FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
SW Episode I  The Phantom Menace  Quizzes, Trivia and Puzzles
SW Episode I  The Phantom Menace  Quizzes, Trivia

Star Wars: The Phantom Menace Trivia

Star Wars: The Phantom Menace Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Star Wars

Fun Trivia
9 quizzes and 115 trivia questions.
1.
  25 Questions: The Phantom Menace Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 25 Qns
A quiz on the first episode of the great 'Star Wars' saga.
Average, 25 Qns, Texas_Rattlesnake, Sep 23 16
Average
Texas_Rattlesnake
13388 plays
2.
  "Star Wars" Chronology: "The Phantom Menace"    
Multiple Choice
 10 Qns
George Lucas' mind must have been running in hyperspace to have thought of and created "Star Wars" in 1977. The first episode released was actually the fourth in the series. Let's see, first, what you know about "Episode I: The Phantom Menace"?
Average, 10 Qns, superferd, May 12 20
Average
superferd
May 12 20
7465 plays
3.
  Quotes From "The Phantom Menace"    
Match Quiz
 10 Qns
Ten lines and ten characters. Do you remember who said which line in "Star Wars: The Phantom Menace"?
Easier, 10 Qns, qrayx, Mar 04 19
Easier
qrayx
Mar 04 19
205 plays
4.
  Star Wars: Episode 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions from "Star Wars Episode 1". Good luck and have fun.
Easier, 10 Qns, boogieman, Sep 05 23
Easier
boogieman
Sep 05 23
9267 plays
5.
  'Star Wars 1' Anakin's Beginning    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz should test how closely you watched 'Episode 1'.
Average, 10 Qns, rwa, Jun 23 21
Average
rwa
Jun 23 21
8705 plays
6.
  The Phantom Menace: 20 Questions    
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz about my favourite 'Star Wars' film, "Star Wars, Episode 1: The Phantom Menace". My favourite character is R2D2. He's so funny!
Average, 20 Qns, lollie89, Aug 09 06
Average
lollie89
7098 plays
7.
  My "Phantom Menace" Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my favorite "Star Wars" movie to date and in honor of it I wanted to make a hopefully challenging quiz that will be fun for all fans of "Star Wars" and the best episode of the saga.
Average, 10 Qns, Mr Munshun, Jul 18 10
Average
Mr Munshun
5721 plays
8.
  "The Phantom Menace" - The Beginning    
Multiple Choice
 10 Qns
After watching the "Star Wars" marathon event in theatres on Dec 17, my love for my all time favourite saga has been revitalized. This is the first of my seven part quiz about the epic space opera.
Average, 10 Qns, jonthomas, May 12 20
Average
jonthomas
May 12 20
313 plays
9.
  Episode I: Complete the Line    
Multiple Choice
 10 Qns
Complete each of these lines from 'Star Wars Episode I: The Phantom Menance', so that your choice replaces '_____' in the quote.
Average, 10 Qns, aggieandrew, Dec 03 02
Average
aggieandrew
7651 plays
trivia question Quick Question
What podrace does Anakin enter?

From Quiz "The Phantom Menace"





Star Wars: The Phantom Menace Trivia Questions

1. Soon after Qui-Gon and Obi-Wan land on the Trade Federation control ship, things quickly go wrong for them. What is the first sign that lets them know they are in danger?

From Quiz
"The Phantom Menace" - The Beginning

Answer: Their ship is destroyed.

While all of these are true, the Jedi immediately prepare their lightsabers for combat upon sensing their ship's destruction, after which the room fills with gas and they prepare to deal with approaching droids. Only after escaping do they notice the invasion force getting ready to launch.

2. What does Anakin want to be when he grows up?

From Quiz Star Wars: Episode 1

Answer: jedi & pilot

He wants to free the slaves at Tatooine so he can be with his mother again.

3. What is the reason that the Trade Federation gives to the Senate for blockading Naboo?

From Quiz My "Phantom Menace" Quiz

Answer: Dispute over taxation of their trade franchises.

Darth Sidious is the only one to truly benefit from this invasion.

4. "There is always a bigger fish." Whose quote is this?

From Quiz "Star Wars" Chronology: "The Phantom Menace"

Answer: Qui-Gon Jinn

This is after Obi-Wan and Qui-Gon left the hidden Gungan city with Jar Jar Binks. They were traveling underwater through the planet's core to reach Naboo, which was under attack by the droid army of the Trade Federation. A huge fish had the ship, carrying the Jedi, in its mouth, when a bigger fish bit it, releasing their underwater craft.

5. What is the name of the protocol droid that greets Qui-gon Jinn and Obi-wan Kenobi when they arrive at the trade federation command ship at the beginning of the film?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: TC-14

TC-14 serves Viceroy Nute Gunray and his Lieutenant Rune Haako. They use TC-14 to distract offical guests while legal manipulation is carried out behind their backs.

6. What is the number of the droid that greets Obi-Wan Kenobi and Qui-Gon Jinn on the Trade Federation ship?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: TC-14

TC-14 is at their service because the Viceroy is too scared to meet the Jedi to negotiate.

7. Ric Olie: '_____'s been hit'

From Quiz Episode I: Complete the Line

Answer: Shield generator

One of Ric Olie's most famous lines!

8. What tiny life forms communicate with the force in one's body?

From Quiz 'Star Wars 1' Anakin's Beginning

Answer: midi-chlorians

Anakin was said to have the highest level ever recorded.

9. In Otoh Gunga, the Jedi and Jar Jar Binks are brought before the Gungan Council. Seeing that negotiation is ineffective, Qui-Gon uses a mind trick on Boss Nass. What is the first thing he convinces Nass into?

From Quiz "The Phantom Menace" - The Beginning

Answer: Allowing them to leave the city

In this scene, Qui-Gon uses three separate mind tricks in succession - first asking to be allowed to leave and then for transportation. In spite of Obi-Wan's protests, Jar Jar then convinces him to further trick Boss Nass into allowing him to depart with them.

10. Which character has horns on his head?

From Quiz Star Wars: Episode 1

Answer: Darth Maul

Darth Maul is the apprentice of Darth Sidious.

11. Why does the Viceroy of the Trade Federation contact Darth Sidious in the first place?

From Quiz My "Phantom Menace" Quiz

Answer: He panics because he finds out the ambassadors from the Senate are Jedi.

Darth Sidious is the only one to truly benefit from this invasion.

12. Who else sat on the Jedi Council that belonged to the same species as Yoda?

From Quiz "Star Wars" Chronology: "The Phantom Menace"

Answer: Yaddle

I looked on www.StarWars.com and the species for both Yoda and Yaddle is unknown. This is not an "expanded universe" quiz, so there is not much information about Yaddle throughout any of the movies. However, Yoda is not the only representative of his species on the council.

13. What colour is a Gungan energy shield?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: Purple

When out of use, the Gungan energy shields are de-activated to ensure no fellow Gungans are injured when carrying them, etc.

14. What are the first orders Darth Sidious gives to the Viceroy?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: Begin landing immediately

Darth Sidious tells the Viceroy to begin landing his troops on Naboo for invasion.

15. Qui-Gon to Obi-Wan: 'Be mindful of ____________'

From Quiz Episode I: Complete the Line

Answer: the living force...

Qui-Gon sets Obi-Wan straight when his mind begins to wander elsewhere.

16. What do you call a Jedi apprentice?

From Quiz 'Star Wars 1' Anakin's Beginning

Answer: Padawan

A Jedi Master may train only one Padawan at a time.

17. Just after the Jedi's arrived at the Trade Federation starship what did Obi Wan tell Qui Gon that Master Yoda taught him to be?

From Quiz My "Phantom Menace" Quiz

Answer: mindful of the future

Qui Gon explained that in situations such as the one they were in, Obi Wan should keep his mind on the present and focus on the "Living Force".

18. Which two colours are used for the battle droids with fitted power back-packs?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: cream and yellow

There are four different colour battle droids; plain, blue, red and yellow.

19. What does a communications disruption mean?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: Invasion

Communications disruption can only mean one thing, invasion.

20. Nute Gunray: 'As you know, our blockade is ____________.'

From Quiz Episode I: Complete the Line

Answer: perfectly legal

Such a smooth-talker.

21. Who was Obi-Wan Kenobi's mentor in this movie?

From Quiz 'Star Wars 1' Anakin's Beginning

Answer: Qui-Gon Jinn

It seemed sometimes it was the other way around. In the end Obi-wan found out how wise his master was.

22. Making an emergency landing on Tatooine, the party is forced to stay there before heading to Coruscant. Why is this?

From Quiz "The Phantom Menace" - The Beginning

Answer: A vital ship part has been damaged

Specifically, the damaged part is identified as a T-14 hyperdrive generator, a component which allows the ship to achieve faster-than-light speed. It is apparent that such a part is quite rare, and at that, very expensive.

23. What type of species is Jar Jar Binks?

From Quiz Star Wars: Episode 1

Answer: Gungan

Jar Jar does not like anything that could kill him or hurt him. He was banished from his city because he is clumsy.

24. What did Obi Wan Kenobi call the rolling droids that drove them away from capturing the Viceroy?

From Quiz My "Phantom Menace" Quiz

Answer: Destroyers

Droidicas were apparantly the Neimoidian name for those type of battle droids.

25. How did Jabba the Hutt signify the beginning of the pod races?

From Quiz "Star Wars" Chronology: "The Phantom Menace"

Answer: He spits his food into the bell.

Jabba the Hutt is the leader of The Hutts, who ran Mos Eisley, a spaceport on Tattoine where you could find several bounty hunters and villains that did not want to be found. The Trade Federation did not have much influence there. Jabba, with a female Hutt, was present at the races and Jabba bites the head off of his meal and spits it into the bell. Interestingly enough, even in "A New Hope" after the Empire had dissolved the Imperial Senate, the Empire did not have much influence there either.

26. What Gungan city is Jar Jar Binks from?

From Quiz The Phantom Menace

Answer: Otoh Gunga

He is from the Gungan capital of Otoh Gunga. He has also been banished from Otoh Gunga because he causes many accidents.

27. Podrace Announcer: '...a big turn out here from all corners of ____________.'

From Quiz Episode I: Complete the Line

Answer: the outer-rim territories

How did one of the heads keep from learning the other's language?

28. What was the name of the ship that carried the Jedi to the Trade Federation ship in the start of the movie?

From Quiz 'Star Wars 1' Anakin's Beginning

Answer: Radiant Vll

29. After winning the pod race, Anakin is freed and taken to become a Jedi. However, his mother must stay behind because she is not freed. But what stops her from coming along anyway?

From Quiz "The Phantom Menace" - The Beginning

Answer: All slaves have a chip that will explode if they try to escape.

During a dinner scene, Anakin briefly explains with a slightly disturbing sense of amusement how any slaves who try to escape are blown up if they attempt to escape. Interestingly, the chips are never removed, only deactivated, so Anakin would have this in him likely until it was removed later or simply for the rest of his life.

30. What did Queen Amidala accuse the Viceroy of, when she contacted him to tell him the Trade Federations block had failed?

From Quiz My "Phantom Menace" Quiz

Answer: they had gone too far this time

Some people were upset because they thought the Neimoidians had Asian accents. George Lucas stated later that the accent they were actually shooting for was more of a Romanian accent.

This is category 3698
Last Updated Apr 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.