FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chinchillas Love Safety First
Quiz about Chinchillas Love Safety First

Chinchillas Love Safety First Trivia Quiz


Chinchilla companions: Meet Percy, my pet chinchilla! He is a very enjoyable roommate, easy to care for and he gets along well with my dog. Now, some "chin" formation to increase your appreciation for these clever rodents:

A multiple-choice quiz by dcb52. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pet Rodents

Author
dcb52
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,759
Updated
Nov 19 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
802
- -
Question 1 of 10
1. My chinchilla, Mr. P, runs the same pattern in his wheel and around his cage at night. This is an example of:
Hint


Question 2 of 10
2. Sir Percival is the proper name given to my handsome chinchilla. A chinchilla can learn to come when his or her name is called:


Question 3 of 10
3. During normal activities, Percy Chinchilla makes this type of noise:

Hint


Question 4 of 10
4. One behavior problem Percival, my chinchilla, manifests is throwing his food out of the feeder. This is primarily due to:

Hint


Question 5 of 10
5. I vacuum a lot of Percy's chinchilla fur. Chinchillas were farmed for the following reason:

Hint


Question 6 of 10
6. The most ideal cage liner for a chinchilla consists of:

Hint


Question 7 of 10
7. My dog Sophie would like to chase my chinchilla. This is an example of

Hint


Question 8 of 10
8. Chinchillas like a water bath every six months or so.


Question 9 of 10
9. Which of these is suitable to give a chinchilla for a treat, in small amounts? Hint


Question 10 of 10
10. In an emergency, we will transport Percival in a carrier and bring his cage. Along with water, what else will we need in case of a relocation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 08 2024 : Guest 173: 8/10
Jan 28 2024 : Jaydel: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. My chinchilla, Mr. P, runs the same pattern in his wheel and around his cage at night. This is an example of:

Answer: Nocturnal activity

When he was young Percy reminded me of the rodents I've seen in Louisiana; a good source for another quiz: nutria. Night terrors was my first reaction when Mr. P first made noises at night. There's probably no such thing as nocotorodactia!
2. Sir Percival is the proper name given to my handsome chinchilla. A chinchilla can learn to come when his or her name is called:

Answer: True

He is called Mr. P, Sir Percival, Percy and as my friend calls him "Elmer", (because he looks like an Elmer); he comes to see the caller for all these names. He is very bright.
3. During normal activities, Percy Chinchilla makes this type of noise:

Answer: Shrill whistle

Occasionally Percy will grunt but these precede his whistles. There is no singing or hooting from a chinchilla.
4. One behavior problem Percival, my chinchilla, manifests is throwing his food out of the feeder. This is primarily due to:

Answer: Food has nuggets of goodies the chinchilla prefers to the food pellets

According to experienced owners and our veterinarian, Percy is searching for sweetmeats in the food I purchased in the past. Now I purchase plain food pellets so he will not throw it.
5. I vacuum a lot of Percy's chinchilla fur. Chinchillas were farmed for the following reason:

Answer: Their fur coats were used to make clothing

People still operate chinchilla farms for fur.
6. The most ideal cage liner for a chinchilla consists of:

Answer: Newspaper and absorbent bedding material like straw or chips

It is all about odor control in my home. Elevate bedding with a cage-type bottom so the waste drops through the screen. All of the other might be used for cage lining but do not control odor as effectively; change the bottom of the cage every week or so.
7. My dog Sophie would like to chase my chinchilla. This is an example of

Answer: Hunter-prey relationship

As Sophie is too large, they spend time together out of the cage with strict supervision so Mr. P can explore, and Sophie can learn to respect his space. Percy runs inside a ball, and Sophie finds this a lot of fun to watch. If Mr. P ran free, instinct might possibly influence Sophie to attack and kill the rodent.
8. Chinchillas like a water bath every six months or so.

Answer: False

To give a bath in ash, place it in a large round bin with a lid, and place him inside so there is no loose dust when he dives and burrows and flips around. He needs to kill the little mites that attach to his fur, and the ash suffocates them. It's fun to watch him bathe!
9. Which of these is suitable to give a chinchilla for a treat, in small amounts?

Answer: Dried Bananas

Potato chips are too salty and fatty, and the same is true for nuts of various types but he will accept them readily! Percival will refuse items he does not like such as cheese. Sliced fruit such as apples or pears are good in limited amounts, as is dried banana, but should be kept to no more than 2-3 times a week due to their sugar contents.
10. In an emergency, we will transport Percival in a carrier and bring his cage. Along with water, what else will we need in case of a relocation?

Answer: All of these

All of these are requirements for maximum health to be maintained. I hope we all plan for emergency care for our pets. Take care of your chinchillas: they are really family at our house.
Source: Author dcb52

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Gerbil Knowledge Tough
2. Chinchillas Tough
3. Mouse Mania Tough
4. Keeping Gerbils Average
5. How Much Do You Know About Chinchillas? Tough
6. Hamsters Average
7. Gerbils Average
8. For Chinchilla Lovers Average
9. Hamster Knowledge Tough
10. Gerbil Power! Average
11. Species of Hamsters Difficult
12. Teddy Bear Hamster Total Care Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us