FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Maundy Thursday
Quiz about Maundy Thursday

Maundy Thursday Trivia Quiz


The Thursday in Holy Week is widely known as Maundy Thursday. There are numerous ceremonies and traditions which have grown up around this important feast day in the church year. How familiar are they to you?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian Holidays and Feasts

Author
FatherSteve
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
256,062
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3344
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 31 (6/10), Guest 104 (4/10), Guest 174 (3/10).
Question 1 of 10
1. The name "Maundy" comes from the Latin "mandatum" meaning command. After which of Jesus' commands was it named? Hint


Question 2 of 10
2. By what names other than Maundy Thursday is the Thursday in Holy Week known? Hint


Question 3 of 10
3. Which soup is traditionally eaten in Germany on Maundy Thursday? Hint


Question 4 of 10
4. One of the ceremonies of Maundy Thursday is the washing of feet. By what Latin name is this known? Hint


Question 5 of 10
5. The Reserved Sacrament (the consecrated bread and wine) are often removed from the tabernacle on this day and placed on an Altar of Repose in another part of the church. This altar is commonly decorated with cut flowers and potted plants. The idea is to make it look like which of the following?

Hint


Question 6 of 10
6. In Roman and Anglican (and some other) traditions, a Chrism Mass is held on Maundy Thursday at which the Bishop blesses something which is then distributed to all of the priests of the diocese to carry back to their churches. What is chrism? Hint


Question 7 of 10
7. Since the 13th Century, the English monarch has given coins to pensioners on Maundy Thursday. What determines the number of coins received and the number of recipients? Hint


Question 8 of 10
8. What happens to the bells in the church after they are rung at the Evening Mass on Maundy Thursday? Hint


Question 9 of 10
9. After the Last Supper, the Disciples kept watch while Jesus prayed (Matthew 26:36-46; Mark 13:32-42; Luke 22:39-46). What Christian tradition derives from this? Hint


Question 10 of 10
10. The "stripping of the altar" following the evening mass on Maundy Thursday includes which of the following" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 31: 6/10
Mar 28 2024 : Guest 104: 4/10
Mar 28 2024 : Guest 174: 3/10
Mar 28 2024 : Guest 135: 4/10
Mar 28 2024 : Guest 73: 2/10
Mar 28 2024 : Guest 86: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 146: 5/10
Mar 27 2024 : Guest 92: 2/10
Mar 27 2024 : Guest 107: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The name "Maundy" comes from the Latin "mandatum" meaning command. After which of Jesus' commands was it named?

Answer: All of these have been suggested as possible sources.

Jesus commanded a number of things on the night of the Last Supper. There is no scholarly agreement as to from which command the name "Maundy" is derived.
2. By what names other than Maundy Thursday is the Thursday in Holy Week known?

Answer: All of these.

Eastern Orthodox Christians sometimes refer to this holy day as the Thursday of the Mystical Supper. In Czech, Moravian and German culture, the name Green Thursday is used. The name Clean Thursday derives from the custom in some churches of cleaning the church building on this day in preparation for Easter.
3. Which soup is traditionally eaten in Germany on Maundy Thursday?

Answer: Gründonnerstagssuppe

Gründonnerstagssuppe is a green soup made of spinach, parsley, green onions, cucumber and dill which is served on Maundy Thursday. Grunkohlsuppe is made with kale and potatoes. Schneiderflecklesuppe is a hot meat broth with bits of pasta in it. Leberknoedelsuppe is liver dumpling soup.
4. One of the ceremonies of Maundy Thursday is the washing of feet. By what Latin name is this known?

Answer: Pedilavium

The English custom, until 1689, was that the monarch washed the feet of the poor on this day. Modernly, some clergy wash the feet of parishioners and some congregations wash each others' feet. Lavatorium is the Latin word for washroom. Ablutions refer to the ritual washing of hands before and after mass. Baptism is the word for ritual washing of the person in an initiatory rite.
5. The Reserved Sacrament (the consecrated bread and wine) are often removed from the tabernacle on this day and placed on an Altar of Repose in another part of the church. This altar is commonly decorated with cut flowers and potted plants. The idea is to make it look like which of the following?

Answer: The Garden of Gethsemane

The Garden of Eden is described as the first home of Adam and Eve in Genesis 2:8-15. The Hanging Gardens of Babylon were one of the ancient Seven Wonders of the World. They were built by King Nebuchadnezzar II around 600 BC for his wife Amyitis of Media.

The Second Book of Kings describes the Garden of Uzza as the burial place of evil King Manasseh (21:18) and his equally-evil son King Amon (21:26).
6. In Roman and Anglican (and some other) traditions, a Chrism Mass is held on Maundy Thursday at which the Bishop blesses something which is then distributed to all of the priests of the diocese to carry back to their churches. What is chrism?

Answer: Holy Oil for use in conferring certain sacraments

Pure olive oil, sometimes mixed with balsam, derives its name from the Greek work "chrisma" meaning anointing.
7. Since the 13th Century, the English monarch has given coins to pensioners on Maundy Thursday. What determines the number of coins received and the number of recipients?

Answer: The king or queen's age.

Thus in 2006, 80 male pensioners and 80 female pensioners received 80 coins apiece because Queen Elizabeth was 80 years old.
8. What happens to the bells in the church after they are rung at the Evening Mass on Maundy Thursday?

Answer: They fall silent until the first Mass of Easter late Holy Saturday night.

Since the 8th century, church bells have not been rung after the last Mass on Maundy Thursday. They are replaced in some places by a wood clapper (called a "crotalus") during the services. One legend explained to children, who missed the ringing of the bells, that they had "flown to Rome" but that they would return with Easter eggs.
9. After the Last Supper, the Disciples kept watch while Jesus prayed (Matthew 26:36-46; Mark 13:32-42; Luke 22:39-46). What Christian tradition derives from this?

Answer: The faithful sign up for a specific hour in order to keep a continuous watch in the church between Maundy Thursday night and Good Friday morning.

This so-called "watch night" is done in response to Jesus' question "Could you not watch with me one hour this night?" (Matthew 26:40; Mark 14:37)
10. The "stripping of the altar" following the evening mass on Maundy Thursday includes which of the following"

Answer: All of these.

The stripping of the altar leaves the church with a stark appearance, appropriate to Good Friday, until it is again "vested" as part of the Great Vigil of Easter late on Holy Saturday night. The use of water and wine to wash the altar recalls the water and blood which spilled from Jesus' body for cleansing the world from sin.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Christmas: The Aftermath Average
2. Advent Calendars Average
3. What's My Neighbor Celebrating Now? Average
4. Holy Week Average
5. Good Friday Average
6. Palm Sunday Average
7. The Christian Calendar Average
8. The Feast of the Epiphany Tough
9. "Tis the Season Average
10. Holy Week: Maundy Thursday Average
11. Ash Wednesday Average
12. Biblical Easter Average

5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us