FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Crazy Bird Names from Around the World
Quiz about Crazy Bird Names from Around the World

Crazy Bird Names from Around the World Quiz


Buff-thighed puffley and racket-tailed coquette are just two of the hundreds of unusual bird names from around the globe. I've picked some of my favourites, see if you can spot the 'real deals' from the fakes. Give it a go, just for a laugh.

A multiple-choice quiz by Mutchisman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds

Author
Mutchisman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,210
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2530
Awards
Top 5% quiz!
- -
Question 1 of 10
1. One of these is a North American species, can you spot which is the real bird? Hint


Question 2 of 10
2. Another American species of wild bird for you to find from this tasty sounding foursome. Which is a real name? Hint


Question 3 of 10
3. This bird nests on Pacific islands and is a great ocean traveller. Which one is an actual species? Hint


Question 4 of 10
4. This is a species found in Australia; which is the real bird? Hint


Question 5 of 10
5. Europe and Asia now; which one of these can be found on grassy plains and steppes? Hint


Question 6 of 10
6. This bird is an ocean wanderer; which one is the correct name? Hint


Question 7 of 10
7. Here is another sea-faring bird for you to identify. Which of these is a real species? Hint


Question 8 of 10
8. South America for this one; find the real bird's name out of these. Hint


Question 9 of 10
9. Another list of daft sounding names; but a South American species of bird is stuck with one of them. Which one? Hint


Question 10 of 10
10. An African species now; which one of these names is an actual name of a bird? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : bernie73: 2/10
Jun 18 2024 : Guest 64: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of these is a North American species, can you spot which is the real bird?

Answer: Yellow-bellied sapsucker

Sapsuckers are part of the woodpecker family. Yellow-bellied sapsuckers (Sphyrapicus varius) live mainly in deciduous forests in Canada, Alaska and north-eastern United States. They are migrants to their breeding range and fly south for winter.
The lesser-spotted lawnmower (Notcuttin todae) has a restricted habitat but one can be found in my garden shed!
2. Another American species of wild bird for you to find from this tasty sounding foursome. Which is a real name?

Answer: Ovenbird

Ovenbird (Seiurus aurocapillus) is a songbird belonging to the New World warbler family. It is a migrant species and breeds across Canada and eastern states of America. It is not a bird for eating however: the 'oven' refers to its dome-shaped nest.
3. This bird nests on Pacific islands and is a great ocean traveller. Which one is an actual species?

Answer: Blue-footed booby

Blue-footed booby (Sula nebouxi) nests on Pacific islands including Galapagos. They are related to gannets. The name stems from their clumsiness on land and derives from the Spanish 'bubi' which means 'stupid person'.
4. This is a species found in Australia; which is the real bird?

Answer: Marbled frogmouth

Frogmouths are a family of birds related to nightjars. Marbled frogmouth (Podagus acellatus) lives in rainforests in south-east Queensland and north-east New South Wales. They are largely nocturnal and feed on insects.
5. Europe and Asia now; which one of these can be found on grassy plains and steppes?

Answer: Little bustard

Bustards are large birds of open spaces. The smallest is little bustard (Tetrax tetrax) which is the size of a pheasant. They have an omnivorous diet and will eat seeds, insects and other small creatures including lizards.
6. This bird is an ocean wanderer; which one is the correct name?

Answer: Magnificent frigatebird

Magnificent frigatebirds (Fregata magnificens) are found in the Caribbean Sea and along both Atlantic and Pacific coasts of the Americas. There is also a population on the Galapagos Islands which is thought to be an endemic sub-species. They are large birds which rarely if ever land on the sea.

They feed on fish, squid, turtles and other aquatic creatures which they snatch out of the water with their hook-shaped beaks. They also piratise other species and rob them of their catch. A nickname for them is 'man-o'-war bird' but there is no such thing as a Portuguese man-o'-war petrel.
7. Here is another sea-faring bird for you to identify. Which of these is a real species?

Answer: White-capped noddy

White-capped noddy is an alternative name for the black noddy (Anous minitus) which is a member of the tern family. It is widely distributed and there are colonies on coastlines in the Atlantic, Pacific and Indian Oceans. They tend to stay in off-shore waters and return to land to roost every night.
8. South America for this one; find the real bird's name out of these.

Answer: White-bearded hermit

White-bearded hermit (Phaethorus hispidus) is a hummingbird widely distributed in South America. Close relatives include tawny-bellied and gray-chinned hermits.
9. Another list of daft sounding names; but a South American species of bird is stuck with one of them. Which one?

Answer: Green-breasted mango

Another bird in the hummingbird family, green-breasted mango (Arthocothorax prevastii) is found in Central America. It is fairly common in parts of Mexico and occasionally found in Texas.
Hope I didn't trick anyone with kiwi! The birds (but not the fruit) are only found in New Zealand.
10. An African species now; which one of these names is an actual name of a bird?

Answer: Spotted thick-knee

Thick-knees are part of the stone-curlew family. Spotted thick-knees (Burhinus capensis) are found in open flat habitats across southern Africa.

With grateful thanks to "Wikipedia" for much of the information.
Check those bird lists if you have time, there are plenty of other 'crazy' names to conjure with.
Source: Author Mutchisman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us