Quiz about Cats Are Human Too
Quiz about Cats Are Human Too

Cats Are Human Too Trivia Quiz


Cats and humans are more alike than you think. Are you able to correctly determine the similarities? Continue to find out.

A multiple-choice quiz by jokerkevin. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats

Author
jokerkevin
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,712
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
7403
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: woodychandler (9/10), brm50diboll (10/10), Guest 62 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Cats and humans belong to which class of animals? Hint

Reptiles
Fish
Birds
Mammals

2. Cats and humans have skeletons made up of what? Hint

Chitin
Water
Cellulose
Bone

3. The skeletons of both cats and humans can be described as which type? Hint

Exoskeleton
Introskeleton
Intraskeleton
Endoskeleton

4. Both adult female cats and humans produce this nourishment to feed to their growing and developing offspring? Hint

Sulphuric Acid
Alcohol
Gasoline
Colostrum

5. Cats and humans both can see. Both cats and humans use which sensory organ to visualize objects? Hint

Auricle
Mammary papillas
Nasal cavum nasale
Oculus

6. Cats and humans can both hear sounds. Both cats and humans have a hearing organ that enables them to do just that. Both cats and humans use which organ to hear vibrating sounds? Hint

Nasal cavum nasale
Oculus
Mammary papillas
Auricle

7. Cats and humans have the ability to detect odors in the air and also to determine the nature and origin of this odor. Both cats and humans use which organ to smell distinct odors? Hint

Oculus
Nasal cavum nasale
Mammary papillas
Auricle

8. Cats and humans nurse their young while they develop and grow. The female of each species has specialized glands that produce and secrete milk. Both cats and humans use which organ to feed their young? Hint

Nasal cavum nasale
Auricle
Oculus
Mammary papillas

9. Which bone forms the tail end in both humans and cats? Hint

Coccyx
Patella
Clavicle
Pollex

10. Both cats and humans have a number of biological systems that function effectively to maintain an internal balance; how many? Hint

1
11
110
1110




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cats and humans belong to which class of animals?

Answer: Mammals

Mammals are a group of warmblooded animals. Mammals tend to have features that make them easily distinguished from other classes of animals. Mammals tend to be covered with hair, the females produce milk for their developing young and they possess the innate ability to regulate their body temperature.

The hearts of all mammals are divided into four chambers. The largest animals of the world fall into the category of mammals. Animals such as cats, elephants, whales and even human and primates are mammals.
2. Cats and humans have skeletons made up of what?

Answer: Bone

Most living organisms are made up of a structure system that gives their body support and resistance from collapsing. Without this support system, vital organs and internal matter would be vulnerable to damage and injure. The skeletal system can be made up of a variety of material, but the typical skeleton system in mammals, birds, reptiles, fishes and amphibians is made up of bone.
3. The skeletons of both cats and humans can be described as which type?

Answer: Endoskeleton

A skeleton system can be described as exoskeleton or endoskeleton. Organisms with an exoskeleton system have their support structure on the outside of their body. Those with an endoskeleton system have a structural support system that is inside their body.
4. Both adult female cats and humans produce this nourishment to feed to their growing and developing offspring?

Answer: Colostrum

Colostrum is a precursor to milk. It is generated and secreted by the mammary glands. Colostrum does contain milk as well as antibodies that aid the newborn in defense against disease and illness. A newborn's immune system is relatively immature at birth, thus colostrum is introduce into the baby's body to serve as the secondary defense against pathogens as well as a mild laxative which prompts the passage of stool.

All other listed above would be hazardous to a infant if introduced into the infant's body.
5. Cats and humans both can see. Both cats and humans use which sensory organ to visualize objects?

Answer: Oculus

Oculus is the scientific term that describes the eye, the visual organ. Cats and humans both use this organ to see distant or near objects. Cats may see better in the dark than humans but the fact remains they both can visualize objects.
6. Cats and humans can both hear sounds. Both cats and humans have a hearing organ that enables them to do just that. Both cats and humans use which organ to hear vibrating sounds?

Answer: Auricle

Auricle is the scientific term that describes the ear, the hearing organ. This organ receives sound and converts the vibrating sound to electrical impulses that can be detected and interpreted by the nervous system. This is the mechanism the body uses to interpret speech and language.
7. Cats and humans have the ability to detect odors in the air and also to determine the nature and origin of this odor. Both cats and humans use which organ to smell distinct odors?

Answer: Nasal cavum nasale

Nasal cavum nasale is the scientific term that describes the nose, the organ used to smell odors. Odors reach the nose as chemical stimuli and are transported to the brain via the olfactory nerve to be received and interpreted as electrical impulses.
8. Cats and humans nurse their young while they develop and grow. The female of each species has specialized glands that produce and secrete milk. Both cats and humans use which organ to feed their young?

Answer: Mammary papillas

Mammary papillas is the scientific term that refers to breast, the organs that produces milk. Glands in the mammary papillas that manufacture and secrete milk are specialized fat cells. These fat cells have inherited the ability to manufacture and store milk until secretion only when initiated by the hormone prolactin.
9. Which bone forms the tail end in both humans and cats?

Answer: Coccyx

The coccyx is commonly referred to as the tailbone. It is the terminal end of the vertebral column in mammals. In humans, this bone serves mainly in a structural capacity. However, in cats and other animals, it forms the basis of the tail and enables motion and control of the animal's tail.
10. Both cats and humans have a number of biological systems that function effectively to maintain an internal balance; how many?

Answer: 11

There are 11 systems in the human body: the circulatory system which includes the heart, blood and blood vessels; the respiratory system which includes nose, trachea, and lungs; the immune system which is the defense mechanism of the body; the excretory system which includes lungs, large intestine and kidneys; the urinary system which includes the bladder and kidneys; the muscular system which is the muscles; the endocrine system which includes the glands of the body; the digestive system which includes mouth, esophagus, stomach and intestines; the nervous system which includes the brain, spinal cord and nerves; the skeletal system, which includes the bones, and the reproductive system which includes male and female reproductive organs.
Source: Author jokerkevin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : woodychandler: 9/10
Jan 27 2023 : brm50diboll: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 62: 7/10
Jan 25 2023 : sderek: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 47: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 180: 9/10
Jan 24 2023 : Rtdbanker: 9/10
Jan 23 2023 : Guest 172: 5/10
Jan 22 2023 : Guest 86: 4/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us