiz


Fifteen questions about different topics I learned from reading.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 15 Questions

Author
pennie1478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,948
Updated
Oct 25 26
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
53
Last 3 plays: Guest 137 (8/15), Guest 97 (6/15), Chinook1 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. The first commercial to air on TV was for what product? Hint


Question 2 of 15
2. John McDermott won the first marathon held in the United States. Where was the marathon's finish line? Hint


Question 3 of 15
3. Who was the first president of the United States to hold a patent? Hint


Question 4 of 15
4. All of the US states have an official state bird and official state flower, but which state has an official state question? Hint


Question 5 of 15
5. Who/What was on the first cover of "TV Guide"? Hint


Question 6 of 15
6. Was US Civil War soldier Albert Cashier born male or female?


Question 7 of 15
7. The first president to host a wedding at the White House went by what name? Hint


Question 8 of 15
8. From what country did the idea for the flip flop originate? Hint


Question 9 of 15
9. In 1959, Russia traded what soft drink from the United States for vodka? Hint


Question 10 of 15
10. On the series premiere, what TV western did John Wayne introduce? Hint


Question 11 of 15
11. The five day work week was started by what car manufacturer? Hint


Question 12 of 15
12. Hasbro was going to shelve the board game "Twister" until which talk show host made the game a household name overnight? Hint


Question 13 of 15
13. Which US state had the first traffic light installed? Hint


Question 14 of 15
14. On May 16, 1929, what award show was held for the first time? Hint


Question 15 of 15
15. What was the last movie that Elvis Presley starred in, that also starred Mary Tyler Moore? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 137: 8/15
Today : Guest 97: 6/15
Today : Chinook1: 10/15
Today : Guest 72: 7/15
Today : miranda101: 9/15
Today : Guest 99: 9/15
Today : martin_cube: 8/15
Today : Guest 104: 10/15
Today : Guest 99: 14/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first commercial to air on TV was for what product?

Answer: Watch

The first commercial to air on TV was for Bulova watches. The commercial aired during the Phillies/Dodgers game on July 1, 1941. The ten second commercial cost $9.

Ironically on July 1,1971, the last cigarette commercial to air on TV was during the "The Tonight Show With Johnny Carson". The commercial was for Virginia Slims and aired at 11:50pm on NBC.

The first TV commercial for alcohol aired in 1996 for Seagram's Crown Royal.

Commercials for children's programming could last 12 minutes during an hour of TV in the week and 10.5 minutes during an hour of TV on the weekend.
2. John McDermott won the first marathon held in the United States. Where was the marathon's finish line?

Answer: New York

On September 19, 1896, the first marathon in the United States ended in New York City by the Knickerbocker Athletic Club. The race was twenty-four miles long and started in Connecticut and ended in New York. One year later, John McDermott won the first Boston Athletic Association marathon (now known as Boston Marathon).
3. Who was the first president of the United States to hold a patent?

Answer: Abraham Lincoln

Abraham Lincoln was the first president of the United States to hold the patent, #6469. It was a device used to move boats over shoals. He filed the patent on March 10, 1849 and built a replica of what the device would look like. The device was never developed. However, the replica can be seen at the National Museum of American History in Washington D.C.
4. All of the US states have an official state bird and official state flower, but which state has an official state question?

Answer: New Mexico

New Mexico's official state question is: "Green or red?". The question refers to what color chili sauce you like on your food. The question was asked in 1996 by the New Mexico State Legislature.

By the way, New Mexico's state bird is the greater roadrunner and its state flower is the yucca. New Mexico is the first state to have an official question.
5. Who/What was on the first cover of "TV Guide"?

Answer: Baby Desi Arnaz, Jr.

Desi Arnaz, Jr. was born on the same day as Little Ricky Ricardo on "I Love Lucy". The first issues of "TV Guide" ran from Friday to the following Thursday. A year later, issues of "TV Guide" ran from Saturday to the following Friday. Subsequently, Lucille Ball was featured on more covers of "TV Guide" than anyone else.
6. Was US Civil War soldier Albert Cashier born male or female?

Answer: female

Jennie Hodgers was born to an immigrant father who needed a boy to help with farm work so Jennie created a male identity, Albert Cashier. Jennie was nineteen when she enlisted in the Infantry as Albert Cashier. As Albert, Jennie did any job that was asked of her and never complained. She fought at the Battle of Vicksburg and 39 other Civil War engagements. Even when she was sick or injured, Jennie never went to the infantry doctor because she was afraid her secret would be discovered.

In 1865, as Albert Cashier, Jennie was honorably discharged. When her secret was discovered in 1914, the pension that went to Albert Cashier was revoked. Only when Albert Cashier's fellow soldiers testified about Albert's bravery and work in the Infantry was the pension restored. A grave marker has Albert Cashier's name, date of birth and date of death while a second grave marker was installed with Jennie's name, date of birth and date of death next to Albert Cashier's grave marker.
7. The first president to host a wedding at the White House went by what name?

Answer: James Madison

Lucy Payne was the sister-in-law of James Madison. She was the first person to be married in the White House. On March 29, 1812, Lucy married Supreme Court Associate Thomas Todd. Between the two of them they already had eight children when they married. (Lucy had three and Thomas had five).
8. From what country did the idea for the flip flop originate?

Answer: Japan

Soldiers during War World II in Japan brought home rice paper sandals called zōris. In the United States, rice paper didn't hold up for walking so rubber was substituted. The flip-flop received its name from the sound the shoe made when it hit solid ground.
9. In 1959, Russia traded what soft drink from the United States for vodka?

Answer: Pepsi

After Khrushchev had his first cup of Pepsi in Moscow at the 1959 American National Exhibition he was so in love with the soft drink that he traded thirteen million dollars worth of Russia vodka for American Pepsi. By 1989, Russia had switched vodka for weapons and ships for Pepsi. The United States donated everything to Sweden as scrap metal.
10. On the series premiere, what TV western did John Wayne introduce?

Answer: Gunsmoke

On the September 10, 1955 premiere episode of "Gunsmoke", John Wayne took one minute and twenty-four seconds to introduce the show to the TV viewing world. James Arness said the cast knew nothing of the introduction until they all watched the first episode on TV.
11. The five day work week was started by what car manufacturer?

Answer: Henry Ford

In 1926, Henry Ford, owner of Ford Motor Company, started the five day work week for Ford's factory workers and then later the rest of the company's employees.

In 1869, President Eisenhower started the five day eight hour work week for federal employees and in 1937 the five day forty-hour work week for all other workers.
12. Hasbro was going to shelve the board game "Twister" until which talk show host made the game a household name overnight?

Answer: Johnny Carson

Hasbro had trouble selling the board game "Twister" which comprised of a white plastic sheet with colored dots and a spinner board. The object of the game was to see if a player could stay upright the longest while tangled up with other players. On May 31, 1966, Johnny Carson had Eva Gabor on as his guest.

He and Eva played "Twister" during that night's show. On June 1, 1966, "Twister" was selling off the shelves and the company was inundated with orders for more.
13. Which US state had the first traffic light installed?

Answer: Ohio

The first traffic light in the United States was installed in Cleveland, Ohio on the corner of West 105th Street and Euclid Avenue. The traffic light was installed on August 5, 1914.
14. On May 16, 1929, what award show was held for the first time?

Answer: Academy Awards

When the Oscars aired for the first time on May 16, 1929, there was no red carpet. That tradition began before the 1961 Oscars. Tickets for the Oscars cost $5. Only twelve categories were announced and the winners were informed before hand in February.
15. What was the last movie that Elvis Presley starred in, that also starred Mary Tyler Moore?

Answer: Change of Habit

"Change of Habit" was first released in 1969. The movie starred Mary Tyler Moore ("The Mary Tyler Moore Show") and Jane Elliot ("General Hospital") as nuns who wore civilian clothes instead of habits to keep from being ostracized by the community. They work closely at a clinic with a doctor played by Elvis Presley, who falls in love with Mary Tyler Moore's character, not knowing she is a nun.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/25/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us