Quiz about Gaits of the Horse
Quiz about Gaits of the Horse

Gaits of the Horse Trivia Quiz


All about the gaits of the horse.

A multiple-choice quiz by stbooth12. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
stbooth12
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,585
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3546
Last 3 plays: Guest 184 (8/10), Guest 24 (4/10), Guest 51 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What gait has these footfalls? Outside hind paired with inside fore, inside hind paired with outside fore. Hint

Canter
Hand Gallop
Walk
Trot

2. How many beats are there in the walk? Hint

4
2
3
5

3. What gait has these footfalls? Outside hind, inside hind, outside fore, inside fore. Hint

walk
gallop
canter
jog

4. How many beats are in the trot? Hint

2
4
1
6

5. If you were traveling at 6mph what gait would you most likely be at? Hint

Walk
Trot
Canter
Electric Slide

6. How many beats are in the canter? Hint

1
2
3
4

7. What are the footfalls of the canter? Hint

inside hind outside hind paired with inside fore outside fore
outside hind inside hind paired with outside fore inside fore
inside fore outside hind paired with inside hind outside fore
outside fore inside fore paired with outside hind outside fore

8. What is the last leg to strike the ground at the canter commonly called? Hint

left leg
inside fore
leading leg
right leg

9. On the correct diagonal at the posting trot,which leg should be moving forward when the rider rises? Hint

inside hind
outside fore
outside hind
inside fore

10. Which of these is NOT a Western gait? Hint

tolt
gallop
lope
walk


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What gait has these footfalls? Outside hind paired with inside fore, inside hind paired with outside fore.

Answer: Trot

Every gait starts with the outside hind.
2. How many beats are there in the walk?

Answer: 4

The 4 beats are created by each of the four hooves striking the ground separately.
3. What gait has these footfalls? Outside hind, inside hind, outside fore, inside fore.

Answer: gallop

Both the gallop and the walk are four beated, but the footfalls are different.
4. How many beats are in the trot?

Answer: 2

It is common in English riding to post, or rise to the trot.
5. If you were traveling at 6mph what gait would you most likely be at?

Answer: Trot

The trot is typically 5-7mph.
6. How many beats are in the canter?

Answer: 3

Two of the hooves strike the ground independently, while the middle two hit together.
7. What are the footfalls of the canter?

Answer: outside hind inside hind paired with outside fore inside fore

Creating 3 beats.
8. What is the last leg to strike the ground at the canter commonly called?

Answer: leading leg

If the right leg is the leading leg then the horse is said to be on the right lead. Vice Versa with the left.
9. On the correct diagonal at the posting trot,which leg should be moving forward when the rider rises?

Answer: outside fore

The movement of the shoulder will show you when the leg moves
10. Which of these is NOT a Western gait?

Answer: tolt

The walk and the gallop are used in both English and Western riding.
Source: Author stbooth12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : Guest 184: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 24: 4/10
Nov 20 2022 : Guest 51: 2/10
Nov 15 2022 : Guest 68: 6/10
Nov 14 2022 : Guest 65: 8/10
Nov 09 2022 : ClarkyB: 10/10
Nov 09 2022 : Guest 205: 8/10
Nov 07 2022 : Guest 103: 4/10
Oct 30 2022 : Guest 75: 9/10

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us