Quiz about 1001 Albums You Must Hear Before You Die 1950s 2
Quiz about 1001 Albums You Must Hear Before You Die 1950s 2

1001 Albums You Must Hear Before You Die 1950's #2 Quiz


These are Robert Dimery's Listchallenges.com Top 1001 Albums You Must Hear Before You Die. With the exception of number 4,5,9 and 10. Match the album to the correct singer. The list was made in 2016.

A matching quiz by Morganw2019. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Albums

Author
Morganw2019
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
410,913
Updated
Nov 12 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
95
Last 3 plays: piet (10/10), Guest 188 (1/10), agentofchaos (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. "Palo Congo" 1957   
Bing Crosby
2. "Birth of the Cool" 1957  
Carl Perkins
3. "The Clown" 1957  
Charles Mingus
4. "Blue Train" 1958  
Miles Davis
5. "After School Session" 1957  
John Coltrane
6. "Lady in Satin" 1958  
Sarah Vaughan
7. "Jack Takes the Floor" 1958  
Sabu
8. "At Mister Kelly's" 1958  
Ramblin' Jack Elliott
9. "Dance Album" 1957  
Billie Holiday
10. "Ali Baba and the Forty Thieves" 1957  
Chuck Berry






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Palo Congo" 1957

Answer: Sabu

"Palo Congo" featured Arsenio Rodriguez and his brothers Raul and Quique. This was Sabu's first album. Sabu replaced Chano Pozo and began performing with Benny Goodman when he was eighteen. He was only forty eight when he died of a gastric ulcer.
2. "Birth of the Cool" 1957

Answer: Miles Davis

"Birth of the Cool" was recorded over a year and a half with twelve songs. The second recording was April 1949. The band did not return to the studio until March 1950. Claude Thornhill was one of the biggest influences on "Birth of the Cool". In 1998 Capital Records released "The Complete Birth of the Cool".
3. "The Clown" 1957

Answer: Charles Mingus

"The Clown" is a follow up of the album "Pithecanthropus Erectus". Jean Shepherd did a narration for the album. All the songs on the album were recorded in 1957 except for the song "The Clown". In 2000 "The Clown" was reissued featuring two bonus tracks.
4. "Blue Train" 1958

Answer: John Coltrane

"Blue Train" was recorded at the Van Gelder Studio in Hackensack, New Jersey. Paul Chambers and Philly Joe Jones who were band members of Miles Davis played on the "Blue Train" album. In 1997 "The Ultimate Blue Train" cd was released with additional enhanced content.
5. "After School Session" 1957

Answer: Chuck Berry

"After School Sessions" was Chuck's debut album. The album contained "No Money Down" and "Berry Pickin'". "After School Sessions" is the second longest album released by the Chess label.
6. "Lady in Satin" 1958

Answer: Billie Holiday

"Lady in Satin" was Billie's last album released while she was still alive. Her last album "Last Recording" was released in 1959 after her death. Billie used a forty piece orchestra for the album "Lady in Satin". The album includes Billie's classic songs "I Only Have Eyes for You" and "My Man".
7. "Jack Takes the Floor" 1958

Answer: Ramblin' Jack Elliott

"Jack Takes the Floor" was originally released in Germany. The album was later reissued as "Muleskinner" and included the songs "Old Blue" and "East Texas Talking Blues". A later version was released and included "Brother Won't You Join the Line?".
8. "At Mister Kelly's" 1958

Answer: Sarah Vaughan

"At Mister Kelly's" is a live album recorded at Mister Kelly's Jazz Club in Chicago. Muddy Waters also revealed a album called "At Mister Kelly's" in 1971. Sarah won a Grammy for "The Divine One". Scott Yanow has said she had one of the most wondrous voices of the 20th century.
9. "Dance Album" 1957

Answer: Carl Perkins

Sam Phillips released "Dance Album" after Carl left Sun Records. The album didn't do well on the charts. Before "Dance Album" Carl had a hit song with "Blue Suede Shoes". His last song for Sun Records stalled at 91 on the pop charts.
10. "Ali Baba and the Forty Thieves" 1957

Answer: Bing Crosby

"Ali Baba" is an album made for children by Golden Records. The Arthur Norman Choir and Orchestra provided the background support. The album was included on the 2010 CD "Once Upon a Mattress" issued by Sepia Records.
Source: Author Morganw2019

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : piet: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 188: 1/10
Jan 12 2023 : agentofchaos: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 187: 2/10
Dec 15 2022 : Guest 107: 6/10
Dec 14 2022 : comark2000: 10/10
Dec 06 2022 : dmaxst: 10/10
Dec 03 2022 : Retired2006: 10/10

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us