FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bigger than Jesus
Quiz about Bigger than Jesus

Bigger than Jesus? Trivia Quiz


In 1966, John Lennon joked that the Beatles were bigger than Jesus. But look who's had the last laugh as countless artists since then have referenced the big man in their lyrics. How many of these can you recognise?

A multiple-choice quiz by glendathecat. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Heaven and Hell in Songs

Author
glendathecat
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,495
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
816
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. "And here's to you, Mrs. Robinson,
Jesus loves you more than you will know (wo, wo, wo).
God bless you please, Mrs. Robinson,
Heaven holds a place for those who pray."
Who had a 1968 hit that contained these lyrics?
Hint


Question 2 of 10
2. "Kindness in your eyes
I guess you heard me cry
You smiled at me
Like Jesus to a child"
This was a big hit in 1996, sung by which artist that began his career as half of a duo?
Hint


Question 3 of 10
3. "And Jesus he knows me and he knows I'm right
I've been talking to Jesus all my life
Oh yes he knows me and he knows I'm right
Well he's been telling me everything's gonna be alright"
This lyric comes from a 1992 hit for which group, with an appropriately biblical name, whose original singer was positively angelic?
Hint


Question 4 of 10
4. "You sit there in your heartache
Waiting on some beautiful boy to save you from your old ways
You play forgiveness
Watch it now
Here he comes
He doesn't look a thing like Jesus
But he talks like a gentleman"
These lyrics are taken from a 2006 hit by which Las Vegas band?
Hint


Question 5 of 10
5. "So give me one more chance
Save me from this road I'm on
From this road I'm on
Jesus, take the wheel
Oh, take it, take it from me"
This was a massive hit in 2005 for which of these winners of American Idol?
Hint


Question 6 of 10
6. Please complete the following lyric from a 2005 Tim McGraw hit:
"Everybody just wants to get high
Sit and watch a perfect world go by
We're all looking for love and meaning in our lives
We follow the roads that lead us
________________________________"
Hint


Question 7 of 10
7. "And the three men I admire most:
The father, son, and the holy ghost,
They caught the last train for the coast
The day the music died."
You probably won't need any help here. What was the name of this 1971 chart topper?
Hint


Question 8 of 10
8. "They say you can rap about anything except for Jesus
That means guns, sex, lies, video tapes
But if I talk about God my record won't get played Huh?"
Which rapper proved this wasn't entirely true when he took "Jesus Walks" into the charts in 2004?
Hint


Question 9 of 10
9. "You can leave it all behind and sail to Lahaina
Just like the missionaries did, so many years ago.
They even brought a neon sign: "Jesus is coming",
Brought the white man's burden down,
Brought the white man's reign."
A classic song from a classic album. Which is the correct coupling of artist and title?
Hint


Question 10 of 10
10. "Then came a man, before His feet he fell
Unclean said the leper and rang his bell
Felt the palm of a hand touch his head
Go now, go now, you're a new man instead.
All going down to see the Lord Jesus"
It may surprise you to learn that these lyrics come from a 1973 album that was the debut release of which all-time great rock band?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know (wo, wo, wo). God bless you please, Mrs. Robinson, Heaven holds a place for those who pray." Who had a 1968 hit that contained these lyrics?

Answer: Simon and Garfunkel

"Mrs Robinson", which appears on the duo's "Bookends" album, was featured in the film "The Graduate", as were "Scarborough Fair" and "The Sound of Silence". It topped the Billboard Hot 100 and reached number 4 in the UK.

The song won a Grammy but lost out to "Talk to the Animals" (Doctor Dolittle) in the battle for Oscar for Best Song from a Movie. This was because nobody filled in the appropriate form to nominate it. In Paul Simon's words, "It was the '60s, we just weren't paying attention." (Source : www.Songfacts.com)

In a 2005 interview for "Varity" magazine, director Mike Nicholls revealed that the original lyrics had been written about Eleanor Roosevelt and that it was him that had persuaded Paul Simon to use the song and change Roosevelt to Robinson.
2. "Kindness in your eyes I guess you heard me cry You smiled at me Like Jesus to a child" This was a big hit in 1996, sung by which artist that began his career as half of a duo?

Answer: George Michael

"Jesus to a Child" peaked at number 7 on the Billboard Hot 100 and at number 1 in the UK. It was written as a tribute to George's friend, Anselmo Feleppa, who died in 1993.

Before embarking on his solo career, George was one half of Wham! with childhood pal, Andrew Ridgeley.
3. "And Jesus he knows me and he knows I'm right I've been talking to Jesus all my life Oh yes he knows me and he knows I'm right Well he's been telling me everything's gonna be alright" This lyric comes from a 1992 hit for which group, with an appropriately biblical name, whose original singer was positively angelic?

Answer: Genesis

"Jesus He Knows Me" reached number 23 on the Billboard Hot 100 and number 20 in the UK. Its targets are the TV evangelists that use Christianity as a means to make money for themselves.

The original line-up came together at Charterhouse School in the UK with Peter GABRIEL on lead vocals. When Gabriel left the band in 1975, drummer Phil Collins stepped up to the mike. Genesis briefly changed their name to Revelation in the USA to avoid being confused with an American group of the same name.
4. "You sit there in your heartache Waiting on some beautiful boy to save you from your old ways You play forgiveness Watch it now Here he comes He doesn't look a thing like Jesus But he talks like a gentleman" These lyrics are taken from a 2006 hit by which Las Vegas band?

Answer: The Killers

"When You Were Young" is taken from the Killers' second album, "Sam's Town", which took Bruce Springsteen as its inspiration. It reached number 14 on the Billboard Hot 100 and number 2 in the UK. The song was nominated for a Grammy in 2007.
5. "So give me one more chance Save me from this road I'm on From this road I'm on Jesus, take the wheel Oh, take it, take it from me" This was a massive hit in 2005 for which of these winners of American Idol?

Answer: Carrie Underwood

"Jesus, Take the Wheel" topped the US Country Chart and reached number 20 on the Billboard Hot 100. It narrates the story of a driver skidding on ice that also serves as a metaphor for life. Carrie Underwood won the fourth series of "American Idol", in 2005, triumphing over Bo Bice in the final.
6. Please complete the following lyric from a 2005 Tim McGraw hit: "Everybody just wants to get high Sit and watch a perfect world go by We're all looking for love and meaning in our lives We follow the roads that lead us ________________________________"

Answer: To drugs or Jesus

"Drugs or Jesus" was not one of Tim McGraw's biggest hits. Taken from his 2004 album, "Live Like You Were Dying", it reached number 87 on the Billboard Hot 100 and number 14 on the US Country Chart.
7. "And the three men I admire most: The father, son, and the holy ghost, They caught the last train for the coast The day the music died." You probably won't need any help here. What was the name of this 1971 chart topper?

Answer: American Pie

"American Pie" was Don McLean's first significant hit and what a debut! It topped the Billboard Hot 100 and narrowly failed to do the same in the UK. There, it reached number 2 in January 1972, being kept off the top by the New Seekers', "I'd Like to Teach the World to Sing".
8. "They say you can rap about anything except for Jesus That means guns, sex, lies, video tapes But if I talk about God my record won't get played Huh?" Which rapper proved this wasn't entirely true when he took "Jesus Walks" into the charts in 2004?

Answer: Kanye West

"Jesus Walks" peaked at number 11 on the Billboard Hot 100 and number 16 in the UK. After the 2009 VMA awards controversy, he may be advised not to use the name of Taylor Swift either.
9. "You can leave it all behind and sail to Lahaina Just like the missionaries did, so many years ago. They even brought a neon sign: "Jesus is coming", Brought the white man's burden down, Brought the white man's reign." A classic song from a classic album. Which is the correct coupling of artist and title?

Answer: The Eagles - "The Last Resort"

"The Last Resort" comes from the Eagles' "Hotel California", released in 1976. It's a beautifully written denunciation of humanity scarring the environment, summed up in the final line - "You call someplace paradise,
kiss it goodbye." The song was never released as a single, which may come as no surprise given that it is over 7 minutes long. The three singles to be taken from the album were the title track, "New Kid in Town" and "Life in the Fast Lane". Lahaina is in Hawaii.

The alternatives all come from classic albums. These are "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band" (Beatles); "Highway 61 Revisited" (Bob Dylan), and "Blue Moves" (Elton John).
10. "Then came a man, before His feet he fell Unclean said the leper and rang his bell Felt the palm of a hand touch his head Go now, go now, you're a new man instead. All going down to see the Lord Jesus" It may surprise you to learn that these lyrics come from a 1973 album that was the debut release of which all-time great rock band?

Answer: Queen

The track is called "Jesus" and is one of several songs on the album, "Queen", to include overtly Christian imagery. These include:
-- "The great lord before he died, knelt sinners by his side and said you're gonna realise tomorrow." (from "Great King Rat")
-- "Father, I have sinned. Try and help me Father, won't you let me in?" (from "Liar")
-- "Tried to be a teacher and a fisher of men, an equal people preacher. Will you lead us all the same? (from "Son and Daughter")
Source: Author glendathecat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us