FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mouse Mania
Quiz about Mouse Mania

Mouse Mania Trivia Quiz


Did you know that Mus musculus, the common house mouse, has a close and intricate extended family network ? This quiz has been devised to expose the private life of pet and laboratory mice !

A multiple-choice quiz by lacock. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pet Rodents

Author
lacock
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
86,158
Updated
Jun 20 23
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1380
- -
Question 1 of 20
1. Mice are nature's : Hint


Question 2 of 20
2. How many babies on average do mice have per litter?

Hint


Question 3 of 20
3. After giving birth, a female mouse will come into heat again within:

Hint


Question 4 of 20
4. The most common killer of mice is :

Hint


Question 5 of 20
5. Which of these is not a variety of mouse ?

Hint


Question 6 of 20
6. Mother mice with new babies will sometimes eat their young.


Question 7 of 20
7. Mother mice are capable of withholding some foetuses and only giving birth to a small number of babies if circumstances dictate that giving birth to a large litter is not feasible.


Question 8 of 20
8. Mice become sexually mature at :

Hint


Question 9 of 20
9. Ideally, how many mice should make up an artificially created colony, i.e. pet or laboratory ?


Hint


Question 10 of 20
10. How long is a mouse gestation ?

Hint


Question 11 of 20
11. Mouse colonies are very accepting of orphans, but what is the earliest stage of development at which the colony will attack the newcomer ?

Hint


Question 12 of 20
12. A "dry" mouse who has previously had a litter and is not pregnant will sometimes "make milk" to help feed the babies in a colony.



Question 13 of 20
13. As catnip is to cats, mice are euphoric about :

Hint


Question 14 of 20
14. Mice breed fast, grow fast, live fast and die fast.



Question 15 of 20
15. Each mother mouse looks after her own babies, being able to distinguish them from the other infants in the colony by smell.



Question 16 of 20
16. One of these is not a recognised mouse pattern or variety :

Hint


Question 17 of 20
17. Which of these is a variety of mouse ?

Hint


Question 18 of 20
18. Which one of these varieties of mice is most used extensively in laboratories ?

Hint


Question 19 of 20
19. Mouse shows first became popular in the :

Hint


Question 20 of 20
20. There is no real cure for Middle Ear or Inner Ear disease in mice.




(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mice are nature's :

Answer: acrobats

Mice are natural "upside down" climbers and being tiny featherweights can climb obstacles which any other rodent would bend or break. As circus performers, they are "naturals" !
2. How many babies on average do mice have per litter?

Answer: 8-13

Most mice have between 8 to 13 babies per litter. However some genetically modified mice in laboratories have anything up to 26 babies at one time.
3. After giving birth, a female mouse will come into heat again within:

Answer: 32 hours

In the intensive breeding program, female mice come into postpartum estrus within 32 hours of giving birth. If a newly pregnant female mouse is put with a strange male mouse, she will absorb the embyros into her system and come into estrus again to mate with the new male.
However, in non-intensive breeding programs, if the male is removed from the female as soon as mating takes place, after the babies have been weaned, it can be up to five days after she is back with the male before mating takes place again.
4. The most common killer of mice is :

Answer: viral pneumonia

Although all three of these illnesses do of course kill mice - particularly cancer - the most prolific is viral pneumonia which is a form of "flu". This can and does sweep through entire colonies, killing adults and young indiscriminately. There is little that can be done to save mice with this illness.

By the time they are discovered hunched up with their eyes closed, fighting for breath, it is generally too late.
5. Which of these is not a variety of mouse ?

Answer: manx

Manx is a breed of cat. The incorrect answers are coat patterns and colours of mice.
6. Mother mice with new babies will sometimes eat their young.

Answer: True

Contrary to popular thought, Dad mouse is unlikely to eat his children! It's usually the mother who will eat her children. This may come about with an inexperienced mother, through fear of predation, an ill or weak pup, or for reasons unknown.
7. Mother mice are capable of withholding some foetuses and only giving birth to a small number of babies if circumstances dictate that giving birth to a large litter is not feasible.

Answer: True

Very occasionally a female mouse will withhold some of her foetuses. This may occur if she is living on her own and is carrying too large a litter to cope with.
8. Mice become sexually mature at :

Answer: approx 3 weeks

If is wise to separate the female and male siblings at approximately 3 weeks. However, if the litter at 2 - 3 weeks appears strong and are beginning to attain a slender "mouse-like" shape, rather than a rounded "baby" shape, then they can be separated at that time. Male mice will show their well-rounded "credentials" as soon as they are capable of sexual interaction and this will be at 2-3 weeks.
9. Ideally, how many mice should make up an artificially created colony, i.e. pet or laboratory ?

Answer: 1 male - 6 females

Male mice are extremely combative. Unless the baby male mice are left in the colony with their male and female family, then more than one male per colony can prove to be a violent proposition. The 1 male- 1 female combination is not desirable because the female, will continue to have litter after litter so that she will be swamped and unable to care for them.

The 2 male - 1 female situation will lead to the female being sexually harassed, and fighting between the males which will probably lead to either the death of the weaker male, or his hide being literally stripped off his back.

This rarely heals and usually become infected.
10. How long is a mouse gestation ?

Answer: 20 -21 days

A mouse gestation is just on 3 weeks.
11. Mouse colonies are very accepting of orphans, but what is the earliest stage of development at which the colony will attack the newcomer ?

Answer: hopper

Fuzzy is the latest stage at which an orphan can be introduced into a new colony. It would appear that identifying scent is apparent with the arrival of full body fur and opening of eyes i.e hopper and older. At this stage, a young mouse arriving in a strange colony is doomed. A female colony member will kill the intruder with a single deep bite to the abdomen.
12. A "dry" mouse who has previously had a litter and is not pregnant will sometimes "make milk" to help feed the babies in a colony.

Answer: True

This is an occasional phenomena which appears to occur when there is a shortage of mother mice in a colony. Strange but true !
13. As catnip is to cats, mice are euphoric about :

Answer: basil leaves

Whilst most mice will eat cheese, nibble at liqorice and certainly eat eggs, the aromatic basil leaf is mouse " marijuana " ! They will roll in it, line their nests with it and above all - eat it!
14. Mice breed fast, grow fast, live fast and die fast.

Answer: True

The metabolism of a mouse is geared to high speed. Being included on a lot of natures menus requires fast production to keep up the numbers which in turn requires fast growth. The necessity to outrun predators means fast footwork on little legs ! When a mouse dies, rigor mortis generally sets in within the hour.
15. Each mother mouse looks after her own babies, being able to distinguish them from the other infants in the colony by smell.

Answer: False

In a colony situation, all the females work "shifts" to look after all the babies and all the infants in the colony smell of the colony. With each female becoming pregnant every three weeks, the number of babies increases rapidly, so that artifically created colonies (i.e by humans) must be monitored daily to check for overcrowding. Dad mice are rodent "snags" taking their turn to keep the babies warm and to bring straying infants back to the nest.
16. One of these is not a recognised mouse pattern or variety :

Answer: calico

17. Which of these is a variety of mouse ?

Answer: Birmese

Birmese is a coloured pattern or variety of mouse, characterised by a chocolate coat with darker points on nose, ears, base of tail and feet. There are four breeds of mouse - longhair, rex, smooth coat and Manx.
18. Which one of these varieties of mice is most used extensively in laboratories ?

Answer: C57BL/6

The BALB/c is a small pink eyed white mouse which is bred in laboratories for experiments. It's common, but not as common as the C57BL/6 strain of mice. Scientists favor the C57BL/6 black mouse as it is very stable genetically and it breeds well. The Quackenbush is genetically engineered to produce up to 26 babies per litter and to grow to approximately twice the normal size of domestic pet mice.
19. Mouse shows first became popular in the :

Answer: 1800s

Mice were and still are, bred extensively for reptile feed, however in the 1800s, when "terrier clubs" were formed for the betting on the speed at which terriers could catch and kill mice and rats, there appeared coloured mice in litters which were saved and frequently kept as pets. Subsequently, the clubs began to hold mouse and rat shows.

This lead to record keeping and pedigrees being issued, which increased the value of the rodent. At this present time, mice and rats are highly popular as pets and there is much fierce competition in the show rings and vigorous bartering on the sidelines !
20. There is no real cure for Middle Ear or Inner Ear disease in mice.

Answer: True

An infection of the inner ear causes the mouse to lose balance and walk or run around in circles. If the mouse is picked up by its tail, it will spin uncontrollably. An antibiotic can be administered, however it is generally unsuccessful and sadly the animal has to be euthanased.
Source: Author lacock

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hamster Knowledge Tough
2. Chinchillas Love Safety First Average
3. Hamsters Average
4. Gerbils Average
5. Keeping Gerbils Average
6. Chinchillas Tough
7. Teddy Bear Hamster Total Care Average
8. Species of Hamsters Difficult
9. Gerbil Power! Average
10. For Chinchilla Lovers Average
11. How Much Do You Know About Chinchillas? Tough
12. Gerbil Knowledge Tough

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us