Quiz about Another Dose of Doggerel
Quiz about Another Dose of Doggerel

Another Dose of Doggerel Trivia Quiz


Do you know the truth about dogs? Answer 'true' or 'false' to these questions.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs

Author
crisw
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
15,986
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
36363
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Burtocaplypse (9/10), Linda_Arizona (9/10), Guest 74 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The American pit bull terrier was originally bred as a guard dog.

True
False

2. Because of their great intelligence, border collies make excellent pets for "couch potatoes".

True
False

3. Most adult dogs have dental disease.

True
False

4. The most common dental disease in dogs is cavities.

True
False

5. Standard poodles can make good hunting dogs.

True
False

6. Most short-tailed dogs, like cocker spaniels, Doberman pinschers, Jack Russell terriers and Rottweilers, are born with short tails.

True
False

7. In twentieth century United States, most dogs turned in to animal shelters and pounds were adopted.

True
False

8. The Great Dane was originally bred in Denmark.

True
False

9. A dog with a wagging tail is always happy.

True
False

10. Dogs yawn because they are bored.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The American pit bull terrier was originally bred as a guard dog.

Answer: False

They were bred from the English version of the breed, which was originally used to fight bulls. When this was banned, the dogs were used to fight other dogs. Because the owners were in the pit along with the dogs, handling them, human-aggressive animals were not tolerated. This barbaric practice continues but unofficially.
2. Because of their great intelligence, border collies make excellent pets for "couch potatoes".

Answer: False

These bright and active dogs need a job to do or they will become neurotic and obsessive. They need a lot of work every day to be happy. Most are miserable if they just 'hang around the house.'
3. Most adult dogs have dental disease.

Answer: True

Over 80 percent of adult dogs have noticeable dental disease. Gingivitis is the most common.
4. The most common dental disease in dogs is cavities.

Answer: False

It's actually gum inflammation caused by tartar accumulation. The infected gums can send bacteria into the bloodstream, causing many problems.
5. Standard poodles can make good hunting dogs.

Answer: True

They were originally bred as water retrievers. Given a chance, they can still do their original job.
6. Most short-tailed dogs, like cocker spaniels, Doberman pinschers, Jack Russell terriers and Rottweilers, are born with short tails.

Answer: False

The tails are actually cut off of the very young puppies. This practice, known as 'docking', is illegal in some European countries.
7. In twentieth century United States, most dogs turned in to animal shelters and pounds were adopted.

Answer: False

Unfortunately, the majority were killed - 'put to sleep.' The balance is changing a little, as the public becomes more accustomed to the idea of adopting older dogs.
8. The Great Dane was originally bred in Denmark.

Answer: False

The breed comes from Germany, where it is known as the German mastiff, or Deutsche dogge. The French name is Dogue Allemand.
9. A dog with a wagging tail is always happy.

Answer: False

Different tail positions signify different meanings for the wag. A nervous dog will hold the tail low and wag just the tip. An aggressive dog will have a high-standing, slowly-wagging tail.
10. Dogs yawn because they are bored.

Answer: False

In reality, yawning in dogs is usually a sign of nervousness.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 28 2023 : Burtocaplypse: 9/10
Mar 25 2023 : Linda_Arizona: 9/10
Mar 25 2023 : Guest 74: 9/10
Mar 24 2023 : Guest 165: 1/10
Mar 24 2023 : kevv342: 7/10
Mar 23 2023 : ranjanbest: 8/10
Mar 22 2023 : Guest 185: 7/10
Mar 21 2023 : JepRD: 10/10
Mar 19 2023 : john62450: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series It's a Dog's Life:

Dog themed quizzes across different categories.

  1. Another Dose of Doggerel Average
  2. Fractured Dog Breeds Average
  3. Welcome to the Celebrity Zoo Very Easy
  4. Yours Truly, The Dog Warden Easier
  5. Dog Got Your Tongue? Very Easy
  6. Do you DOG? Easier
  7. Walk the Dog Easier
  8. The Dogs of War Average
  9. 'They Eat Dogs Here' Average
  10. It's Biting You Average
  11. Fluffy and Friends: Dogs in Books Average
  12. Top Dogs At The Movies Easier

3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us