Quiz about Eurovision 2012
Quiz about Eurovision 2012

Eurovision 2012 Trivia Quiz


This is for any fans or watchers of Eurovision. Have you lot been paying attention with Eurovision 2012? Take the quiz and find out!

A multiple-choice quiz by doubleox515. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Eurovision
  8. »
  9. Individual Years of Eurovision

Author
doubleox515
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,295
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
171
1. Where was the Eurovision Song Contest 2012 held? Hint

Belgrade, Serbia
Dusseldorf, Germany
Baku, Azerbaijan
Moscow, Russia

2. What is the name of the hall that was used for the performances? Hint

(City name) Diamond Hall
(City name) Topaz Hall
(City name) Sapphire Hall
(City name) Crystal Hall

3. What was the motto of Eurovision 2012? Hint

Share The Moment
Confluence Of Sound
Feel Your Heart Beat
Light Your Fire

4. How many countries entered the contest in 2012? Hint

40
32
28
42

5. How many hosts were there during the contest? Hint

1
3
4
2

6. Did any countries finish with zero points during the final voting?

Yes
No

7. Not a single country sang in their native tongue.

True
False

8. Which two countries withdrew from the Eurovision Song Contest 2012? Hint

Armenia and Poland
Montenegro and France
Greece and Luxembourg
Ukraine and Cyprus

9. Which country claimed victory in the 2012 Eurovision Song Contest? Hint

Sweden
Greece
Turkey
Lithuania

10. What was the name of the winning song? Hint

Satellite
Believe
Euphoria
Molitva


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was the Eurovision Song Contest 2012 held?

Answer: Baku, Azerbaijan

Eurovision in 2008: Belgrade, Serbia
Eurovision in 2009: Moscow, Russia
Eurovision in 2011: Dusseldorf, Germany
2. What is the name of the hall that was used for the performances?

Answer: (City name) Crystal Hall

Baku Crystal Hall was built for the Eurovision Concert and on the outside, it digitally displays the colours of the flag of a particular country. For example: United Kingdom is performing, then they will show blue, red and white for the colours of the Union Flag.
3. What was the motto of Eurovision 2012?

Answer: Light Your Fire

"Light Your Fire" was chosen for the motto because Azerbaijan is nicknamed the "land of fire".
"Share The Moment" was used for Eurovision 2010, held in Norway.
"Feel Your Heart Beat" was used for Eurovision 2011, held in Germany.
"Confluence Of Sound" was used for Eurovision 2008, held in Serbia.
4. How many countries entered the contest in 2012?

Answer: 42

Forty-two countries throughout Europe entered the Eurovision Song Contest 2012 and only twenty-six of those countries made it to the finals.
5. How many hosts were there during the contest?

Answer: 3

There were three, two female and a male.
Their names are Leyla Aliyeva, Eldar Gasimov and Nargiz Birk-Petersen.
6. Did any countries finish with zero points during the final voting?

Answer: No

The lowest score of the final vote was seven (Norway's score).
7. Not a single country sang in their native tongue.

Answer: False

Though the majority of the countries sang in English, many of the other entries sang in their native tongue.
8. Which two countries withdrew from the Eurovision Song Contest 2012?

Answer: Armenia and Poland

Armenia and Poland withdrew in 2012 but Montenegro returned after not taking part in the competition since 2009.
9. Which country claimed victory in the 2012 Eurovision Song Contest?

Answer: Sweden

Sweden won this contest, followed by Russia in second place, Serbia in third, Azerbaijan in fourth and Albania in fifth.
10. What was the name of the winning song?

Answer: Euphoria

"Euphoria" was Sweden's entry (2012 winner), "Believe" was Russia's entry (2008 winner), "Molitva" was Serbia's entry (2007 winner) and "Satellite" was Germany's entry (2011 winner).
Source: Author doubleox515

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 29 2022 : DeepHistory: 10/10
Dec 19 2022 : Guest 93: 7/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us