FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hamster Knowledge
Quiz about Hamster Knowledge

Hamster Knowledge Trivia Quiz


This is a quiz about our beloved but little-known hamsters.

A multiple-choice quiz by morpion1. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pet Rodents

Author
morpion1
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,784
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
3505
Last 3 plays: Guest 95 (13/20), Guest 149 (8/20), DCW2 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. Hamsters were named from the German word "hamstern" which means: Hint


Question 2 of 20
2. The natural habitat of the Golden hamster is: Hint


Question 3 of 20
3. Hamsters are primarily which of these? Hint


Question 4 of 20
4. Hamsters have glands for marking their territory - they are located on each side of their hips.


Question 5 of 20
5. How many species of hamster are there in the sub family of Cricetinae? Hint


Question 6 of 20
6. All hamsters have no tail - true or false?


Question 7 of 20
7. Hamsters were unknown until the 19th century.


Question 8 of 20
8. In what country were hamsters first discovered? Hint


Question 9 of 20
9. Hamsters are shortsighted.


Question 10 of 20
10. Hamsters are used as laboratory animals - true or false?


Question 11 of 20
11. What is the general lifespan of a hamster? Hint


Question 12 of 20
12. Golden, or Syrian, hamsters must be caged alone.


Question 13 of 20
13. What is the severe bacterial hamster ailment? Hint


Question 14 of 20
14. Should you give your hamster a bath in a bowl of water?


Question 15 of 20
15. Hamsters are especially prone to: Hint


Question 16 of 20
16. To avoid stressing a hamster her cage must be: Hint


Question 17 of 20
17. Hamsters are vegetarians - true or false?


Question 18 of 20
18. Hamsters reach sexual maturity at around 4 weeks.


Question 19 of 20
19. How often does the female hamster go in heat? Hint


Question 20 of 20
20. How long is the gestation period of a female Syrian hamster? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 95: 13/20
May 13 2024 : Guest 149: 8/20
May 07 2024 : DCW2: 20/20
May 06 2024 : Guest 67: 10/20
May 06 2024 : Guest 216: 10/20
May 06 2024 : Guest 110: 7/20
May 05 2024 : pennie1478: 10/20
May 04 2024 : Guest 31: 10/20
May 02 2024 : Guest 95: 14/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hamsters were named from the German word "hamstern" which means:

Answer: to hoard

It's because they store food in their cheeks and then hide it in their burrow for a rainy day.
2. The natural habitat of the Golden hamster is:

Answer: the desert

That's why they need their exercise wheel - they have to run miles at night in the desert to find enough food.
3. Hamsters are primarily which of these?

Answer: nocturnal

It's because they were originally desert animals - leaving their burrows only at night when the desert temperature fell.
4. Hamsters have glands for marking their territory - they are located on each side of their hips.

Answer: True

Even though they have glands, they have almost no smell for humans.
5. How many species of hamster are there in the sub family of Cricetinae?

Answer: around 24

They range in size from the tiny dwarfs that measure only 2 to 4 inches in length to the common hamster which may reach lengths of up to 8 to 11 inches. Only five species are commonly kept as pets, though.
6. All hamsters have no tail - true or false?

Answer: false

Yes, some hamsters in the wild do have a tail. They are the Chinese hamster (China, Europe and Russia), mouselike hamsters (the middle east), and white-tailed hamsters (South Africa).
7. Hamsters were unknown until the 19th century.

Answer: False

Even though hamsters didn't make a big splash until the 20th century, they were recorded in scientific literature as early as 1774.
8. In what country were hamsters first discovered?

Answer: Syria

They were discovered by British zoologist George Waterhouse and have been popular as pets in England for a long time.
9. Hamsters are shortsighted.

Answer: True

Hamsters are also colorblind.
10. Hamsters are used as laboratory animals - true or false?

Answer: true

It was actually in labs that the hamster's suitability as a pet was discovered - as well as how to treat it in captivity.
11. What is the general lifespan of a hamster?

Answer: 2-3 years

They have such a high metabolism rate that they literally "burn out".
12. Golden, or Syrian, hamsters must be caged alone.

Answer: true

They are very territorial and if put in the same cage they will fight, sometimes to the death.
13. What is the severe bacterial hamster ailment?

Answer: wet tail

This requires an immediate trip to the vet for antibiotics. It can be brought on by stress.
14. Should you give your hamster a bath in a bowl of water?

Answer: No

This is the Felix Unger of the rodent family. They are constantly grooming themselves by passing their little hands in their mouths and then rubbing their fur.
15. Hamsters are especially prone to:

Answer: respiratory problems

Probably because they originated in the desert they have problems with life in a house (and people with colds). (Ref "The Hamster" by Betsy Sikora Siino)
16. To avoid stressing a hamster her cage must be:

Answer: All of these

Clean the cage regularly, but not every day as this can confuse the hamster. They like everything in its place, so don't move things around and leave a little original bedding in place so the nest seems familiar.
17. Hamsters are vegetarians - true or false?

Answer: false

They love yogurt and will scarf up cooked meat and will even eat cheese and eggs. They are basically omnivorous.
18. Hamsters reach sexual maturity at around 4 weeks.

Answer: True

The sexes should be separated when they are young to avoid unwanted pregnancies.
19. How often does the female hamster go in heat?

Answer: Every three days

It's because they live alone and only frequent a male when they are ready to mate - so they need to be capable of getting pregnant pretty often.
20. How long is the gestation period of a female Syrian hamster?

Answer: 16 to 18 days

This is one of the shortest in the order Rodentia.
Source: Author morpion1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hamsters Average
2. Gerbils Average
3. Keeping Gerbils Average
4. For Chinchilla Lovers Average
5. Gerbil Knowledge Tough
6. Mouse Mania Tough
7. Gerbil Power! Average
8. Chinchillas Tough
9. How Much Do You Know About Chinchillas? Tough
10. Species of Hamsters Difficult
11. Chinchillas Love Safety First Average
12. Teddy Bear Hamster Total Care Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us