FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Treasure Tour MoMA New York City
Quiz about Treasure Tour MoMA New York City

Treasure Tour: MoMA, New York City Quiz


On November 20, 2004, New York's beloved Museum of Modern Art reopened after a a 2½-year, $425 million renovation. This quiz looks at ten treasures from its collection.

A multiple-choice quiz by LilahDeDah. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art: By Museum

Author
LilahDeDah
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
196,011
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
821
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 95 (5/10), Guest 161 (3/10), Guest 92 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first treasure on our tour is MoMA's new building itself. The six-story structure covers an entire Manhattan city block and has appreciably increased the space available for displaying the Museum's more than 150,000 works of art. How is Yoshio Taniguchi associated with this renovation? Hint


Question 2 of 10
2. Claude Monet painted only one "Water Lily" masterpiece in his life, and New York's Museum of Modern Art owns it.


Question 3 of 10
3. For many of us, "Modern Art" means "Picasso". MoMA cherishes and displays many of his works, including the Cubist "Les Demoiselles d'Avignon" from 1907. Who or what are the five females pictured in the painting? Hint


Question 4 of 10
4. In MoMA's sculpture garden and elsewhere in the museum, you will find works by all of these artists. Who is particularly famous for "mobiles" and "stabiles"? Hint


Question 5 of 10
5. She painted "Self-Portrait with Cropped Hair" (1940) and 1937's "Fulang-Chang and Me", both owned by MoMA. Hint


Question 6 of 10
6. A painting that almost always has a crowd of people looking at it is "Christina's World", which depicts a young girl lying on the ground and looking across a field at a house. What American painter produced this popular work of art? Hint


Question 7 of 10
7. A new and exciting art movement was born in New York in the 1940s. The Museum of Modern Art is proud to display works by Jackson Pollock, Mark Rothko, and Willem de Kooning, among others. What is the name given to these artists and their movement? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is the largest object in MoMA's Architecture and Design collection? Hint


Question 9 of 10
9. Although he is most famous for his "soup can" pop art and his silk-screened portraits of celebrities and himself, this artist also made films and will forever be famous for stating "In the future, everyone will be famous for fifteen minutes."

Answer: (First and Last Names, or Just Surname)
Question 10 of 10
10. Finally, it wouldn't be a visit to MoMA without seeing "The Starry Night". Which of these facts about this stunning painting are TRUE? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 95: 5/10
Apr 15 2024 : Guest 161: 3/10
Apr 14 2024 : Guest 92: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first treasure on our tour is MoMA's new building itself. The six-story structure covers an entire Manhattan city block and has appreciably increased the space available for displaying the Museum's more than 150,000 works of art. How is Yoshio Taniguchi associated with this renovation?

Answer: He is its architect

Mr. Taniguchi is quoted as saying, "My goal for the project was to create a total environment for people and art rather than an expression of a particular state of architecture." His new building uses glass to admit natural light. The "New York Times" calls it "One of the most exquisite works of architecture to rise in this city in at least a generation."
2. Claude Monet painted only one "Water Lily" masterpiece in his life, and New York's Museum of Modern Art owns it.

Answer: False

Water lilies were one of Monet's favorite subjects, and he painted his Giverny water lily pond dozens of times. MoMA owns a huge, beautiful triptych, famous all over the world, which is prominently displayed in its new space.
3. For many of us, "Modern Art" means "Picasso". MoMA cherishes and displays many of his works, including the Cubist "Les Demoiselles d'Avignon" from 1907. Who or what are the five females pictured in the painting?

Answer: Prostitutes

In the pre-antibiotic era, catching a disease from a prostitute was a constant fear. Picasso's painting is both stark and frightening.
4. In MoMA's sculpture garden and elsewhere in the museum, you will find works by all of these artists. Who is particularly famous for "mobiles" and "stabiles"?

Answer: Alexander Calder

Calder is considered to have invented the mobile. His "Lobster Trap and Fish Tail" is an example from 1939. Calder, like Picasso and Giacometti, also painted.

When you visit MoMA's sculptures, be sure not to miss the soaring works in steel by Constantin Brancusi.
5. She painted "Self-Portrait with Cropped Hair" (1940) and 1937's "Fulang-Chang and Me", both owned by MoMA.

Answer: Frida Kahlo

Ms. Kahlo turned inward and to herself for inspiration. She was the subject of the fascinating movie "Frida", from 2002. Highly recommended, as are her paintings!
6. A painting that almost always has a crowd of people looking at it is "Christina's World", which depicts a young girl lying on the ground and looking across a field at a house. What American painter produced this popular work of art?

Answer: Andrew Wyeth

The house in Wyeth's "Christina's World" is in Maine, and Christina Olsen was a real person. She was the young disabled daughter of the family from whom Wyeth rented a studio.
7. A new and exciting art movement was born in New York in the 1940s. The Museum of Modern Art is proud to display works by Jackson Pollock, Mark Rothko, and Willem de Kooning, among others. What is the name given to these artists and their movement?

Answer: Abstract Expressionism

MoMA's collection includes Jackson Pollock's huge "One (Number 31, 1950)", Rothko's yellow, blue and white "Number 10", and de Kooning's "Seated Woman".
8. Which of the following is the largest object in MoMA's Architecture and Design collection?

Answer: A helicopter

(from moma.org) "The world's first curatorial department devoted to architecture and design was established in 1932 at The Museum of Modern Art. The architecture collection documents buildings through models, drawings, and photographs, and includes the Mies van der Rohe Archive. The design collection comprises more than 3,000 objects, ranging from appliances, furniture, and tableware to tools, textiles, sports cars-even a helicopter."

It is a great honor for an object, be it a torpedo or a teacup, to be included in the Design Collection. The Bell 47D-1 helicopter from the 1940s hovers over the staircase at MoMA as a kind of introduction to the design galleries.

Pop Art sculptor Oldenburg's "Spoonbridge and Cherry" can be found in the Minneapolis Sculpture Garden in Minnesota.

The African elephant and Temple of Dendur can be found at two other wonderful New York museums, the Museum of Natural History and Metropolitan Museum of Art, respectively.
9. Although he is most famous for his "soup can" pop art and his silk-screened portraits of celebrities and himself, this artist also made films and will forever be famous for stating "In the future, everyone will be famous for fifteen minutes."

Answer: Andy Warhol

Warhol, of course, had considerably more than fifteen minutes of fame.
10. Finally, it wouldn't be a visit to MoMA without seeing "The Starry Night". Which of these facts about this stunning painting are TRUE?

Answer: All of these

You can see "Starry Night" online, but wouldn't you rather visit MoMA and see it there? I hope so!
Source: Author LilahDeDah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us