Quiz about All About The Saint Bernard
Quiz about All About The Saint Bernard

All About The Saint Bernard Trivia Quiz


See if you know as much as you think you might about my favorite breed of dog, the Saint Bernard!

A multiple-choice quiz by Jennifer-8. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
Jennifer-8
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,794
Updated
Dec 16 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2681
Last 3 plays: Guest 148 (5/10), Guest 172 (5/10), Guest 216 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a major health concern for a Saint? Hint

White dog shaker syndrome
Gastric torsion
Tail fold dermatitis
Legg-Perthes

2. The famous Saint known for saving many lives in the Alps Mountains was named Larry.

True
False

3. What are the disqualifications for a Saint under the AKC? Hint

blue eyes
none of the ones listed
any base color other than white
black tongue

4. What other breed of dog was crossed with the Saint in 1830 to make the long-haired style of this breed?

Answer: (it's also in the working group)
5. What is the average life span of a Saint? Hint

12-14 yrs.
4-6yrs.
6-8 yrs.
8-10 yrs.

6. The Saint has a high energy level?

True
False

7. Which of these best describes a Saint's feet? Hint

catlike
webbed
broad
thin

8. What kind of temperament does a Saint normally have? Hint

perky, bounceful, playful
playful, alert, spunky
calm, easygoing, gentle, patient
dominant, pushy

9. What year did 'Saint Bernard' become the official name? Hint

1880
1860
1910
1830

10. What country did the Saint Bernard originate in? Hint

United States
Ireland
Germany
Switzerland


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a major health concern for a Saint?

Answer: Gastric torsion

Gastric torsion, or bloat, can be deadly to big dog breeds. It is more common in the Saint Bernard because they are very deep chested.
2. The famous Saint known for saving many lives in the Alps Mountains was named Larry.

Answer: False

The famous Saint's name was Barry. He saved over 40 lives in the Alps and is still known today.
3. What are the disqualifications for a Saint under the AKC?

Answer: none of the ones listed

While these might not be disqualifications, they are serious faults and should not appear in show and good quality breeding stock.
4. What other breed of dog was crossed with the Saint in 1830 to make the long-haired style of this breed?

Answer: Newfoundland

5. What is the average life span of a Saint?

Answer: 8-10 yrs.

Bigger breeds like the Saint Bernard normally don't live as long as smaller breeds.
6. The Saint has a high energy level?

Answer: False

Saints like to lie around and sleep!
7. Which of these best describes a Saint's feet?

Answer: broad

8. What kind of temperament does a Saint normally have?

Answer: calm, easygoing, gentle, patient

The Saint is a laid back, calm and gentle with kids kind of breed.
9. What year did 'Saint Bernard' become the official name?

Answer: 1880

Before 1880 the Saint was known by many different names, one being, 'Sacred Dog'.
10. What country did the Saint Bernard originate in?

Answer: Switzerland

The Saint Bernard is from the monasteries in Switzerland by the Alps Mountains.
Source: Author Jennifer-8

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 148: 5/10
Jan 16 2023 : Guest 172: 5/10
Dec 20 2022 : Guest 216: 6/10
Dec 16 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 16 2022 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Puggles Average
2. All about Siberian Huskies Average
3. Poodles Average
4. Robust Rotties Average
5. English Bulldogs Tough
6. Boxers Tough
7. The American Boxer Average
8. A Few Facts about the Beautiful Samoyed Average
9. The Best of: Akitas Average
10. The Versatile Poodle Average
11. Dobermans Average
12. The Primitive Spitz Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us