FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hawthorne Life Novels Stories
Quiz about Hawthorne Life Novels Stories

Hawthorne: Life, Novels, Stories Quiz


A survey of Hawthorne's works, as well as a few stray questions about his life.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Nathaniel Hawthorne

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,232
Updated
Jul 23 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
1204
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 20
1. Nathaniel Hawthorne was born on July 4, 1804, a descendant of John Hathorne, a judge. What was John's claim to fame? Hint


Question 2 of 20
2. The narrator of this novel, Miles Coverdale, shares the same name as a Bible translator. Hint


Question 3 of 20
3. What is the name of the idealist in Hawthorne's "House of Seven Gables," who eventually learns to temper his optimism? Hint


Question 4 of 20
4. In "The Blithedale Romance," the narrator visits a utopian farm, where he meets a haughty, seductive woman. What is her name? Hint


Question 5 of 20
5. What Hawthorne philanthropist "taught his benevolence to pour its warm tide exclusively through one channel; so that there was nothing to spare for other great manifestations of love to man, nor scarcely for the nutriment of individual attachments, unless they could minister, in some way, to the terrible egotism which he mistook for an angel of God."? Hint


Question 6 of 20
6. What Hawthorne novel begins, "The founders of a colony, whatever utopia of human virtue and happiness they might originally project, have invariably recognized it among their earliest practical necessities to allot a portion of the virgin soil as a cemetery, and another portion as the site of a prison." Hint


Question 7 of 20
7. In Seattle, Washington, there is a bookstore called "Twice Sold Tales." This name is inspired by a collection of short stories by Nathaniel Hawthorne. Indeed, there is only a single letter's difference between the name of the collection and the name of the store. What is the name of that story collection?

Answer: (Three Words)
Question 8 of 20
8. Who is the father of Pearl in Hawthorne's "The Scarlet Letter"? Hint


Question 9 of 20
9. When Hester Pryne gives birth to Pearl in "The Scarlet Letter," it is obvious she has committed adultery because she is not married.


Question 10 of 20
10. What short story begins, "In some old magazine or newspaper, I recollect a story, told as truth, of a man [. . . ] who absented himself for a long time from his wife." Hint


Question 11 of 20
11. Fill in the missing words from the close of this Hawthorne short story: "And Endicott, the severest Puritan of all who laid the rock-foundation of New England, lifted the wreath of roses from the ruin of the May-Pole, and threw it, with his own gauntleted hand, over the heads of the Lord and Lady of the May [ . . . ] They went heavenward, supporting each other along the difficult path which it was their lot to tread and never wasted one regretful thought on the vanities of _______________." Hint


Question 12 of 20
12. What is the name of the minister who dons a black veil in one of Hawthorne's short stories? Hint


Question 13 of 20
13. Fill in the missing name from this short story: "That very singular man, old ______, once invited four venerable friends to meet him in his study. There were three white-bearded gentlemen, Mr. Medbourne, Colonel Killigrew, and Mr. Gascoigne, and a withered gentlewoman, whose name was the Widow Wycherly."
Hint


Question 14 of 20
14. Hawthorne wrote a biography of this American President. Hint


Question 15 of 20
15. The scarlet letter that Hester was forced to wear was probably a(n): Hint


Question 16 of 20
16. From 1846 to 1847, Hawthorne served as Surveyor in the Custom-House at Salem.


Question 17 of 20
17. What short story features the city of Destruction, The Slough of Despond, and characters such as Mr. Smooth?
Hint


Question 18 of 20
18. Which of the following is *not* a short story by Nathaniel Hawthorne? Hint


Question 19 of 20
19. Which of the following *is* a short story by Nathaniel Hawthorne? Hint


Question 20 of 20
20. Hawthorne is sometimes credited with having influenced Herman Melville to turn what might otherwise have been a light sea adventure into one of the most significant American novels of all time.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nathaniel Hawthorne was born on July 4, 1804, a descendant of John Hathorne, a judge. What was John's claim to fame?

Answer: He presided over the Salem Witch Trials

It was another ancestor of Hawthorne's, William Hathorne, who sentenced a Quaker woman to be whipped in the streets of Boston. This bleak ancestral history profoundly influenced Hawthorne's writing.
2. The narrator of this novel, Miles Coverdale, shares the same name as a Bible translator.

Answer: The Blithedale Romance

Miles Coverdale, the first Protestant Bishop of Exeter, published his English Bible translation in 1535. It was translated from Latin and German. Hawthorne was probably aware of this fact when he chose the name for his main character.
3. What is the name of the idealist in Hawthorne's "House of Seven Gables," who eventually learns to temper his optimism?

Answer: Holgrave

Hawthorne seems to have grown disillusioned with the idealism and utopianism embodied in American Romanticism. However, he did not opt for sheer pessimism either; his works acknowledged the inherent sinfulness of man while at the same time holding out hope for gradual, subtle reform.

He supported the possibility of improvement while denying the effectiveness of the more radical schemes of human reformers. As he wrote of Holgrave, "He would still have faith in man's brightening destiny . . . and the haughty faith, with which he began life, would be well bartered for a far humbler one at its close, in discerning that man's best directed effort accomplishes a kind of dream, while God is the sole worker of realities."
4. In "The Blithedale Romance," the narrator visits a utopian farm, where he meets a haughty, seductive woman. What is her name?

Answer: Zenobia

Priscilla is another woman he meets, a more timid creature. Hawthorne himself actually spent time in a commune, but he was disappointed by the utopian scheme.
5. What Hawthorne philanthropist "taught his benevolence to pour its warm tide exclusively through one channel; so that there was nothing to spare for other great manifestations of love to man, nor scarcely for the nutriment of individual attachments, unless they could minister, in some way, to the terrible egotism which he mistook for an angel of God."?

Answer: Hollingsworth

We meet this character in "The Blithedale Romance." Hawthorne shows us a man so consumed with abstract ideals and goals for the good of humanity, that he fails to care personally for the individual man.
6. What Hawthorne novel begins, "The founders of a colony, whatever utopia of human virtue and happiness they might originally project, have invariably recognized it among their earliest practical necessities to allot a portion of the virgin soil as a cemetery, and another portion as the site of a prison."

Answer: The Scarlet Letter

"The Celestial Railroad" is a collection of short stories, not a novel. The story from which it takes its title is a satirical allegory about Christians attempting to take an easy road to heaven.
7. In Seattle, Washington, there is a bookstore called "Twice Sold Tales." This name is inspired by a collection of short stories by Nathaniel Hawthorne. Indeed, there is only a single letter's difference between the name of the collection and the name of the store. What is the name of that story collection?

Answer: Twice Told Tales

This book includes such classics as "The Minister's Black Veil" and "Wakefield." It is called "Twice Told Tales" because the works were previously published in various periodicals.
8. Who is the father of Pearl in Hawthorne's "The Scarlet Letter"?

Answer: Arthur Dimmesdale

While Hester Pryne is condemned to wear a Scarlet letter for her adultery, Dimmesdale's sin remains unknown and unconfessed throughout most of the book. The secret guilt, exacerbated by Chillgworth's machinations, begins to diminish Dimmesdale, until at last he acknowledges his complicity and dies a redeemed man.
9. When Hester Pryne gives birth to Pearl in "The Scarlet Letter," it is obvious she has committed adultery because she is not married.

Answer: False

Hester is married to Roger Chillingworth. The reason it is obvious she has committed adultery is that Chillingworth has been away from the colony for sometime, and he could not have fathered the child.
10. What short story begins, "In some old magazine or newspaper, I recollect a story, told as truth, of a man [. . . ] who absented himself for a long time from his wife."

Answer: Wakefield

This is a very peculiar tale of a man who, in the words of Hawthorne, "took lodgings in the next street to his own house, and there, unheard of by his wife or friends, and without the shadow of a reason for such self-banishment, dwelt upwards of twenty years. During that period, he beheld his home every day, and frequently the forlorn Mrs. Wakefield."
11. Fill in the missing words from the close of this Hawthorne short story: "And Endicott, the severest Puritan of all who laid the rock-foundation of New England, lifted the wreath of roses from the ruin of the May-Pole, and threw it, with his own gauntleted hand, over the heads of the Lord and Lady of the May [ . . . ] They went heavenward, supporting each other along the difficult path which it was their lot to tread and never wasted one regretful thought on the vanities of _______________."

Answer: Merry Mount

"The May-pole of Merry Mount" tells the sad story of the Puritans' breaking up the spring time festivities in Merry Mount.
12. What is the name of the minister who dons a black veil in one of Hawthorne's short stories?

Answer: Mr. Hooper

The mystery of the short story centers around the question of why he is wearing the veil. Hooper just shows up one day wearing it, and he offers no explanation to his congregation.
13. Fill in the missing name from this short story: "That very singular man, old ______, once invited four venerable friends to meet him in his study. There were three white-bearded gentlemen, Mr. Medbourne, Colonel Killigrew, and Mr. Gascoigne, and a withered gentlewoman, whose name was the Widow Wycherly."

Answer: Dr. Heidegger

In the story, "Dr. Heidegger's Experiment," the Dr. calls on his friends to assist him with an unusual experiment, and in the process he learns not to desire the Fountain of Youth.
14. Hawthorne wrote a biography of this American President.

Answer: Franklin Pierce

Pierce appointed Hawthorne to be the American Consul at Liverpool. He served in this capacity from 1853 to 1857.
15. The scarlet letter that Hester was forced to wear was probably a(n):

Answer: A, for adulterer

Although "The Scarlet Letter" does not describe the actual letter worn by Hester, at the end of the novel we are told that on Hester's tombstone there "appeared the semblance of an engraved escutcheon. It bore a device, a herald's wording of which might serve for a motto and brief description of our now concluded legend; so sombre is it, and relieved only by one ever-glowing point of light gloomier than the shadow-'On a field, sable, the letter A, gules.'"
16. From 1846 to 1847, Hawthorne served as Surveyor in the Custom-House at Salem.

Answer: True

"The Scarlet Letter" begins with a frame story in which a custom house official discovers a scarlet letter. Hawthorne's own life experience may have inspired this backdrop.
17. What short story features the city of Destruction, The Slough of Despond, and characters such as Mr. Smooth?

Answer: The Celestial Railroad

The allegory is somewhat modeled on John Bunyan's "Pilgrim's Progress," and is, in a sense, a satirical version of that classic story.
18. Which of the following is *not* a short story by Nathaniel Hawthorne?

Answer: Bartleby, the Scrivener

"Bartleby, the Scrivener" is a short story by Hawthorne's friend and fellow writer, Herman Melville.
19. Which of the following *is* a short story by Nathaniel Hawthorne?

Answer: Mrs. Bullfrog

"The Fall of the House of Usher" is by Edgar Allan Poe; "Benito Cereno" by Herman Melville.
20. Hawthorne is sometimes credited with having influenced Herman Melville to turn what might otherwise have been a light sea adventure into one of the most significant American novels of all time.

Answer: True

The novel in question was "Moby Dick," and it is believed by many scholars that Hawthorne's influence over his friend Melville caused the author to take his work more seriously. The two struck up a strong but temporary friendship; their ties were severed, however, and the reason for this break has given rise to much speculation among biographers.

Some suspect Hawthorne may have become uncomfortable by an over exuberance, if not an actual homosexual longing, on Melville's part. However, John Updike has commented that "it is unlikely that this was what drove Hawthorne away; the friendship straggled on for years" (see http://www.simons-rock.edu/~sara/index.php3?topic=classes/hawmel).

While many of Melville's letters to Hawthorne survive, none of Hawthorne's to Melville remain.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature from 1500 to 1900:

Five quizzes on literature written between 1500 and 1900.

  1. Shakespeare Authorship Controversy Average
  2. Melville's Creations Average
  3. Hawthorne: Life, Novels, Stories Average
  4. Shakespeare Grab Bag Tough
  5. Kissing Cousins and Family Trees Average
  6. Who Didn't Write It? Average

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us