Quiz about A Cool Horse Quiz
Quiz about A Cool Horse Quiz

A Cool Horse Quiz


These questions are a mixture of horsey subjects and hopefully won't be too hard... I'm British so the questions will be from a British perspective.

A multiple-choice quiz by groovyhorselover. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,836
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
5217
Last 3 plays: Guest 115 (5/10), Guest 66 (7/10), Guest 172 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these isn't part of an English general purpose saddle? Hint

Top strap
Tree
Cantle
Flap

2. What is the name of William Funnell's wife? Hint

Sarah
Mary
Penny
Pippa

3. True or False; The Eriskay Pony originated in Ireland.

True
False

4. The Grand National is held at which racecourse?

Answer: (One Word, 7 letters)
5. A fleabitten grey is... Hint

A horse with fleas
A grey horse with flecks of another colour on its coat
Another name for dappled grey
A fault in grey showing horses

6. When vaulting, what pace is the horse usually going at? Hint

Canter
Trot
Tolt
Gallop

7. The author of Black Beauty was Anna_______?

Answer: (One Word)
8. True or False: A Dartmoor is a type of headcollar.

True
False

9. Harvey Smith's son's name is:

Answer: (One Word)
10. How much of a horse's body content is water? Hint

15-25%
5-10%
50-60%
60-70%


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these isn't part of an English general purpose saddle?

Answer: Top strap

The cantle is the high part at the back of the saddle. The girth straps and stirrup leathers are underneath the saddle flap and the tree is the skeleton of the saddle.
2. What is the name of William Funnell's wife?

Answer: Pippa

Pippa is a successful 3-day eventer, and William is a top showjumper.
3. True or False; The Eriskay Pony originated in Ireland.

Answer: False

The Eriskay is a Scottish breed. The only Irish pony is the Connemara.
4. The Grand National is held at which racecourse?

Answer: Aintree

The famous race is held at Aintree, Liverpool. Did you know that 3-times National winner Red Rum is buried under the finishing post?
5. A fleabitten grey is...

Answer: A grey horse with flecks of another colour on its coat

Despite the name, fleabitten horses or ponies are very attractive and desireable!
6. When vaulting, what pace is the horse usually going at?

Answer: Canter

Although beginners start at walk, most vaulters work with a cantering horse.
7. The author of Black Beauty was Anna_______?

Answer: Sewell

Anna Sewell wrote the famous book, starring Black Beauty, Merrylegs and Ginger. It later became a film.
8. True or False: A Dartmoor is a type of headcollar.

Answer: False

False! A Dartmoor is a native British pony. Many still live on Dartmoor, and are caught and sold cheaply.
9. Harvey Smith's son's name is:

Answer: Robert

Harvey Smith, a top jumper who even tied with himself at the puissance competition at Horse of the Year Show, has a son called Robert who looks like he will be just as sucessful.
10. How much of a horse's body content is water?

Answer: 60-70%

It's true! 60-70% of our pony's body is made up of water. That's why they need plenty of it.
Source: Author groovyhorselover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 115: 5/10
Jan 14 2023 : Guest 66: 7/10
Dec 13 2022 : Guest 172: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us