Quiz about Animals in the White House
Quiz about Animals in the White House

Animals in the White House Trivia Quiz


No, not Republican elephants and Democrat donkeys! Many US presidents have kept pets at the White House. Some of them, like Socks and Fala, are well-known. Others less so. I hope you enjoy the quiz!

A multiple-choice quiz by Quiz_Beagle. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. USA

Author
Quiz_Beagle
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,162
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1569
Awards
Top 10% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Nip and Tuck belonged to Calvin Coolidge. What breed of domestic bird were they? Hint

Budgerigar
Lovebird
Parrot
Canary

2. The tenth President, John Tyler, had a type of greyhound named 'Le Beau' - what sort of greyhound was he? Hint

French
Siamese
Pink fairy
Italian

3. Woodrow Wilson, the twenty-eighth President, raised sheep on the White House lawns, patriotically using their wool to make clothes and sheets for the soldiers in WWI. His apparent favourite was Old Ike, a ram that chewed something unusual - what? Hint

Tobacco
Chewing gum
The President's shoelaces
Its own hooves

4. Pauline Wayne was the last pet cow to be kept on the White House lawn (so far - who knows what the 44th President onwards will do?) Which President was the owner she supplied with milk? Hint

Jimmy Carter
Millard Fillmore
John F Kennedy
William Taft

5. Theodore Roosevelt's daughter had an unusual pet that she named Emily Spinach - what was it? Hint

A stick insect
A hamster
A toad
A snake

6. Among his pets, John F Kennedy was given a mongrel called Pushinka as a gift for his daughter Caroline. What was unusual about Pushinka's mother? Hint

She was a Cuban dog who'd swum to Miami
She was a Russian dog who'd been into space
She was a French poodle that was bugged
She was a British bulldog

7. Spot, President George W Bush's dog, is related to Former President George H W Bush's dog Millie in what way? Hint

Spot is Millie's puppy
Millie and Spot are siblings
Millie is Spot's puppy
Millie and Spot are not related

8. What was President Benjamin Harrison's pet that he called His Whiskers? Hint

A goat
A walrus
A cat
A ferret

9. Which president's daughter had a cat called Misty Malarky Ying Yang? Hint

Dwight Eisenhower
Gerald Ford
Jimmy Carter
Abraham Lincoln

10. What breed of dog were President Lyndon B Johnson's Him and Her?

Answer: (One Word. Think of the quiz author!)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nip and Tuck belonged to Calvin Coolidge. What breed of domestic bird were they?

Answer: Canary

The 30th president had a lot of pets - at least 4 cats, 7 birds and 12 dogs. As a world leader, he was also given a lot of animals, including at least 2 raccoons, a bear cub, thirteen Peking ducks, two lion cubs and a duiker (a small antelope). Some of the exotics were thoughtfully sent to more suitable zoo accommodation. Known as a very taciturn man (Dorothy Parker, on learning of his death, enquired "How could they tell?"), perhaps Coolidge was more at home with animals?
2. The tenth President, John Tyler, had a type of greyhound named 'Le Beau' - what sort of greyhound was he?

Answer: Italian

As an Italian greyhound, surely he should have been 'Il Bello'? The Italian greyhound is the smallest of the gaze hounds (dogs that hunt by sight rather than scent). They were very popular with royalty, some of their most famous owners being Mary Stuart, Queen Anne, Queen Victoria, Catherine The Great and Frederick the Great.

While researching this quiz I learned that the French have a greyhound saint called Guinefort. His legend is nearly identical to the Welsh one concerning Gellert (noble dog defended baby from snake, noble dog killed after parents find blood-stained dog and baby). John Tyler also had a horse called General and a pet canary named Johnny Ty.
3. Woodrow Wilson, the twenty-eighth President, raised sheep on the White House lawns, patriotically using their wool to make clothes and sheets for the soldiers in WWI. His apparent favourite was Old Ike, a ram that chewed something unusual - what?

Answer: Tobacco

At its largest, the flock was as big as 18, and the flock's fleece, auctioned off to raise money for the Red Cross, earned $52,823. It also kept White House gardening costs down, but I bet nobody would let Old Ike chew tobacco now - he'd have patches or nicotine gum!
4. Pauline Wayne was the last pet cow to be kept on the White House lawn (so far - who knows what the 44th President onwards will do?) Which President was the owner she supplied with milk?

Answer: William Taft

Princess Pauline Wayne (apparently called Mooly-mooly by the First Lady) was a Holstein-Friesian, and as much a pet as livestock. The newspapers reported her movements, which was probably more interesting than the lives of some of the vacuous 'celebrities' they report nowadays.
5. Theodore Roosevelt's daughter had an unusual pet that she named Emily Spinach - what was it?

Answer: A snake

Emily Spinach was a garter snake who apparently was 'green like spinach and as thin as Aunt Emily'. Her father, President Roosevelt, had a guinea pig called Father O'Grady - looks like interesting pet names ran in the family.
6. Among his pets, John F Kennedy was given a mongrel called Pushinka as a gift for his daughter Caroline. What was unusual about Pushinka's mother?

Answer: She was a Russian dog who'd been into space

Pushinka was the puppy of space dog Strelka. Pushinka went on to have four puppies (or as JFK apparently described them, pupniks!) One of JFK's other dogs, an Irish cocker spaniel called Shannon, was the gift of the Irish Prime Minister. Imagine, all that pomp and power as a President, and people give you animals too!
7. Spot, President George W Bush's dog, is related to Former President George H W Bush's dog Millie in what way?

Answer: Spot is Millie's puppy

Spot has lived in the White House under two different administrations, as he was born when George H W was the incumbent. Spot and Millie are English Springer Spaniels. George W Bush also has Barney, a Scottish Terrier.
8. What was President Benjamin Harrison's pet that he called His Whiskers?

Answer: A goat

He gave it to his grandchildren and they were pulled in a cart by His Whiskers. Apparently the Harrisons also had two opossums called Mr. Reciprocity and Mr. Protection
9. Which president's daughter had a cat called Misty Malarky Ying Yang?

Answer: Jimmy Carter

Misty Malarky Ying Yang was, as you may have guessed, a Siamese. From the picture of him with his owner Amy he looks like a fine healthy seal-point. Apparently he flew in the Presidential helicopter, which sounds a risky thing to do with a Siamese!
10. What breed of dog were President Lyndon B Johnson's Him and Her?

Answer: Beagle

I couldn't do a quiz without the Presidential beagles! (We get everywhere.) Him and Her were siblings. Her died after swallowing a stone in 1964 and Him was hit by a car in 1966 and was replaced (by J Edgar Hoover!) by a beagle at first called J Edgar, but eventually just known as Edgar. I hope you enjoyed the quiz and learning a little about the First Animals.
Source: Author Quiz_Beagle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us