Quiz about How Much Do You Know About Cats
Quiz about How Much Do You Know About Cats

How Much Do You Know About Cats? Quiz


Cats are one of the cutest and cuddly animals in the whole wide world. Usually kept as pets, cats has many different sides to them. So good luck on this quiz!

A multiple-choice quiz by england4life. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats

Author
england4life
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,841
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2424
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 50 (8/10), Guest 164 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Cats can be right-pawed or left-pawed.

True
False

2. The technical term for a cat's hairball is a 'bezoar'.

True
False

3. In which country were over 300,000 mummified cats found? Hint

Iraq
Egypt
Iran
Afghanistan

4. What are the names for a male and female cat? Hint

Tomcat and Queen
Kit and Kat
Sam and Sally
King and Queen

5. Cats sleep an average of how many hours per day? Hint

10-12 hours
12-18 hours
4-5 hours
22-24 hours

6. Calico cats are almost always what? Hint

Aggressive
Happy
Male
Female

7. What is the scientific name for cats? Hint

Panthera leo
Felis catus
Canis lupus familiaris
Lynx rufus

8. Over 4,000 years ago, the ancient Egyptians first adored cats for what special ability? Hint

Their skill in killing rodents.
Their expertise in grooming.
Their finesse in jumping.
Their intelligence.

9. Cats can make over 100 vocal sounds.

True
False

10. Chocolate is good for cats.

True
False




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cats can be right-pawed or left-pawed.

Answer: True

Just like people, cats can be lefties or righties. Researchers watched cats reaching for food. Out of more the 100 cats, about 40 reached with their right paw. About 10% are ambidextrous.
2. The technical term for a cat's hairball is a 'bezoar'.

Answer: True

The reason cats have hairballs is because they groom by licking themselves and therefore they consume the hair. Hairballs can be as big as ten centimetres long.
3. In which country were over 300,000 mummified cats found?

Answer: Egypt

The cats were found in Egypt and then stripped of their wrappings and shipped off to farmers in England and the United States to be used as fertilizer.
4. What are the names for a male and female cat?

Answer: Tomcat and Queen

The most used names for a female cat is a queen but in sometimes is called a molly. The male is called a tomcat but he can also be called a tom. A younger cat is called a kitten or catling.
5. Cats sleep an average of how many hours per day?

Answer: 12-18 hours

Cats sleep about 12 to 18 hours on average. Most cats will sleep for no more than 16 hours but some cats can sleep up to 20 hours in a 24 hour time stretch.
6. Calico cats are almost always what?

Answer: Female

Calico cats are usually female. They are the cats with orange, black, and white fur.
7. What is the scientific name for cats?

Answer: Felis catus

The scientific name for cats is Felis catus. The Panthera leo is a lion and is the only type cat that lives in groups. The Lynx rufus is a bobcat which is twice the size of a domesticated cat.
8. Over 4,000 years ago, the ancient Egyptians first adored cats for what special ability?

Answer: Their skill in killing rodents.

Despite their cuddly appearance, cats are a threat to many small animals and rodents. The ancient Egyptians praised the way cats were able to kill rodents. In fact, in ancient Egypt, cats were sacred.
9. Cats can make over 100 vocal sounds.

Answer: True

While cats can make over one hundred different sounds, dogs can only make ten. It is also known that the more you talk and try to communicate with your cat, the more it will try to communicate with you.
10. Chocolate is good for cats.

Answer: False

Chocolate is not good for cats, in fact, just like dogs, cats can be poisoned by chocolate. It can give them heart problems, seizures and high blood pressure.
Source: Author england4life

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 174: 9/10
Today : Guest 50: 8/10
Today : Guest 164: 7/10
Today : Guest 78: 6/10
Mar 23 2023 : Guest 174: 10/10
Mar 23 2023 : Guest 182: 8/10
Mar 22 2023 : MONITH: 7/10
Mar 22 2023 : Guest 216: 8/10
Mar 21 2023 : Guest 208: 5/10

Score Distribution

quiz
3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us