FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Babylon 5 Universe Quizzes, Trivia and Puzzles
Babylon 5 Universe Quizzes, Trivia

Babylon 5 Universe Trivia

Babylon 5 Universe Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television A-C

Fun Trivia
J. Michael Straczynski created the Babylon 5 universe from which the short-lived TV series "Crusade" and the made-for-tv movie "Legend of the Rangers" came from. As all of these separate stories relate to each other, all the quizzes on this universe will be found in this category.
155 quizzes and 2,170 trivia questions.
1.
  Babylon 5: The Road Home    
Multiple Choice
 10 Qns
"Babylon 5: The Road Home" is a straight to video/streaming movie that was released as a follow up to the series "Babylon 5". It released Aug. 15, 2023.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Aug 17 23
Average
Shadowmyst2004
Aug 17 23
136 plays
2.
  Babylon 5 Quiz Challenge   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
If you are a 'B5' fan, you should enjoy this quiz. Good luck.
Easier, 25 Qns, HSolo, Nov 19 23
Easier
HSolo
Nov 19 23
3599 plays
3.
  Think You Know 'Babylon 5'?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
A series of tough 'B5' questions.
Easier, 25 Qns, jesterhawk, Sep 22 18
Easier
jesterhawk
Sep 22 18
2995 plays
4.
  'Babylon 5' - Again   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Questions from all seasons - Enjoy!
Average, 10 Qns, ladymacb29, Nov 19 23
Average
ladymacb29 editor
Nov 19 23
2097 plays
5.
  Elementary 'Babylon 5'    
Multiple Choice
 20 Qns
I figured, before I make more brainstrainers, I'd make a somewhat easier quiz about 'Babylon 5'. So, I hope you enjoy it.
Average, 20 Qns, DaMerlen, Sep 18 23
Average
DaMerlen
Sep 18 23
1535 plays
6.
  Even More 'Babylon 5'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These questions shouldn't be too tough. Enjoy!
Average, 10 Qns, ladymacb29, Jul 12 02
Average
ladymacb29 editor
1917 plays
7.
  'Babylon 5' Brainstormer   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
In this quiz, I'm aiming to give even diehard fans like me a collection of questions that could stump them. There will be more than the usual number of fill in the blank questions. Above all, have fun!
Difficult, 25 Qns, DaMerlen, Aug 09 06
Difficult
DaMerlen
1232 plays
8.
  'Babylon 5' Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions on that sci fi series, 'Babylon 5'. Some easy, some hard.
Average, 10 Qns, avromf, Mar 31 06
Average
avromf
1657 plays
9.
  For 'Babylon 5' Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
A fun quiz for all 'Babylon 5' fans!
Easier, 10 Qns, Skippygirl, Feb 21 06
Easier
Skippygirl
2116 plays
10.
  Voices in the Dark: Over There    
Multiple Choice
 10 Qns
"Voices in the Dark: Over There" is the second of two episodes of the "Babylon 5: The Lost Tales" follow up series. They were both released to DVD in 2007.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Sep 07 16
Average
Shadowmyst2004
194 plays
trivia question Quick Question
What race gave jumpgate technology to the Humans?

From Quiz "Babylon 5"




11.
  "Babylon 5" For True Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
A super tough quiz for even the most loyal of "Babylon 5" fans. Note: Some questions cannot be answered by just watching the show.
Difficult, 10 Qns, JayInIndy, May 24 04
Difficult
JayInIndy
898 plays
12.
  "Crusade": The Unfinished Series    
Multiple Choice
 20 Qns
"Crusade" was canceled before it aired. This quiz was originally only going to have 15 questions, but the questions just kept on coming!
Average, 20 Qns, snm, Sep 06 10
Average
snm
613 plays
13.
  Voices in the Dark: Over Here    
Multiple Choice
 10 Qns
"Voices in the Dark: Over Here" is the first of two episodes of the "Babylon 5: The Lost Tales" follow-up series. They were both released to DVD in 2007.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Sep 06 16
Average
Shadowmyst2004
198 plays
14.
  'Babylon 5' General Knowledge    
Multiple Choice
 15 Qns
This is about everything from Downbelow to C&C in the 'Babylon 5' universe. This is my second-ever quiz and I hope you like it!
Average, 15 Qns, stormycomet, Jul 13 14
Average
stormycomet
223 plays
15.
  'Babylon 5'    
Multiple Choice
 10 Qns
A 'Babylon 5' quiz for all those big fans out there!
Tough, 10 Qns, CaptainLaura, Sep 26 23
Tough
CaptainLaura
Sep 26 23
1165 plays
16.
  Babylon 5 Quiz for Experts    
Multiple Choice
 10 Qns
First try at a 'B5' quiz - some easy questions and some tough ones.
Average, 10 Qns, mattfeth, Mar 31 06
Average
mattfeth
1429 plays
17.
  Ships from the 'Babylon 5' Universe    
Multiple Choice
 10 Qns
I will describe a scene from a 'Babylon 5' (including 'Crusade' and 'Legend of the Rangers') show or movie, and you must name the ship. Good luck!
Tough, 10 Qns, mattfeth, Dec 24 08
Tough
mattfeth
573 plays
18.
  'Babylon 5' Movies    
Multiple Choice
 20 Qns
This is the second to last volume in the first round of questions from 'Babylon 5'. This one covers all the movies including 'The Gathering' and 'A Call To Arms'. Good luck and pay attention to details.
Tough, 20 Qns, DaMerlen, Jun 07 05
Tough
DaMerlen
849 plays
19.
  Ships from the 'Babylon 5' Universe II    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a follow-up to the first quiz based on ships from the 'Babylon 5' universe. I will describe a scene from a 'Babylon 5' show or movie (including 'Crusade' and 'Legend of the Rangers'), and you must name the ship. Good luck!
Difficult, 10 Qns, mattfeth, May 24 08
Difficult
mattfeth
414 plays
20.
  'Babylon 5' Part 2    
Multiple Choice
 20 Qns
More trivia regarding the best sci-fi show in history.
Difficult, 20 Qns, Betleguise, Aug 23 09
Difficult
Betleguise
843 plays
21.
  'Babylon 5' Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Various questions about the series-excluding movies.
Difficult, 10 Qns, Betleguise, Sep 28 23
Difficult
Betleguise
Sep 28 23
1042 plays
22.
  'Babylon 5' Episode Commentary    
Multiple Choice
 15 Qns
On the DVD set, several episodes from each season come with commentary from either members of the cast or creator J. Michael Straczynski (JMS). These commentaries are full of little gems of information! How much do you know about what they said?
Tough, 15 Qns, NHPW, Sep 17 10
Tough
NHPW
149 plays
Related Topics
  Television A-C [Television] (5640 quizzes)

  Television L-P [Television] (3553 quizzes)


Babylon 5 Universe Trivia Questions

1. What was special about the day the movie opened on?

From Quiz
Babylon 5: The Road Home

Answer: It was supposed to be the final time John Sheridan left Babylon 5.

It had been two years (though not to the day) since the human/Minbari coalition won the Shadow War. John Sheridan had been elected president of the new alliance, and he and his wife were leaving Babylon 5 "for the last time," as they headed off to start the new government on Minbar. Of course it wasn't the "last time" as he returned to the station multiple times during the story.

2. What planet is the Interstellar Alliance based on?

From Quiz Voices in the Dark: Over There

Answer: Minbar

Minbar is home to the Minbari people. Two main characters from there were members of the "Babylon 5" series' initial 5-year run, they were Delenn and Lennier. Among the members of the Interstellar Alliance, they were the most advanced race in terms of technology and spiritual enlightenment.

3. Col. Elizabeth Lockley was dealing with a "supernatural" problem on Babylon 5. How did she handle it?

From Quiz Voices in the Dark: Over Here

Answer: She summoned a priest from Earth.

Lockley had been a Captain the during the last episode of "Babylon 5" so her introduction as Col. Lockley in this shows a promotion. There was a section of the space station that was seemingly haunted or possessed, so she called in the preacher to help with an exorcism. The priest was of an undisclosed denomination. He was known only as Father Cassidy.

4. What colour is on the walls of the ambassadorial wing?

From Quiz 'Babylon 5' General Knowledge

Answer: Green

Blue sector houses all of Command and Control, administration, docking bays and medlabs. Red sector houses entertainment, leisure and shopping. Brown sector is where the maintenance, manufacturing and waste reclamation as well as Downbelow.

5. During commentary for "Sleeping in Light," Straczynski confesses what?

From Quiz 'Babylon 5' Episode Commentary

Answer: He hasn't watched this episode since the series ended

He also says this at the end of his commentary on "The Fall of Centauri Prime."

6. What is the name of the new, large Ranger vessel that was a mix of human and Minbari design and named for a Minbari figure) and is featured in the movie "Legend of the Rangers"?

From Quiz Ships from the 'Babylon 5' Universe II

Answer: Valen

The ship was the Valen, which had the distinctive Earth Force design in the forward section.

7. What was the name of the Omega-Class Destroyer that General William Hague used during the rebellion against President Clark?

From Quiz Ships from the 'Babylon 5' Universe

Answer: Alexander

As seen in the episode "Point of No Return", the Alexander (named for Alexander the Great) was the ship that Gen. Hague used until he was killed in the battle with the EAS Clarkstown.

8. How many episodes of 'Crusade' were filmed and aired?

From Quiz "Crusade": The Unfinished Series

Answer: Thirteen

The first season was meant to have sixteen episodes.

9. One thing 'B5' did more than most shows, was to recycle its actors. For instance, the actor who played Neroon also appeared as whom?

From Quiz 'Babylon 5' Part 2

Answer: Mr. Wells

This is the guy who heads the Nightwatch in 'The Fall of Night'. He later returned to this role for an episode of 'Crusade' regarding a wardrobe change. Oh yeah, his name is John Vickery.

10. How many different Vorlon encounter suites are used throughout the series?

From Quiz 'Babylon 5' Part 1

Answer: 3

We all know that there were at least two, but how many remember the brown(tan) variation of the second Kosh's suit used 'War Without End' by the Vorlon on Mimbar? The one used in 'Into the Fire' was the same as the first Kosh.

11. What is the name of the Centauri Goddess of Luck and Patron of Gamblers?

From Quiz 'Babylon 5' Brainstormer

Answer: Elarus

We hear that Elarus is the Goddess of Luck and Patron of Gamblers when Garibaldi is talking to Londo in the bar in the episode 'Survivors'. Li is the Goddess of Passion. MoGrath is God of the Underworld and Benzan is God of Food. Mentioned in 'Parliament of Dreams'.

12. ('The Gathering') What does Londo say the great Centauri Republic has become?

From Quiz 'Babylon 5' Movies

Answer: A tourist attraction.

(Talking to Garibaldi) Londo: 'My god man. We've become a tourist attraction. Come see the Great Centauri Republic. Open 9-5 Earth Time.'

13. Who does Zathras say is 'The One'?

From Quiz Elementary 'Babylon 5'

Answer: All three

Sinclair is The One who was. Delenn is The One who is. Sheridan is The One who will be.

14. At the end of season 1, who was shot in the back and ended up in a coma?

From Quiz 'Babylon 5' - Again

Answer: Garibaldi

One of his own men shot him because he had uncovered a plot to kill the President.

15. What quirky alien who works with the Great Machine has many other siblings, all having the same name?

From Quiz 'Babylon 5' Basics

Answer: Zathras

He's the guy wearing the furs who refers to himself in the third person and helps the crew take Babylon 4 back in time.

16. What former 'Star Trek' actor played a Centauri 'seer' who told Londo and Vir that they both would become Emperor one day?

From Quiz Babylon 5

Answer: Majel Barrett Roddenberry

Majel played a bald woman who told the two that one would be Emperor, and when that one died, the other would become Emperor.

17. What was the name of the episode where Jason Carter first appeared?

From Quiz 'Babylon 5'

Answer: 'Matters of Honor'

Jason Carter played Marcus Cole, who appeared in 'Matters of Honor'. He gave the White Star to Captain Sheridan.

18. What was the name of the leader of the Mars Resistance?

From Quiz Think You Know 'Babylon 5'?

Answer: Number 1

19. Who was the second commander of Babylon 5 who later became President of the Interstellar Alliance?

From Quiz Babylon 5

Answer: Sheridan

Sheridan came onto the show in the second season.

20. What is the name of the first man who was in charge of the station?

From Quiz For 'Babylon 5' Fans

Answer: Sinclair

Then he was sent off to become the Earth's ambassador to Minbari.

21. What was the name of the news station documenting the events early in the special?

From Quiz Babylon 5: The Road Home

Answer: Interstellar News

ISN had long been established as the main human news network in the "Babylon 5" universe. The station had been present in every season of the series, and most of the spin-off movies. In this story, they had tried to interview Sheridan several times, and he refused to give an interview.

22. John Sheridan, now President of the Interstellar Alliance, is travelling to Babylon 5 to celebrate how many years with the alliance?

From Quiz Voices in the Dark: Over There

Answer: 10

Sheridan, formerly a Captain, was selected to lead the Interstellar Alliance. He was the former commander of the space station Babylon 5. Played by Bruce Boxleitner, the character debuted in season 2 of "Babylon 5" and stuck around the rest of the series. This episode is about him celebrating the 10-year anniversary of the Interstellar Alliance, and his trip back to the space station.

23. What crewman returned from a vacation on Earth and was acting strangely?

From Quiz Voices in the Dark: Over Here

Answer: Simon Burke

Burke was a new character for this episode. He was possessed by a demon-like entity of unknown origin. The character was played by Bruce Ramsay.

24. Officially, David Sheridan is off on a Ranger training mission at the time of his father's death. According to JMS, why didn't he show David in the episode?

From Quiz 'Babylon 5' Episode Commentary

Answer: He wasn't sure how he wanted him to look

Straczynski actually gives two reasons: He wasn't sure how he wanted David to look, and he wasn't sure it was a good idea to introduce such a major character in the very last episode of the series.

25. What is the name of the vessel that is destroyed by the EAS Alexander in the beginning of the episode "Severed Dreams"?

From Quiz Ships from the 'Babylon 5' Universe II

Answer: Clarkstown

The Clarkstown was the ship destroyed by the aft guns firing from the Alexander. Weapons fire from the EAS Clarkstown resulted in the death of General Hague.

26. What is the name of the ship that Matthew Gideon served aboard that was destroyed by a Shadow Vessel and he was the only survivor?

From Quiz Ships from the 'Babylon 5' Universe

Answer: Cerberus

As noted in the "Crusade" episode "The Needs of Earth" the EAS Cerberus was the Omega-Class Destroyer that Gideon was outside repairing when the Shadow Vessel struck. Gideon was later saved by the Techo-Mage known as Galen.

27. Which actor's audition for the show consisted of only one question and answer?

From Quiz "Babylon 5" For True Fans

Answer: Jerry Doyle

When given his audition Jerry was asked "Which part are you here to audition for?" He looked the cast director in the eye and said, "I'm here to audition for the part I'm going to get." The auditioners looked at each other, said "That's Garibaldi", and hired him on the spot. (Source, The "Babylon 5" transitional information show in between the fourth and fifth seasons, when "Babylon 5" changed over from syndication to TNT.)

28. Don Stroud made an appearance in 'Ceremonies of Light and Dark' as the leader of the remaining Nightwatch. He appeared in the series much earlier as which other character?

From Quiz 'Babylon 5' Part 2

Answer: Caliban

Caliban appeared in 'TKO' as Walker Smith's kutari, or coach, telling him the way to get into the Mu-Tai.

29. What is the official title of season five?

From Quiz 'Babylon 5' Part 1

Answer: Wheel of Fire

This is category 2489
Last Updated Jul 20 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.