FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Horsing Around
Quiz about Horsing Around

Horsing Around! Trivia Quiz


This quiz is based on the rules of British Horsemanship, not US. I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by spookykidwraith. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,708
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
8613
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: colbymanram (20/20), Guest 51 (20/20), Guest 82 (7/20).
- -
Question 1 of 20
1. What is a numnah? Hint


Question 2 of 20
2. At what height is a pony classified as a horse? Hint


Question 3 of 20
3. Before learning to jump it is customary to practice over trotting poles first.


Question 4 of 20
4. Which of the following is not a type of clip? Hint


Question 5 of 20
5. What piece of head equipment is used for lunging horses? Hint


Question 6 of 20
6. When in the stirrups, your heels should be... Hint


Question 7 of 20
7. When riding, squeezing with both legs tells your pony to do what? Hint


Question 8 of 20
8. What kind of pace is the trot?
Hint


Question 9 of 20
9. The stirrups should be shortened before jumping.


Question 10 of 20
10. Who is Mary King? Hint


Question 11 of 20
11. What does it mean if a horse becomes cast? Hint


Question 12 of 20
12. What are quarter marks? Hint


Question 13 of 20
13. Which two horse breeds are mixed to get the Anglo-Arab? Hint


Question 14 of 20
14. Your horse's fields require cleaning out as well as their stables.


Question 15 of 20
15. What is the piece of hair called that lies on the horse's forehead and between the ears?

Answer: (One word)
Question 16 of 20
16. What is the center letter of the riding arena in a British riding school? Hint


Question 17 of 20
17. What piece of farrier's equipment is used for removing excess growth of the hoof wall? Hint


Question 18 of 20
18. Where is the navicular bone? Hint


Question 19 of 20
19. What is a good bedding for horses with dust allergies? Hint


Question 20 of 20
20. Which breed of horse is the only true wild horse left? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : colbymanram: 20/20
Apr 04 2024 : Guest 51: 20/20
Mar 27 2024 : Guest 82: 7/20
Mar 26 2024 : Guest 73: 7/20
Mar 26 2024 : JuneEva: 16/20
Mar 25 2024 : Guest 74: 13/20
Mar 24 2024 : jmday11076: 14/20
Mar 19 2024 : Guest 27: 13/20
Mar 14 2024 : Guest 38: 9/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a numnah?

Answer: A piece of cloth fitted under the saddle

The numnah is a piece of cloth placed under the saddle to prevent it from rubbing the horse's back. Numnahs can be either saddle shaped or blanket shaped and come in a variety of colours.
2. At what height is a pony classified as a horse?

Answer: 14.2 HH

A pony becomes a horse when it reaches 14.2 HH. HH stands for hands high and one hand equals four inches.
3. Before learning to jump it is customary to practice over trotting poles first.

Answer: True

In British riding schools, we always ride over trotting poles before learning to jump. This is to make sure that the pony is picking his feet up correctly and to prepare the rider for small fences.
4. Which of the following is not a type of clip?

Answer: Brush clip

Horses have their thick coats clipped in the winter because if they are left unclipped and then used for anything but light work they will sweat and if not dried off properly they will catch a chill as they start to cool down.
5. What piece of head equipment is used for lunging horses?

Answer: Cavesson

A lunging cavesson has three rings on the nose band. These are used for the lunge rein and the side reins.
6. When in the stirrups, your heels should be...

Answer: Pointing down

The heel should be down with your toes pointing upwards. This is so that you can keep your weight in your heels.
7. When riding, squeezing with both legs tells your pony to do what?

Answer: Go forward

The legs are one of the natural aids, along with the hands, voice and seat.
8. What kind of pace is the trot?

Answer: Two time pace

The trot is the bumpiest pace of all because the pony springs from one diagonal pair of legs to another.
9. The stirrups should be shortened before jumping.

Answer: True

The stirrups should be shortened by one or two notches before jumping because you will find it a lot easier to sit securely in the saddle when jumping.
10. Who is Mary King?

Answer: A top eventer

Mary King is a top British eventer. Her most famous horse, King William was rescued from neglect and then brought on to be one of the best eventers in the country.
11. What does it mean if a horse becomes cast?

Answer: They roll when in the stable and get lodged against the walls

Special hoops can be fitted to the back of a horse's rug to prevent them rolling and becoming cast. This is called an anticast roller and should be only be fitted over a backpad to prevent pressure on the spine.
12. What are quarter marks?

Answer: Patterns groomed onto the quarters of a show horse

Quarter marks can be in many patterns and really put the finishing touch on any show horse. They are done with the use of a mane comb and a Stencil
13. Which two horse breeds are mixed to get the Anglo-Arab?

Answer: Thoroughbred and Arab

The Anglo-Arab is a more substantial horse than the Arab and will reach between 15.3 HH and 16.3 HH
14. Your horse's fields require cleaning out as well as their stables.

Answer: True

Your horses field requires cleaning out of not just manure but poisonous plants such as Ragwort, Hemlock, Yew and Laurel.
15. What is the piece of hair called that lies on the horse's forehead and between the ears?

Answer: Forelock

16. What is the center letter of the riding arena in a British riding school?

Answer: X

The center of the school is always X, so if you change diagonals (riding between K and M or F and H) you will ride through X.
17. What piece of farrier's equipment is used for removing excess growth of the hoof wall?

Answer: A nipper

Horses have been shod with metal shoes for over two thousand years and it is still as important as it ever was. A horse should be shod every six to eight weeks or as required.
18. Where is the navicular bone?

Answer: Hoof

The navicular bone is a small bone in the hoof behind the short pastern bone.
19. What is a good bedding for horses with dust allergies?

Answer: Paper shavings

Paper shavings make a great bedding for horses with dust allergies and horses with coughs as they don't have an irritating effect like sawdust and straw.
20. Which breed of horse is the only true wild horse left?

Answer: Przewalski's horse

Przewalski's horses are very endangered and several zoos have breeding programs for them.
Source: Author spookykidwraith

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us