FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1001 Albums You Must Hear Before You Die 3
Quiz about 1001 Albums You Must Hear Before You Die 3

1001 Albums You Must Hear Before You Die #3 Quiz


These are Robert Dimery's Listchallenges.com Top 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Match the album to the correct singer. This list was made in 2016.

A matching quiz by Morganw2019. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Albums

Author
Morganw2019
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
410,958
Updated
Nov 14 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
173
Last 3 plays: Guest 120 (0/10), PurpleComet (10/10), USA1492 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. "Kind of Blue" 1959   
  Bill Evans
2. "Gunfighter Ballads and Trail Songs" 1959  
  Jimmy Smith
3. "Time Out" 1959  
  Jan and Dean
4. "Carnival of Sound" 2010  
  Beach Boys
5. "Surfer Girl" 1963  
  Dave Brubeck Quartet
6. "In the Wind" 1963  
  Andy Williams
7. "Days of Wine and Roses" 1963  
  Muddy Waters
8. "Back At the Chicken Shack" 1963  
  Marty Robbins
9. "At Newport 1960" 1960  
  Miles Davis
10. "Sunday At the Village Vanguard" 1961  
  Peter, Paul and Mary





Select each answer

1. "Kind of Blue" 1959
2. "Gunfighter Ballads and Trail Songs" 1959
3. "Time Out" 1959
4. "Carnival of Sound" 2010
5. "Surfer Girl" 1963
6. "In the Wind" 1963
7. "Days of Wine and Roses" 1963
8. "Back At the Chicken Shack" 1963
9. "At Newport 1960" 1960
10. "Sunday At the Village Vanguard" 1961

Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 120: 0/10
Apr 30 2024 : PurpleComet: 10/10
Apr 19 2024 : USA1492: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Kind of Blue" 1959

Answer: Miles Davis

"Kind of Blue" was recorded at Columbia's 30th Street Studio in New York City. In 2019 "Kind of Blue" was certified five times platinum by the Recording Industry Association of America. Legendary saxophone player John Coltrane and Julian "Cannonball" Adderley played on the album.
2. "Gunfighter Ballads and Trail Songs" 1959

Answer: Marty Robbins

"Gunfighter Ballads" contained the songs "Big Iron" and "El Paso". In 2010 "Big Iron" was featured in the video game "Fallout: New Vegas". Sony America Milestones reissued "Gunfighter Ballads" and Willie Nelson's "Red Headed Stranger" and Johnny Cash "At Folsom Prison".
3. "Time Out" 1959

Answer: Dave Brubeck Quartet

"Time Out" peaked at number two on the Billboard's Pop Album Charts. It was the first jazz album to sell a million copies. The song "Take Five" was a top 40 single. Dave Brubeck didn't write any of the songs on "Time Out". "Kathy's Waltz" was inspired by Paul McCartney's "All My Loving".
4. "Carnival of Sound" 2010

Answer: Jan and Dean

"Carnival of Sound" was the last studio album Jan and Dean released. The Five Satins and The Coasters' "Yakety Yak" songs were covered on the album. The album was recorded in 1966-68 but wasn't released until 2010.
5. "Surfer Girl" 1963

Answer: Beach Boys

"Surfer Girl" was the first time Brian Wilson was given production credit. In the UK the album reached number 13 on the charts. In the US the album reached number seven. "Surfer Girl" was the third album released by The Beach Boys.
6. "In the Wind" 1963

Answer: Peter, Paul and Mary

The single from this album, "Blowin' In the Wind", sold 300,000 copies in the first week. "Blowin' In the Wind" and "Don't Think Twice, It's Alright" were both on the album and written by Bob Dylan. At the 1964 Grammy's "Blowin' In the Wind" won Best Folk and Best Performance by a vocal group.
7. "Days of Wine and Roses" 1963

Answer: Andy Williams

"Days of Wine and Roses" remained on the Billboard Top LP chart for 16 weeks. Andy's song "Can't Get Used to Losing You" from the album spent four weeks at number two. "Days of Wine and Roses" received a Grammy nomination for Album of the Year. Barbra Streisand won for "The Barbra Streisand Album".
8. "Back At the Chicken Shack" 1963

Answer: Jimmy Smith

"Back At the Chicken Shack" was recorded in 1960 but wasn't released until 1963. Jimmy recorded "Midnight Special" in the same session as "Back At the Chicken Shack". He wore the same red shirt on both album covers.
9. "At Newport 1960" 1960

Answer: Muddy Waters

"At Newport 1960" was recorded live at the Newport Jazz Festival. Beginning in 1948 Muddy Waters had fifteen songs on the Billboard Rhythm and Blues charts. Muddy's debut album "The Best of Muddy Waters" contained twelve of his hits. On the cover of "At Newport 1960" Muddy was holding John Lee Hooker's guitar.
10. "Sunday At the Village Vanguard" 1961

Answer: Bill Evans

"Sunday At the Village Vanguard" is ranked as one of the best live jazz recordings of all time. Scott LaFaro of The Bill Evans Trio played bassist on the album, this was his last performance. He was killed in a car accident eleven days later. In 2005 Riverside Label issued "The Complete Village Vanguard Recordings", a three CD box set.
Source: Author Morganw2019

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us