FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about College Mascots The Wildcats
Quiz about College Mascots The Wildcats

College Mascots: The Wildcats! Quiz


The nickname Wildcats is a popular one for many American colleges. Can you identify which 2005 team of Wildcats I'm describing from the clues provided?

A multiple-choice quiz by Bomber1013. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. College Sports
  8. »
  9. College Mascots

Author
Bomber1013
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,512
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1727
Last 3 plays: Guest 198 (9/10), zeroapoc (9/10), toddruby96 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This school is located in Lexington, Kentucky. In 2005, these Wildcats competed in the Southeastern Conference. Their colors are blue and white. Ashley Judd is a famous alum. What university did these Wildcats represent? Hint


Question 2 of 10
2. These Wildcats came from Evanston, Illinois. You better like the color purple if you visit this campus. These 'cats battled in the Big Ten conference in 2005. What college did these Wildcats represent? Hint


Question 3 of 10
3. This university is located in Durham, New Hampshire, and competed in 3 different athletic conferences in 2005: the America East for most sports, the Atlantic Ten in football, and Hockey East in hockey. Their colors were blue and white. What university was home to these Wildcats? Hint


Question 4 of 10
4. Founded in 1888 and chartered in 1939, this private college in Boston, Massachusetts, competed in the Division III North Atlantic Conference. The school's motto was 'Improve the quality of life for children and their families'. The school colors were gold and white. What college did these Wildcats represent? Hint


Question 5 of 10
5. These Wildcats went to school in the desert. This school, located in Tucson, Arizona, was a member of the Pac-10 athletic conference in 2005. The school colors were cardinal red and navy blue. With over 35,000 graduate and undergraduate students, this group of Wildcats had a larger enrollment than many colleges. What southwestern school did these Wildcats play for? Hint


Question 6 of 10
6. These Wildcats hailed from Manhattan, Kansas in 2005. The school colors were royal purple and white. The school was established in 1863, and it's motto is 'Rule by obeying Nature's laws'. These wildcats were members of the Big 12 conference in 2005. Hint


Question 7 of 10
7. These Wildcats hailed from Philadelphia, Pennsylvania. In 2005, they competed in the Big East conference in every sport except football, where they were members of the Atlantic 10 conference. The official school colors were navy blue and white. In 1985, this university defeated fellow Big East member Georgetown to win the men's national basketball championship. What is the name of the university these Wildcats represented? Hint


Question 8 of 10
8. Located in Davidson, North Carolina, these Wildcats wore the colors red and black. The school motto is "Let Learning Be Cherished Where Liberty Has Arisen'. The college was established in 1837 and played sports in the Southern Conference in 2005. What college are we talking about? Hint


Question 9 of 10
9. These Wildcats wore the colors green and gold in 2005, and competed in the Great Lakes Intercollegiate Athletic conference in every sport except hockey. Their school was located in Marquette, Michigan. It was originally founded in 1899 as a college to educate future teachers. What NCAA Divison 2 school did these Wildcats represent? Hint


Question 10 of 10
10. This group of Wildcats went to school in Ogden, Utah. They competed in the Big Sky Conference in 2005, and wore the colors purple, black, and white. What university did they play for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : Guest 198: 9/10
May 03 2024 : zeroapoc: 9/10
Apr 19 2024 : toddruby96: 9/10
Apr 01 2024 : ChrisUSMC: 7/10
Mar 29 2024 : shorthumbz: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This school is located in Lexington, Kentucky. In 2005, these Wildcats competed in the Southeastern Conference. Their colors are blue and white. Ashley Judd is a famous alum. What university did these Wildcats represent?

Answer: University of Kentucky

The University of Kentucky was established in 1865, and is a land grant college. Although the school is known for it's highly successful basketball team, the cheerleading team is also outstanding, with 14 championships to their credit.
2. These Wildcats came from Evanston, Illinois. You better like the color purple if you visit this campus. These 'cats battled in the Big Ten conference in 2005. What college did these Wildcats represent?

Answer: Northwestern University

There are a couple of interesting traditions that occurred before Northwestern home football games. First, just before the kick-off, students threw marshmallows at each other. Northwestern archivist Patrick Quinn said that students were likely "trying to get them into the tubas, and then started throwing them at each other".

The second tradition involveds jingling car keys. This tradition evolved as a taunt to other Big Ten foes. It implied that while your team may beat ours, in a few years your grads will be parking our cars.
3. This university is located in Durham, New Hampshire, and competed in 3 different athletic conferences in 2005: the America East for most sports, the Atlantic Ten in football, and Hockey East in hockey. Their colors were blue and white. What university was home to these Wildcats?

Answer: University of New Hampshire

The University of New Hampshire is a public college established in 1866. It's motto is Science, Art, Industry. The University of New Hampshire was the only university in the state. It had land grant, sea grant, and space grant status.
4. Founded in 1888 and chartered in 1939, this private college in Boston, Massachusetts, competed in the Division III North Atlantic Conference. The school's motto was 'Improve the quality of life for children and their families'. The school colors were gold and white. What college did these Wildcats represent?

Answer: Wheelock College

Wheelock College was founded in 1888 by Lucy Wheelock. The 2005 Wheelock Wildcats competed in 5 intercollegiate sports. They were all women's teams. The sports were softball, field hockey, soccer, basketball, and swimming and diving.
5. These Wildcats went to school in the desert. This school, located in Tucson, Arizona, was a member of the Pac-10 athletic conference in 2005. The school colors were cardinal red and navy blue. With over 35,000 graduate and undergraduate students, this group of Wildcats had a larger enrollment than many colleges. What southwestern school did these Wildcats play for?

Answer: University of Arizona

Arizona acquired the nickname Wildcats when a writer from the LA Times said that Arizona "showed the fight of wildcats." It would probably surprise many to know that Arizona had a strong ice hockey team which won the ACHA D-1 National Championship in 1985.
6. These Wildcats hailed from Manhattan, Kansas in 2005. The school colors were royal purple and white. The school was established in 1863, and it's motto is 'Rule by obeying Nature's laws'. These wildcats were members of the Big 12 conference in 2005.

Answer: Kansas State University

Earl Woods, father of golfer Tiger Woods, broke the color barrier in baseball for the Big 7 conference while attending Kansas State. Other famous people who attended the school were actress Kirstie Alley and activist Erin Brockovich.
7. These Wildcats hailed from Philadelphia, Pennsylvania. In 2005, they competed in the Big East conference in every sport except football, where they were members of the Atlantic 10 conference. The official school colors were navy blue and white. In 1985, this university defeated fellow Big East member Georgetown to win the men's national basketball championship. What is the name of the university these Wildcats represented?

Answer: Villanova University

Villanova was established in 1842. The school motto 'Veritas, Unitas, Caritas' means 'truth, unity, love'. Besides being a member of the Big East, Villanova is also one of the Philadelphia Big 5 along with Penn, Temple, St. Joseph, and La Salle. The Villanova branch of the Navy Reserve Officers Training Corps had more Navy admirals and Marine Corp generals commissioned than any institution except for the United States Naval Academy.
8. Located in Davidson, North Carolina, these Wildcats wore the colors red and black. The school motto is "Let Learning Be Cherished Where Liberty Has Arisen'. The college was established in 1837 and played sports in the Southern Conference in 2005. What college are we talking about?

Answer: Davidson College

Davidson College was sometimes referred to as the Princeton of the South. Of course, the people from Davidson prefered to call Princeton the Davidson of the North. Famous basketball coach Lefty Dreisell got his coaching start at Davidson.
9. These Wildcats wore the colors green and gold in 2005, and competed in the Great Lakes Intercollegiate Athletic conference in every sport except hockey. Their school was located in Marquette, Michigan. It was originally founded in 1899 as a college to educate future teachers. What NCAA Divison 2 school did these Wildcats represent?

Answer: Northern Michigan University

Northern Michigan was originally called the Norhern State Normal School. It is home to the United States Olympic Education Center. The school is also the home of the Superior Dome, which seated 8,000 people and was the largest wooden dome in the world in 2005.
10. This group of Wildcats went to school in Ogden, Utah. They competed in the Big Sky Conference in 2005, and wore the colors purple, black, and white. What university did they play for?

Answer: Weber State University

Weber State (pronounced WEE-ber) was founded in 1889. It became a state junior college in 1933, a state college in 1964, and achieved university status in 1991.
Source: Author Bomber1013

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us