FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whered That Squirrel Come From
Quiz about Whered That Squirrel Come From

Where'd That Squirrel Come From? Quiz


He's probably looking for his food cache. Let's see what you know about different types of nuts.

A multiple-choice quiz by karlyn2. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
karlyn2
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,402
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
690
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which type of nut has a bitter variety which contains cyanide when raw? Hint


Question 2 of 10
2. Which nut, popular in Asian cooking, was originally native to Brazil before being spread worldwide by the Portuguese? Hint


Question 3 of 10
3. What type of roasted nut is traditionally served hot in the winter time? Hint


Question 4 of 10
4. Which nut has been popular over the years served pickled? Hint


Question 5 of 10
5. What is the more popular name for the Groundnut, which develops below the soil? Hint


Question 6 of 10
6. Which nut can be used to make a popular green ice cream? Hint


Question 7 of 10
7. Which nut is used to make a rich pie in the U.S.A.? Hint


Question 8 of 10
8. Which nut is the only native Australian plant food product exported in large amounts? Hint


Question 9 of 10
9. Which nut is used in the very popular "Cadbury Whole Nut" chocolate bar? Hint


Question 10 of 10
10. Which large nut has a very hard three sided shell? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which type of nut has a bitter variety which contains cyanide when raw?

Answer: Almond

Although Bitter Almond Oil is used in homeopathic remedies it is not considered safe by most drug administration bodies, even though the cyanide should be extracted before the oil is used.
2. Which nut, popular in Asian cooking, was originally native to Brazil before being spread worldwide by the Portuguese?

Answer: Cashew

Initially the Portuguese planted cashews in various parts of Africa and then sold the nuts in India. As they became more popular on the Asian continent they started to grow them there.
3. What type of roasted nut is traditionally served hot in the winter time?

Answer: Chestnut

Roasted chestnuts immediately conjure up images of street vendors in winter time selling from braziers, as much to warm the hands as to eat. They can also be candied and are often used as a stuffing for poultry.
4. Which nut has been popular over the years served pickled?

Answer: Walnut

There are two ways of pickling walnuts, the first developed in Persia using honey and the other, more common in Europe, using vinegar. They were particularly popular in Victorian times and were even mentioned in Dickens' works.
5. What is the more popular name for the Groundnut, which develops below the soil?

Answer: Peanut

Originally native to South America, this is another nut which the Portuguese decided to share with the rest of the world. Nowadays the biggest producer of peanuts is China.
6. Which nut can be used to make a popular green ice cream?

Answer: Pistachio

Native to West Asia, the pistachio was introduced to the Mediterranean area in the first century AD. Although it only arrived in America in the 19th century, the U.S is the largest consumer of the nuts.
7. Which nut is used to make a rich pie in the U.S.A.?

Answer: Pecan

The pecan tree is the state tree of Texas, there is an annual Texas Pecan Festival in the southeast of the state. It has been found that regular consumption of pecans can lower cholesterol levels.
8. Which nut is the only native Australian plant food product exported in large amounts?

Answer: Macadamia

Probably the most nutritious of all the nuts, macadamias have also become a major crop in Hawaii since their introduction there in the 19th century.
9. Which nut is used in the very popular "Cadbury Whole Nut" chocolate bar?

Answer: Hazel nut

Grown worldwide, the hazel nut is mainly used in confectionery, it goes extremely well with chocolate and is also used to make praline and nut butters.
10. Which large nut has a very hard three sided shell?

Answer: Brazil nut

In spite of its name the majority of exported Brazil nuts come from Bolivia.
The nuts are gathered from the rain-forest rather than farmed which is a great boost to conservation in the area.
Source: Author karlyn2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us