Quiz about Kittens  The First Day Onwards
Quiz about Kittens  The First Day Onwards

Kittens - The First Day Onwards Quiz


This quiz is about kittens and their development from Day 1. If you like cats, hopefully you'll like this quiz. Enjoy.

A multiple-choice quiz by miaow. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats

Author
miaow
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,961
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
37198
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (6/10), Guest 199 (6/10), Guest 94 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the mother's first priority for her new kitten? Hint

To give it a bowl of food
To smell it
To get it breathing
To get it to feed

2. As well as sustenance what does a mother's milk pass on to her kittens? Hint

The substance which makes cat's tongues rough
A sense of his mother's smell
Immunity from diseases
Thicker fur

3. There are 4 basic stages to a cat's development. The Neonatal Phase, the Socialisation phase and the Adult phase are 3, what is the fourth? Hint

Juvenile phase
Infantile phase
Youth phase
Childish phase

4. When do the kittens' eyes open? Hint

1st day
1 to 3 weeks
4 to 6 weeks
2 months

5. When does the kittens' hearing develop? Hint

In the womb
5th week
1st day
2nd week

6. Which week do the kittens' milk teeth start to appear? Hint

Day 1
Week 3
Week 7
3 months

7. What week will the mother begin to discourage kittens from suckling, thus starting weaning? Hint

6 weeks
3 months
1st day
10 weeks

8. Once kittens start interacting with other cats and humans they begin to use body language. For example, pricked ears and tail held high means a cat or kitten is feeling friendly and approachable. What does it mean when a cat or kittens' ears are flat against the head, the back is arched and the tail is completely erect? Hint

The cat is asleep
The cat is frightened
The cat is having a seizure
The cat wants to eat

9. Kittens can purr.

True
False

10. What is the very earliest date that a kitten should be rehomed? Hint

2 weeks
16 weeks
4 weeks
8 weeks


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the mother's first priority for her new kitten?

Answer: To get it breathing

To prevent the kitten from suffocating the mother removes the sac from the kitten's face. Luckily cats have a very rough tongue which is perfect for this job and for stimulating the kitten further.
2. As well as sustenance what does a mother's milk pass on to her kittens?

Answer: Immunity from diseases

If the kitten takes the milk within 24 hours from the birth the milk contains antibodies from infections which the cat has been vaccinated against, or has suffered from. This protection is only temporary unfortunately.
3. There are 4 basic stages to a cat's development. The Neonatal Phase, the Socialisation phase and the Adult phase are 3, what is the fourth?

Answer: Juvenile phase

The neonatal is the first 2 weeks, the socialisation phase is in weeks 3 to 8, the juvenile phase is from 9 weeks to around 7 months, and adulthood is from then on.
4. When do the kittens' eyes open?

Answer: 1 to 3 weeks

The most development goes on in the second week and female kittens' eyes tend to open earlier than males. Kittens that open their eyes early usually come from parents that had the same trait.
5. When does the kittens' hearing develop?

Answer: 2nd week

This is the week that ears unfold and ear canals develop. This will mean that kittens will react more to sounds now than in their first week. Some full white cats are born deaf, full white cats with blue eyes are almost certain to be deaf.
6. Which week do the kittens' milk teeth start to appear?

Answer: Week 3

A kitten will eventually develop 26 milk teeth. They get their adult teeth at 3 months.
7. What week will the mother begin to discourage kittens from suckling, thus starting weaning?

Answer: 6 weeks

By the 6th week, a kitten should start to be interested in solid food.
8. Once kittens start interacting with other cats and humans they begin to use body language. For example, pricked ears and tail held high means a cat or kitten is feeling friendly and approachable. What does it mean when a cat or kittens' ears are flat against the head, the back is arched and the tail is completely erect?

Answer: The cat is frightened

The cat is probably in a state where it doesn't know whether to attack or defend. The last thing it wants to do is eat or sleep.
9. Kittens can purr.

Answer: True

Kittens can purr from a very early age and the first instance would most usually be when feeding with its mother.
10. What is the very earliest date that a kitten should be rehomed?

Answer: 8 weeks

This is when the kitten is developed enough to leave its mother. It is unfair to both mother and child to rehome at an earlier age. A few references will say that six weeks of age is a suitable age, but the vast majority of experts say eight weeks is the minimum age, with many saying ten or even twelve weeks is preferable.
Source: Author miaow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 104: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 199: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 94: 8/10
Dec 05 2022 : Guest 50: 7/10
Dec 04 2022 : Guest 155: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 172: 7/10
Dec 02 2022 : Guest 24: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 74: 6/10
Dec 01 2022 : Guest 173: 9/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us