FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do you DOG
Quiz about Do you DOG

Do you DOG? Trivia Quiz


Just a simple quiz about things that have the word DOG in them. How many can you sniff out?

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Dogs

Author
dcpddc478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,884
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6420
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: mandy2 (10/10), crawfish64 (8/10), Nicobutch (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following Italian cities was ruled by a chief magistrate known as a "Doge"? Hint


Question 2 of 10
2. What word can be defined as 'a bright spot on the parhelic circle'?
Hint


Question 3 of 10
3. If my Uncle Hubert was complaining that his "dogs" hurt, to what kind of doctor should I suggest he go see? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these places claims to be the home of the American food known as the hot dog? Hint


Question 5 of 10
5. In which season of the year would one experience the weather pattern known as "the dog days"? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following words means a comic verse that has a crude or irregular rhythm? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of the following dog themed titles was a hit for Elvis Presley in 1956? Hint


Question 8 of 10
8. Which one of these things might be described as dog-eared? Hint


Question 9 of 10
9. What color are the flowers (usually) of the dogwood tree? Hint


Question 10 of 10
10. What one of these animals is sometimes referred to as a dogie in cowboy jargon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : mandy2: 10/10
Feb 28 2024 : crawfish64: 8/10
Feb 27 2024 : Nicobutch: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 101: 6/10
Feb 21 2024 : Guest 67: 8/10
Feb 20 2024 : dim_dude: 7/10
Feb 20 2024 : Guest 8: 9/10
Feb 20 2024 : Guest 184: 10/10
Feb 17 2024 : Guest 137: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following Italian cities was ruled by a chief magistrate known as a "Doge"?

Answer: Venice

For over a thousand years the Doge of Venice was the leader of "The Most Serene Republic of Venice". This was not a hereditary title, but rather was bestowed upon the senior male who was considered to be the wisest in the city. The last Doge of Venice was Ludovico Manin who was forced to abdicate his position by Napoleon Bonaparte in 1797.
2. What word can be defined as 'a bright spot on the parhelic circle'?

Answer: Sundog

The formal term for a sundog is 'parhelion', which translates from the Greek as 'beside the sun'. They are typically formed when ice crystals are in the air, refracting the sun's rays. They can be seen on either the left or the right side of the sun alone, or both, depending on conditions.
3. If my Uncle Hubert was complaining that his "dogs" hurt, to what kind of doctor should I suggest he go see?

Answer: Podiatrist

I would send him to a podiatrist. Dogs is a slang term for your feet, but is usually used with some type of negative connotation such as when your feet ache. The exact origin of the term is not clear. One possibility from the Oxford English Dictionary is rhyming slang for dog's meat=feet.
4. Which of these places claims to be the home of the American food known as the hot dog?

Answer: Coney Island, New York

The American hot dog has its roots in Germany, where it was known as a frankfurter and in Austria where it was known as a wiener. Around 1870 these sausages began to be sold encased in buns at Coney Island, New York. Buns were the American touch that made this food an icon of America and its many immigrants. Favorite toppings include mustard, relish, chili, cheese and ketchup.
5. In which season of the year would one experience the weather pattern known as "the dog days"?

Answer: Summer

The dog days of summer is a term for the hottest, most humid days of summer. This term is an ancient one, that sprang from the belief that Sirius, also known as the "Dog Star", which is close to the sun, was responsible for the sweltering heat.
6. Which of the following words means a comic verse that has a crude or irregular rhythm?

Answer: Doggerel

The correct answer is doggerel. The term is derogatory and is usually used as a description of a piece of work that is considered to be of no real literary value. The term is believed to come from the word dog, inferring ugliness, artlessness, and the lacking any real talent by the author.
7. Which one of the following dog themed titles was a hit for Elvis Presley in 1956?

Answer: Hound Dog

Although "Hound Dog" was released by other singers, it never had the impact that it did when Elvis released it in 1956. "Dog Eat Dog" was released by Ted Nugent in 1976. "Me and You and a Dog Named Boo" was a hit for the 1970's singer Lobo. The last song on the list was "Hey Bulldog" which was released by the Beatles in 1969 on their album "Yellow Submarine".
8. Which one of these things might be described as dog-eared?

Answer: An old book

A dog-eared book is one that has the top corners turned down to mark the page where the reader was when they laid the book down. It infers that the book is old, possibly well-read, and not in taken good care of. It also denotes the lack of use of a proper book marker.
9. What color are the flowers (usually) of the dogwood tree?

Answer: White

There approximately 50 different species of the wood plant known as a dogwood and they produce lovely white (usually) flowers of differing shapes and sizes. They grow in many environments and can be found in Europe, North America and Asia.
10. What one of these animals is sometimes referred to as a dogie in cowboy jargon?

Answer: Cow

The slang term dogie is used out on the range for an orphaned baby calf. The exact origins of the term are not known. The word is one of endearment and sympathy as opposed to having negative connotations.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series It's a Dog's Life:

Dog themed quizzes across different categories.

  1. A Great Deal of Puppy Love! Easier
  2. Some of My Best Friends Average
  3. Even More of My Best Friends Easier
  4. X Barks the Spot Average
  5. Giving The Dog a Bone Average
  6. Give the Dog a Bone Average
  7. Doggies in Hiding Easier
  8. Furry Persons and Their Human Companions Average
  9. Do you DOG? Easier
  10. Zoonosis is NOT a Word For a Dog's Nose Average

Also part of quiz lists:
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us