Quiz about Orange Cats are Red Gray Cats are Blue
Quiz about Orange Cats are Red Gray Cats are Blue

Orange Cats are Red, Gray Cats are Blue Quiz


Cat coat colors range from black to white, and their patterns are unique! Still, some patterns show up again and again...

A multiple-choice quiz by ragiel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats

Author
ragiel
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,755
Updated
Apr 18 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
5740
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (7/10), sderek (5/10), Guest 173 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The color effect produced by individual hairs with contrasting light and dark banding along each hair shaft is called which? Hint

shaded
ticked
striped
cameo

2. Tabby is the name given to a striped coat. Several types of tabby pattern occur both in domestic cats and in their wild relatives. What tabby pattern is most frequently seen in wild species of cat? Hint

Classic
Mackerel (narrow stripes)
Blotched
Spotted

3. I have a calico cat whose coat is attractively patterned with auburn and black patches. Which is most likely to be true? Hint

The cat is probably female.
The cat is pedigreed.
The cat is most likely the offspring of a red mother and a black father.
The cat is a Persian.

4. These cat breeds have only one recognized color, with one exception. Which? Hint

Turkish Angora
Chartreux
Bombay
Havana

5. The Peke-faced Persian cat has an extremely flattened face and a tiny nose actually depressed between the eyes. It was selectively bred from unusually short-faced Persians. Although Persian cats may have any colored coat, Peke-faces have only a limited number of acceptable colors.

True
False

6. The Sphynx cat is known for its long, luxurious, fur.

True
False

7. A white cat with colored patches on the ears and tail is said to have what type of coat pattern? Hint

Siamese
van
tortie-and-white
tuxedo

8. A coat in which each hair is light-colored at its base but darkens toward its tip is called which of these? Hint

brindled
shaded
tabby
striped

9. Winston Churchill was comforted in his last years by his beloved cat Jock. In his will, he left his home to the state as a museum, and specified that a cat named Jock should always live there. He also wanted the cats to look like the first Jock, including their color. What color? Hint

Tabby
Black
Ginger
White

10. Brown, brown, brown! No tabby, no ticking, no fooling around describes which of these cats? Hint

Bombay
Burmese
Havana
Korat


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The color effect produced by individual hairs with contrasting light and dark banding along each hair shaft is called which?

Answer: ticked

Ticked hair is also known as agouti, and is found in many wild felines. Domestic breeds which must have ticked coats are Abyssinians, Somalis, and Singapuras.
2. Tabby is the name given to a striped coat. Several types of tabby pattern occur both in domestic cats and in their wild relatives. What tabby pattern is most frequently seen in wild species of cat?

Answer: Mackerel (narrow stripes)

Classic tabby sounds as if it should be the original pattern, but is more commonly found in domestic cats. Blotched tabby is a synonym for classic. In some patterns, the stripes are shorter and break up into the spotted type of tabby.
3. I have a calico cat whose coat is attractively patterned with auburn and black patches. Which is most likely to be true?

Answer: The cat is probably female.

Both red and black colors are located on the X chromosome, so female cats (XX) can easily have one of each. The occasional male calico is probably an example of Klinefelter's syndrome, a genetic anomaly in which the kitten has an extra sex chromosome (XXY). Red coat color is usually found in male cats, although females occur, particularly in genetically-selected breeds. This pattern occurs in pedigreed and generic cats alike.
This question honors Diana, the ravishing daughter of a black-and-white father and red-and-white mother. She has a noble pedigree, and is a Turkish Van.
4. These cat breeds have only one recognized color, with one exception. Which?

Answer: Turkish Angora

Bombay cats are black, Chartreux blue, Havanas a rich solid brown. Turkish Angoras are most often white, but cats in a wide range of colors may be registered in Turkey, US and the UK.
5. The Peke-faced Persian cat has an extremely flattened face and a tiny nose actually depressed between the eyes. It was selectively bred from unusually short-faced Persians. Although Persian cats may have any colored coat, Peke-faces have only a limited number of acceptable colors.

Answer: True

Peke-faced Persian cats are all solid red or red tabby. Because of the extreme compression of the face, they are susceptible to tear duct and nasal problems. If a Peke-face looks as if he had the world's worst sinus headache, this could be the reason!
6. The Sphynx cat is known for its long, luxurious, fur.

Answer: False

Except for occasional fine down, Sphynxes are hairless. Tabby, tortoiseshell, tuxedo, van, and Siamese patterns can all occur on the cat's skin.
7. A white cat with colored patches on the ears and tail is said to have what type of coat pattern?

Answer: van

Named after the distinctive Turkish Van breed. Van patterns can be found with red and/or black patches or even tortie patches. Tuxedo cats have larger areas of black and white, with white chests. Siamese are the best-known "pointed" breed; their bodies are lighter with more intense coloring on the extremities.
8. A coat in which each hair is light-colored at its base but darkens toward its tip is called which of these?

Answer: shaded

Shaded, smoke and cameo are names used to describe this type of hair coloration. Beautiful on both short- and long-haired cats!
9. Winston Churchill was comforted in his last years by his beloved cat Jock. In his will, he left his home to the state as a museum, and specified that a cat named Jock should always live there. He also wanted the cats to look like the first Jock, including their color. What color?

Answer: Ginger

When Churchill was in his eighties, his pet cat died and he decided not to get another as he felt certain the cat would outlive him. He sank into deep depression and waited to die. Friends brought him a kitten anyway, and Jock brought back joy into his life for several years.

This question honors Churchie, my youngest. He has a fine orange tabby coat and has an air of dignified reserve. He looks a little like a British Shorthair, but is really a straight-eared Scottish Fold.
10. Brown, brown, brown! No tabby, no ticking, no fooling around describes which of these cats?

Answer: Havana

Burmese cats are registered in several colors. Bombay cats are patent-leather black, and Korats always blue. Havana cats have no connection with Cuba, but their rich brown coats reminded breeders of fine cigars!
Source: Author ragiel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 25 2023 : sderek: 5/10
Jan 10 2023 : Guest 173: 6/10
Jan 05 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 02 2023 : skinnymelon: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 75: 3/10
Dec 05 2022 : Guest 50: 4/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us