FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Great Slave Revolt
Quiz about The Great Slave Revolt

The Great Slave Revolt Trivia Quiz

Haitian Slave Revolt

The revolt started in 1791, in the valuable French colony of Saint-Domingue. African slaves, who outnumbered whites by about 9 to 1 and inspired by the French Revolution of 1789, started an organized rebellion against their French colonial masters.

A multiple-choice quiz by ncterp. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Slavery

Author
ncterp
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
412,429
Updated
Apr 25 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
80
- -
Question 1 of 10
1. There was a highly structured social system in Saint-Domingue. At the top were the white wealthy slave-holding plantation owners. On the next rung were the middle class, skilled workers, and artisans. A third level also existed, just above those enslaved. What was this rung called? Hint


Question 2 of 10
2. France controlled the entire economy of Saint-Domingue. All imports and exports had to come from or go to France. The plantation owners wanted a wider market. The new French republic's assembly was more liberal and anti-slave, a situation that made Hispaniola plantation owners nervous. What was NOT one of the commodities exported to France? Hint


Question 3 of 10
3. In October 1790, an affranchis traveled to France to petition the General Assembly to grant more freedoms and access to affranchis in Saint-Domingue. The Assembly agreed; however the new reforms were never implemented. Angered, this man led an unsuccessful revolt against the French colonial government. What was his name? Hint


Question 4 of 10
4. In 1791, a former slave named Toussaint l'Ouverture led an uprising of slaves against the planters. By 1792, they controlled one-third of the island. What country sent forces in 1793 to conquer the island? Hint


Question 5 of 10
5. Toussaint l'Ouverture had been granted his freedom from his owner, who had taught him to read and write. By 1801, l'Ouverture had expanded the revolt beyond Saint-Domingue and defeated the Spanish in Santo Domingo (Dominican Republic). What did he then declare himself to be for the rest of his "glorious" life? Hint


Question 6 of 10
6. With the end of the French Revolution in 1799, Napoleon noticed l'Ouverture's overly zealous moves in Saint-Domingue. He sent his brother-in-law and 43,000 troops to capture l'Ouverture, restore French domination, and reinstitute slavery. Who was Napoleon's brother-in-law? Hint


Question 7 of 10
7. One of l'Ouverture's generals, Jean-Jacques Dessalines, carried the revolution forward. The French were having their own troubles at home. The Louisiana Purchase in 1803 not only evinced France's withdrawal from North America, it also illustrated the state of the French treasury. Additionally, there was the renewal of hostilities with Britain. So, the revolution in Saint-Domingue was not a priority to Napoleon. What was the name of the battle which resulted in a final defeat of France? Hint


Question 8 of 10
8. On January 1, 1804, Haiti became an independent nation. What country was the first to recognize Haiti's independence? Hint


Question 9 of 10
9. In 1806, Dessalines was killed. General Henry Christophe took control and declared himself King Henry I. He built an imposing palace and fortress. What was the name of his palace? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first democratically-elected president of Haiti? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : sadwings: 10/10
Jun 17 2024 : Guest 175: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There was a highly structured social system in Saint-Domingue. At the top were the white wealthy slave-holding plantation owners. On the next rung were the middle class, skilled workers, and artisans. A third level also existed, just above those enslaved. What was this rung called?

Answer: Affranchis

Affranchis were former slaves who had either bought their freedom or had been granted freedom by their owners. Also included were the children of plantation owners and slave women.
2. France controlled the entire economy of Saint-Domingue. All imports and exports had to come from or go to France. The plantation owners wanted a wider market. The new French republic's assembly was more liberal and anti-slave, a situation that made Hispaniola plantation owners nervous. What was NOT one of the commodities exported to France?

Answer: corn

The "money crops" were sugar and coffee. Tobacco and indigo were also exported. The French exploited Sant-Domingue, which was a major money maker.
3. In October 1790, an affranchis traveled to France to petition the General Assembly to grant more freedoms and access to affranchis in Saint-Domingue. The Assembly agreed; however the new reforms were never implemented. Angered, this man led an unsuccessful revolt against the French colonial government. What was his name?

Answer: Vincent Oge

Vincent Oge was born into a wealthy family. His mother was an affranchis, and his father was a white plantation owner. Oge was a successful goldsmith and a representative of the class of affranchis, which the middle class felt was getting too much access and power. Oge's revolt was small, not well-organized and unsuccessful. He and his comrades were caught, tortured and executed.
4. In 1791, a former slave named Toussaint l'Ouverture led an uprising of slaves against the planters. By 1792, they controlled one-third of the island. What country sent forces in 1793 to conquer the island?

Answer: Great Britain

Great Britain, always at the ready to exploit French weaknesses, sent a force to seize Saint-Domingue from the French. Upon the arrival of British forces, the French decided to emancipate all the slaves in order to maintain colonial rule. After a series of defeats by l'Ouverture's forces, the British abandoned the campaign in 1798.
5. Toussaint l'Ouverture had been granted his freedom from his owner, who had taught him to read and write. By 1801, l'Ouverture had expanded the revolt beyond Saint-Domingue and defeated the Spanish in Santo Domingo (Dominican Republic). What did he then declare himself to be for the rest of his "glorious" life?

Answer: governor-general

He declared himself to be Governor-General of all of Hispaniola for life. He wrote a constitution in which he banned slavery and made Saint-Domingue an independent state under his rule, even though Saint-Domingue was officially a French possession.
6. With the end of the French Revolution in 1799, Napoleon noticed l'Ouverture's overly zealous moves in Saint-Domingue. He sent his brother-in-law and 43,000 troops to capture l'Ouverture, restore French domination, and reinstitute slavery. Who was Napoleon's brother-in-law?

Answer: General Charles Victorie Leclerc

General Leclerc was married to Pauline Bonaparte, Napoleon's sister. L'Ouverture was captured and taken to France where he died in prison in 1803. French rule and slavery were re-established Saint-Domingue.
7. One of l'Ouverture's generals, Jean-Jacques Dessalines, carried the revolution forward. The French were having their own troubles at home. The Louisiana Purchase in 1803 not only evinced France's withdrawal from North America, it also illustrated the state of the French treasury. Additionally, there was the renewal of hostilities with Britain. So, the revolution in Saint-Domingue was not a priority to Napoleon. What was the name of the battle which resulted in a final defeat of France?

Answer: Battle of Vertieres

Jean-Jacques Dessalines, himself a former slave, led the revolutionaries at the Battle of Vertieres on November 18, 1803, where the French forces were defeated. On January 1, 1804, Dessalines declared the nation independent and renamed it Haiti. He ordered the slaughter of all remaining French citizens in Haiti.
8. On January 1, 1804, Haiti became an independent nation. What country was the first to recognize Haiti's independence?

Answer: France

Haiti became the world's first black republic. The southern states in the United States and many European countries ostracized Haiti out of fear of the spread of slave rebellions. Haiti became the second nation in the western hemisphere to gain its independence from a European country.
9. In 1806, Dessalines was killed. General Henry Christophe took control and declared himself King Henry I. He built an imposing palace and fortress. What was the name of his palace?

Answer: Sans Souci

Christophe used his reign as an opportunity to build up Haiti's standing in the eyes of the international community, particularly its former colonizer, France. Christophe was well known for the luxurious parties and feasts he hosted at the palace.

"Sans souci" means "without worry".
10. Who was the first democratically-elected president of Haiti?

Answer: Jean-Bertrand Aristide

He was ousted in the 2004 coup d'état. Aristide and others believe that the United States had a role in orchestrating the coup against him. He was later forced into exile in the Central African Republic and South Africa. He finally returned to Haiti in 2011 after seven years in exile.
Source: Author ncterp

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. You Don't Own Me Average
2. Life in Slavery Average
3. Famous Slaves Tough
4. Slavery Today Difficult
5. Roman Slavery Difficult
6. 10 Famous People Who Were Slaves Difficult
7. A Is for Abbas, Ferhat Very Easy
8. Conquest, War, Famine and Death Easier
9. Discover New Frontiers Easier
10. Flagging It Up Easier
11. Water! Easier
12. Travels Through History Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us