FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its a Long Long Way
Quiz about Its a Long Long Way

It's a Long, Long Way Trivia Quiz


Tasked with writing a quiz entitled "It's a Long, Long Way", I went as far as I possibly could, in various directions. How many of the places I visited do you know?

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Where on Earth?
  8. »
  9. Where on Earth for Experts

Author
Rowena8482
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,126
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2321
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: rahul0 (9/10), adam36 (8/10), Guest 120 (6/10).
Question 1 of 10
1. It's a long, long way north to this stop on my trip. I headed for Greenland, and then took a short boat trip to stand on a wild rocky shore, on the most northerly piece of solid land in the world. Where was I? Hint


Question 2 of 10
2. It's a long, long way down to my next stop - or would be if the deepest borehole in the world was big enough to admit a person. Located on the Kola Peninsula, in which country is the "Kola Superdeep SG3" borehole? Hint


Question 3 of 10
3. If I wanted to actually go a long, long way down below the surface of the Earth in person, I would need to visit the world's deepest mineshaft, at the TauTona Mine in South Africa. What is mined there? Hint


Question 4 of 10
4. It's a long, long way up now, so I decided to take the train. I eventually arrived at the highest railway station in the world, in Qinghai-Tibet. Where am I? Hint


Question 5 of 10
5. It's a long, long way up to Lake Titicaca, which is the highest navigable lake in the world, but I feel like going that little bit higher and finding the actual highest lake. One candidate for the title is in a crater on the slopes of the world's tallest volcano, Ojos del Salado. Where is this? Hint


Question 6 of 10
6. It's a long, long way down to the deepest point of the ocean, the Challenger Deep. Located at one end of the seabed Mariana Trench, which two islands are the closest land to the Challenger Deep? Hint


Question 7 of 10
7. It's a long, long way to go to 'get away from it all', but off I went to Tristan da Cunha, the most remote inhabited islands in the world. I then decided that I didn't need people, and wanted to get away from everyone else in the world, and headed for the most remote uninhabited island there is - where did I go? Hint


Question 8 of 10
8. It's a long, long way to nowhere at all! That is if you take "nowhere at all" to be the point where the Prime Meridian crosses the Equator, at 0,0 degrees latitude and longitude. This point is in the Atlantic Ocean, in the Gulf of Guinea, just over 600 kilometres south from the capital city of Ghana. Which city is this?

Answer: (One Word 5 letters)
Question 9 of 10
9. It's a long, long way to go to look at fish, but off I went, to visit the most northerly coral reef in the world. Off the coast of which country did I end up? Hint


Question 10 of 10
10. It's a long, long way to the 'Pole of Inaccessibility.' This is the name given to the point on land furthest from the ocean, and the point in the ocean furthest from any land. The Eurasian Pole of Inaccessibility is also called Point Nocean. What name is given to the Pacific Pole of Inaccessibility? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 16 2024 : rahul0: 9/10
Jun 06 2024 : adam36: 8/10
May 25 2024 : Guest 120: 6/10
May 22 2024 : Guest 75: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's a long, long way north to this stop on my trip. I headed for Greenland, and then took a short boat trip to stand on a wild rocky shore, on the most northerly piece of solid land in the world. Where was I?

Answer: Kaffeklubben Island

Kaffeklubben Island was first recorded in 1921. It was in 1969, when its exact position was properly calculated, that it was confirmed as the most northerly point of solid land on Earth.

There is a gravel bank named Oodaaq which lies north of Kaffeklubben, but since the action of the sea and wind shift the gravel, and it can even disappear under the waves, this is not counted as 'proper' land.

The other three options are all islands which belong to Greenland.
2. It's a long, long way down to my next stop - or would be if the deepest borehole in the world was big enough to admit a person. Located on the Kola Peninsula, in which country is the "Kola Superdeep SG3" borehole?

Answer: Russia

The Kola Peninsula is in the far north of Russia, and Murmansk is the major city of the region. The first deep bores were begun in 1970, and in 1989 SG3 reached just over 40,200 feet (12,260 metres) deep.
3. If I wanted to actually go a long, long way down below the surface of the Earth in person, I would need to visit the world's deepest mineshaft, at the TauTona Mine in South Africa. What is mined there?

Answer: Gold

It is a long, long way down when the deepest mineshaft at the TauTona reaches just under two and a half miles down into the Earth. It is the deepest point that is accessible to people. The name "TauTona" means "Great Lion" in one of the local African languages.
4. It's a long, long way up now, so I decided to take the train. I eventually arrived at the highest railway station in the world, in Qinghai-Tibet. Where am I?

Answer: Tanggula

The building beside the platform at Tanggula station has a beautiful sweeping Pagoda like roof, and one of the most stunning views in the world. The station was completed in 2006, and just over one kilometer up the line, the track reaches the highest altitude of any piece of railway in the world when it goes over 5000 metres above sea level.
5. It's a long, long way up to Lake Titicaca, which is the highest navigable lake in the world, but I feel like going that little bit higher and finding the actual highest lake. One candidate for the title is in a crater on the slopes of the world's tallest volcano, Ojos del Salado. Where is this?

Answer: Chile

Ojos del Salado is on the border between Chile and Argentina, and stands just over 6,900 metres tall. The unnamed crater lake lies on the Chilean side, and is at an altitude of 6,390 metres.

One other contender for the highest lake in the world (given inherent discrepancies in the various available measuring methods) is Lhagba Pool, which lies about 6,370 metres up Mount Everest.
6. It's a long, long way down to the deepest point of the ocean, the Challenger Deep. Located at one end of the seabed Mariana Trench, which two islands are the closest land to the Challenger Deep?

Answer: Fais and Guam

The Challenger Deep was named for the survey ship who first charted it, in the 1870s. They sounded depths up to 26,600 feet. Later surveys with modern equipment have placed the deepest spot of the floor of the trench at just over 6.8 miles down (10,970 metres).

Fais Island, which is part of Yap, is 180 miles southwest of the Deep, and Guam is 190 miles to the northeast.
7. It's a long, long way to go to 'get away from it all', but off I went to Tristan da Cunha, the most remote inhabited islands in the world. I then decided that I didn't need people, and wanted to get away from everyone else in the world, and headed for the most remote uninhabited island there is - where did I go?

Answer: Bouvet Island

Bouvet Island belongs to Norway and has no permanent habitation. It does get visited by scientific expeditions and amateur radio buffs from time to time. The nearest inhabited land is Queen Maud Land on Antarctica, which is home to a permanent science laboratory, to the south. To the north, the nearest inhabited land is South Africa.
8. It's a long, long way to nowhere at all! That is if you take "nowhere at all" to be the point where the Prime Meridian crosses the Equator, at 0,0 degrees latitude and longitude. This point is in the Atlantic Ocean, in the Gulf of Guinea, just over 600 kilometres south from the capital city of Ghana. Which city is this?

Answer: Accra

Both the British and the United States navies, among others, have a tradition of holding a ceremony when a ship crosses the equator. The party can last for over 24 hours; King Neptune is represented, people who have never crossed before are singled out, and usually end up being doused with water (and other less savoury things!).

Accra is located on the coast of Ghana, and is twinned with the cities of Chicago and Washington DC in the United States.
9. It's a long, long way to go to look at fish, but off I went, to visit the most northerly coral reef in the world. Off the coast of which country did I end up?

Answer: Norway

People often tend to think of coral reefs as tropical paradise - lots of sun, warm seas, pretty fish, and palm trees. The most northerly coral reef in the world is off the north coast of Norway, and has none of those things. It lies just north of the 71 degree line of latitude, around 500 miles above the Arctic Circle.
10. It's a long, long way to the 'Pole of Inaccessibility.' This is the name given to the point on land furthest from the ocean, and the point in the ocean furthest from any land. The Eurasian Pole of Inaccessibility is also called Point Nocean. What name is given to the Pacific Pole of Inaccessibility?

Answer: Point Nemo

Point Nocean is in China, in the Gurbantünggüt Desert, in the far northwest of the country. It is around 200 miles from the nearest city, and about 1,650 miles from the nearest coast.

Point Nemo is in the south Pacific, and the nearest land is Pitcairn Island, Antarctica, and Easter Island, which are all over 1650 miles away.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #13:

Repetition is a clever memory aid! And our authors in the Author Lounge took that lesson to heart in November 2010 with a Commission asking them to repeat their quiz titles throughout their quizzes. After all, repetition is a clever memory aid!

  1. It's a Long, Long Way Difficult
  2. Time After Time Average
  3. Once Upon a Time Very Easy
  4. Frankly, My Dear, I Don't Give a ... Average
  5. Midnight at the Lost and Found Average
  6. I Am What I Am Tough
  7. Get Out of My Head! Easier
  8. LOUD and CLEAR Very Easy
  9. Not Possible Average
  10. Thank You, I Will Average
  11. Did You Hear That? Average
  12. Shh! What Was That Noise? Tough

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us