FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Vertigo
Quiz about Vertigo

Test yourself! Take this Vertigo Quiz | Movies


A quiz on the masterpiece of the cinema.

A multiple-choice quiz by Lucyfan86. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies U-Z
  8. »
  9. Vertigo

Author
Lucyfan86
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,358
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1667
Last 3 plays: Guest 173 (8/10), Guest 152 (9/10), Guest 104 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who portrayed the acrophobic detective Scottie Ferguson? Hint


Question 2 of 10
2. The actress who portrayed the object of the detective's obsession.

Answer: (First and last name or just last name)
Question 3 of 10
3. In what US city was "Vertigo" mostly filmed? Hint


Question 4 of 10
4. What piece of jewelry was key in the identity of Madeline? Hint


Question 5 of 10
5. Who portrayed the designer friend of Scottie? Hint


Question 6 of 10
6. The director of "Vertigo" is whom?

Answer: (First and last name or just last name)
Question 7 of 10
7. What year was the film released in the US? Hint


Question 8 of 10
8. By what famous landmark does Madeline try to commit suicide? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the restaurant where Scottie first sees Madeline? Hint


Question 10 of 10
10. What color clothing is Madeline wearing most throughout the film? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 22 2024 : Guest 173: 8/10
Jul 17 2024 : Guest 152: 9/10
Jul 08 2024 : Guest 104: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 199: 10/10
Jul 02 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 30 2024 : Guest 174: 10/10
Jun 24 2024 : Guest 63: 7/10
May 29 2024 : Guest 23: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who portrayed the acrophobic detective Scottie Ferguson?

Answer: James Stewart

A great choice for the role although not a usual Jimmy Stewart vehicle. Wonderfully acted by Stewart.
2. The actress who portrayed the object of the detective's obsession.

Answer: Kim Novak

A great choice for her dual role. Originally offered to Vera Miles but after a lull in production due to script changes, Miles returned to tell Alfred Hitchcock that she was pregnant. Hitch was not happy but Novak took over the role of Madeline/Judy.
3. In what US city was "Vertigo" mostly filmed?

Answer: San Francisco

San Francisco is filmed beautifully in this film. Most of the filming was done in San Francisco, but some interior shots were done on stages in LA.
4. What piece of jewelry was key in the identity of Madeline?

Answer: necklace

The necklace is shown many times during the film, including in the portrait of Carlotta. A bit gaudy but does provide a great twist in the film.
5. Who portrayed the designer friend of Scottie?

Answer: Barbara Bel Geddes

They were once romantically linked, as mentioned in the film, but are now just good friends. Midge (the character's name) is there to visit Scottie after he is institutionalized and Scottie is a regular at Midge's apartment.
6. The director of "Vertigo" is whom?

Answer: Alfred Hitchcock

Although not a complete success when released, "Vertigo" is now considered Hitchcock's masterpiece. I think it was the film that Hitch had always wanted to make and had a wonderful cast, crew and location to make it perfect.
7. What year was the film released in the US?

Answer: 1958

The film was released in 1958, but not a huge success when released. 1948, 1954, and 1956 were the US releases of the three other Stewart/Hitch collaborations "Rope", "Rear Window" and "The Man Who Knew Too Much". "Vertigo" is back in the public eye after the restoration and re-release in the mid-90's.
8. By what famous landmark does Madeline try to commit suicide?

Answer: Golden Gate Bridge

A great shot of cinematography as you can see the Golden Gate in the distance as Madeline jumps into San Francisco Bay.
9. What is the name of the restaurant where Scottie first sees Madeline?

Answer: Ernie's

The restaurant is no longer there, but I think it will live on because of the film. The real exterior of the restaurant was filmed, but set builders were ordered to draw the actual inside of the restaurant and recreate it on a set. It was done perfectly and is an important place in the plot of "Vertigo".
10. What color clothing is Madeline wearing most throughout the film?

Answer: gray

Kim Novak is seen in black and green, but gray stands out the most, especially in the suit she wears when she falls to her death. Gray is not a good color on blondes and Novak objected to it at first, but Hitch ordered that his costume designer Edith Head make most of the clothes gray. Great move on his part.
Source: Author Lucyfan86

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Who Played Me in "Vertigo"? Average
2. Vertigo Average
3. Vertigo Tough

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us