FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Species of Hamsters
Quiz about Species of Hamsters

Species of Hamsters Trivia Quiz


While this quiz does focus mainly on the five species of hamster most commonly kept as pets, there are a couple questions about less common species.

A multiple-choice quiz by efvie. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pet Rodents

Author
efvie
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,230
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
910
Question 1 of 10
1. Of the following species, which is NOT one of the five most commonly kept pet hamsters? Hint


Question 2 of 10
2. The most commonly kept hamster is the Syrian hamster. What else is it sometimes known as? Hint


Question 3 of 10
3. Originally found in the Middle East, this hamster is one of the few that does not have cheek pouches. What is it called? Hint


Question 4 of 10
4. The dwarf winter white Russian hamster changes colors during the winter time, donning its white winter coat. Typically, will these hamsters breed when they are sporting this color of fur?


Question 5 of 10
5. Which of the following could be used to describe the Chinese hamster as a pet?

Hint


Question 6 of 10
6. Which is the smallest of the most commonly kept hamsters? Hint


Question 7 of 10
7. Only two of the five species of hamsters most commonly kept as pets can interbreed successfully.


Question 8 of 10
8. All of the five main species of hamsters should be caged alone, as to put them in with other hamsters is to invite a fight.


Question 9 of 10
9. Both species of dwarf Russian hamsters are referred to as Djungarian hamsters, the dwarf winter whites by the Russians, and the dwarf Campbells by American scientists. Why are both of these inaccurate? Hint


Question 10 of 10
10. Being similar in size to a guinea pig, what is the largest of the hamster species? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 28 2024 : Jaydel: 5/10
Jan 06 2024 : Guest 65: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of the following species, which is NOT one of the five most commonly kept pet hamsters?

Answer: Mongolian hamster

I could find very little information about the Mongolian hamster, other than that it is found in Mongolia and China. The Syrian is the most common, with the other four main species have varying popularity.
2. The most commonly kept hamster is the Syrian hamster. What else is it sometimes known as?

Answer: teddy bear hamster

Some other nicknames of the Syrian hamster include golden hamster, standard hamster, and fancy hamster.
3. Originally found in the Middle East, this hamster is one of the few that does not have cheek pouches. What is it called?

Answer: mouse-like hamster

The mouse-like hamster usually only breeds between March and June, and typically only have one or two litters of three to four young per year. They are not commonly seen in the wild, but recently zoos in the UK have begun importing them.
4. The dwarf winter white Russian hamster changes colors during the winter time, donning its white winter coat. Typically, will these hamsters breed when they are sporting this color of fur?

Answer: No

Sometimes there is only a lightening in color of the fur, or splotches of white, during the shorter daylight hours of winter, whereas other times the fur will turn almost completely white. This characteristic is one of the ways in which the dwarf winter white Russian hamster differs from the dwarf Campbells Russian hamster, although in other ways they are very similar.
5. Which of the following could be used to describe the Chinese hamster as a pet?

Answer: timid but of good temperament

Belonging to a group of hamsters referred to as rat-like hamsters, these are not as commonly kept as the Syrians or the Russian dwarves. They are rather mousy-looking, with noticeable tails and long slender bodies. They can make good pets for someone who would rather sit back and watch them play in a large enclosure, rather than for children who want to play with them.
6. Which is the smallest of the most commonly kept hamsters?

Answer: Roborovski hamster

These little guys measure at only 4-5 centimeters in length! They are very fast and active, making them unsuitable pets for children.
7. Only two of the five species of hamsters most commonly kept as pets can interbreed successfully.

Answer: True

These two are the two types of dwarf Russian hamsters -- the dwarf Campbells Russian hamster, and the dwarf winter white Russian hamster. They are very similar in appearance, and it can be difficult to tell the difference between a purebred of either breed and a hybrid.
8. All of the five main species of hamsters should be caged alone, as to put them in with other hamsters is to invite a fight.

Answer: False

The Syrian hamster is extremely territorial in the wild, and this is no less true in captivity. Never put a Syrian in a cage with another of the same sex. Even when confining them together for breeding purposes, opposite sex pairings will fight.

The other species are sociable animals and can be kept in mixed or same-sex groups.
9. Both species of dwarf Russian hamsters are referred to as Djungarian hamsters, the dwarf winter whites by the Russians, and the dwarf Campbells by American scientists. Why are both of these inaccurate?

Answer: neither species lives in Djungaria

Djungaria is an extinct kingdom somewhere northward of the Celestial Mountains.

The dwarf Campbells Russian hamster lives on the steppes and semi-deserts of Central Asia. The dwarf winter white Russian hamster is from eastern Kazakhstan and southwest Siberia.
10. Being similar in size to a guinea pig, what is the largest of the hamster species?

Answer: European hamster

While the Syrian hamster is the largest of the species usually kept for pets, at about 15 centimeters in length, the European hamster ranges at about 22 centimeters as the short end for females to 32 centimeters at the long end for males. In addition to being similar in size to guinea pigs, their faces kind of look like guinea pigs too.
Source: Author efvie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hamster Knowledge Tough
2. Chinchillas Love Safety First Average
3. Hamsters Average
4. Gerbils Average
5. Keeping Gerbils Average
6. Mouse Mania Tough
7. Chinchillas Tough
8. Teddy Bear Hamster Total Care Average
9. Gerbil Power! Average
10. For Chinchilla Lovers Average
11. How Much Do You Know About Chinchillas? Tough
12. Gerbil Knowledge Tough

2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us