FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Just Horsin Around
Quiz about Just Horsin Around

Just Horsin' Around Trivia Quiz


This quiz is part of the Just Horsin' Around series. Many of these questions come from facts in "Horse Facts", by Susan McBane and Helen Douglas-Cooper. Good luck and happy trails!

A multiple-choice quiz by Mongoose1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
Mongoose1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,139
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6975
Last 3 plays: elmslea (9/10), Guest 81 (8/10), Friend1723 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. The origins of show-jumping lie in --. Hint


Question 2 of 10
2. In their first autumn, foals often _____ . Hint


Question 3 of 10
3. Horses roll for a variety of reasons. However, when a horse does this after he rolls, there is a chance he may have colic. Hint


Question 4 of 10
4. Other than dozing, there are ____ types of sleep. Hint


Question 5 of 10
5. Skewbald is _____ . Hint


Question 6 of 10
6. A horse's hearing is poor compared to that of humans.


Question 7 of 10
7. A mare's pregnancy lasts ___ months. Hint


Question 8 of 10
8. If a horse repeatedly rests the same leg, it can mean that _____ . Hint


Question 9 of 10
9. What is roaring? Hint


Question 10 of 10
10. The origins of eventing lie in _____ . Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : elmslea: 9/10
Jun 15 2024 : Guest 81: 8/10
Jun 04 2024 : Friend1723: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 2: 10/10
May 30 2024 : Guest 172: 9/10
Apr 30 2024 : Guest 71: 9/10
Apr 26 2024 : Blackbeauty7: 8/10
Apr 23 2024 : Guest 195: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The origins of show-jumping lie in --.

Answer: hunting

At the Dublin Show in 1868, a "high leap" and a "wide leap" were first used to test horses for the hunting field. In 1881 a permanent jumping course was built and show-jumping began to develop as a sport on its own. In 1900, jumping competitions were held with the Olympic Games in France.
2. In their first autumn, foals often _____ .

Answer: change color

Foals often lose their foal coat in their first autumn. It is quite common for them to change color when their adult color emerges underneath the fluffy foal hair as it falls out in patches. They tend to look moth-eaten at this time. Chestnut foals will turn gray if they have one gray parent and dun foals often turn bay.
3. Horses roll for a variety of reasons. However, when a horse does this after he rolls, there is a chance he may have colic.

Answer: Gets up and does not shake itself

When a horse rolls and gets up without shaking himself, he could be feeling internal pain. A horse will also roll to groom himself. It coats the skin and hair in dust or mud which will dry. This helps get rid of parasites which will cause great irritation to a horse and may also let in infection from bacteria and fungi. Rolling can also act as a dry shampoo, helping to remove excess oils and dandruff.
4. Other than dozing, there are ____ types of sleep.

Answer: 2

The two other types of sleep are SWS (short wave sleep) and REM (rapid eye movement) sleep. In SWS, the brain is quite inactive, the sleep is fairly shallow and the horse can be easily awakened. SWS sleep can be experienced while the horse is propped up on its breastbone.

In REM sleep, the horse has to lie completely relaxed and flat out on its side while the horse's eyes are moving quickly from side to side beneath the eyelids (hence the name). It is likely that horses, like humans, dream during REM sleep. Horses whose stalls are too small or who feel that they don't have room to lie all the way down may deprive themselves of this type of sleep and become over-tired, short-tempered or even neurotic.
5. Skewbald is _____ .

Answer: a coat coloring

Skewbald refers to a coat with large patches of brown and white. Overo is a coat pattern where white spreads out from the center of the horse, and often results in dark legs and a head with extensive white. Tobiano is a coat pattern where white appears to flow from the topline down, always resulting in at least 3 white legs and a mostly dark head.
6. A horse's hearing is poor compared to that of humans.

Answer: False

Horses can hear sounds before a person could pick them up and from much further away. Horses can hear sounds to the front and side leaving a gap immediately behind them. Horses can cover this area with a small turn of their heads.
7. A mare's pregnancy lasts ___ months.

Answer: 11

During the early months of pregnancy, the mare can be ridden gently and must not be overfed. For the last four months, the mare should not be ridden and her diet should be increased in accordance with the vet's advice. As her time approaches, she will need more energy and protein but less bulk.

She should be turned out so she can exercise herself at will as it is essential to her health and that of the unborn foal within her.
8. If a horse repeatedly rests the same leg, it can mean that _____ .

Answer: he may be injured or lame

Lameness can be caused by something simple like a stone in the foot or by disease.
9. What is roaring?

Answer: It is when a horse makes a loud whistling noise when it exhales.

It is also known as laryngeal paralysis and is caused by wasting of the muscles around the windpipe. The nerves become damaged, causing paralysis and affecting airflow to the lungs. Horses can also get sinus infections, coughs, allergies, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), influenza, strangles, chills, and much more.
10. The origins of eventing lie in _____ .

Answer: the battlefield

Eventing was originated in the battlefields, as it developed out of the endurance rides that were used to test cavalry horses. In the early 20th century, the first 3-day event was held in France. It starts with a dressage test, is followed by grueling cross-country endurance ride, and is finished with a show-jumping (added partly to increase public interest in eventing).

At first they were purely military affairs and it wasn't until after World War II that civilians could compete. Eventing was first added to the Olympics in 1912 (12 yrs after show-jumping) and is the ultimate all-round test of a horse and rider.
Source: Author Mongoose1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Referenced Topics
Sports   World   Animals   Colors   Diseases   Horse   France   White   Brown   Hunting  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by Mongoose1

  Go to Animals Quizzes

  More Horses Quizzes

  FunTrivia Homepage

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us