Quiz about Horse Lingo For Fun
Quiz about Horse Lingo For Fun

Horse Lingo For Fun! Trivia Quiz


I will give you some terminology that is exclusive to horse enthusiasts. All you have to do is figure them out! Have fun!

A multiple-choice quiz by horsestuff. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
horsestuff
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
164,398
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7443
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 172 (5/10), Guest 90 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What do you call a canter in Western lingo? Hint

Jog
Lope
Gallop
Trot

2. What is a horse that grabs onto something and inhales air called? Hint

Gulper
Cribber
Swallower
Burper

3. Where are a horse's "feathers" located? Hint

Withers
Ears
Nose
Lower legs

4. What does "over-reaching" mean? Hint

The horse has a long neck
The heels of the forefeet get hit by the toes of the hind feet
The horse has an overbite
The rider has too long of a stirrup length

5. What does "roaching" the mane mean? Hint

Pulling the mane
Braiding the mane
Shaving the mane
Cleaning the mane

6. What is a term used to describe an inexperienced horse? Hint

Yellow
Green
Tolt
Pony

7. What is the name used for supernumerary premolars? Hint

Piaffe
Cob
Eye
Wolf

8. What are people talking about when they say a horse carries a "good flag" ? Hint

Mane
Neck
Tail
Feet

9. What does F.E.I. stand for? Hint

Federation of Equine Insurance
Federation Equestre Internationale
Federal Equine Investigation
Formal Equine Instruction

10. What is the web of a horseshoe? Hint

Support for the sole
Measurement of width
Padding in the shoe
Caulking on the bottom


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What do you call a canter in Western lingo?

Answer: Lope

The lope is a nice easy gait that is easy to sit. A jog is the same thing as a trot and is usually very rough to sit. A gallop is faster than a canter or lope.
2. What is a horse that grabs onto something and inhales air called?

Answer: Cribber

It is a very bad habit and usually impossible to break, so cribbing straps (placed around their throat) are used to deter them from doing this.
3. Where are a horse's "feathers" located?

Answer: Lower legs

"Horse feathers" refer to the hairs that are on the lower legs of the horse. A perfect example of these can be seen on the Budweiser Clydesdale horses!
4. What does "over-reaching" mean?

Answer: The heels of the forefeet get hit by the toes of the hind feet

This can cause the horse to lose a lot of shoes because when he "over-reaches" the toes of the back feet will sometimes grab the heel of the shoe and pull it off of his front feet.
5. What does "roaching" the mane mean?

Answer: Shaving the mane

When you "roach" the mane you take clippers and shave the mane back to the body of the horse. Some will leave only a forelock. The purpose of this usually is so the reins do not become entangled in the mane of the horse.
6. What is a term used to describe an inexperienced horse?

Answer: Green

A "tolt" is a gait between a normal walk and a pace often seen in the Icelandic horse.
7. What is the name used for supernumerary premolars?

Answer: Wolf

They are called wolf teeth. Cob is a large pony.
8. What are people talking about when they say a horse carries a "good flag" ?

Answer: Tail

This term refers to the "set" of the tail on the horse. Usually it is evident when the horse runs and he "flags" the tail- it resembles a flag blowing in the wind.
9. What does F.E.I. stand for?

Answer: Federation Equestre Internationale

F.E.I. set rules that govern how shows are to be judged internationally so that they are all the same.
10. What is the web of a horseshoe?

Answer: Measurement of width

This is terminology used by the horseshoer, who is also known as a "farrier".
Source: Author horsestuff

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 23 2023 : Guest 172: 5/10
Jan 19 2023 : Guest 90: 6/10
Jan 18 2023 : HorseGirl05: 8/10
Jan 14 2023 : patricck: 6/10
Jan 13 2023 : Guest 75: 4/10
Jan 10 2023 : KCCTCY: 8/10
Jan 06 2023 : Guest 72: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 90: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us