Quiz about Just Horsin Around  BACK TO BASICS
Quiz about Just Horsin Around  BACK TO BASICS

Just Horsin' Around - BACK TO BASICS Quiz


Just Horsin' Around is back! Again! Here may I present to you, Just Horsin' Around III. This third installment is for those who haven't mastered all of that horsey knowledge.

A multiple-choice quiz by Mongoose1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
Mongoose1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,956
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
13791
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 12 (9/10), Guest 172 (9/10), Guest 71 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When leading a horse in the USA, you usually stand ______ the horse. Hint

to the right of
behind
in front of
to the left of

2. Bits are mainly used when --. Hint

feeding
riding
the horse is sleeping
the horse has misbehaved

3. When the farrier comes, it's time to have your horse's -- checked. Hint

training
health
hooves and shoes
tack (i.e. saddle and bridle)

4. When is it most common to use a leadrope? Hint

When lunging a horse.
When leading a horse that's wearing a halter.
When riding a horse.
When leading a horse that's wearing a bridle.

5. What are girths used for? Hint

To keep the saddle in place.
To measure the circumference of the horse's chest.
To keep the horse's rugs in place.
To stop a horse from cribbing.

6. What does a rubber curry comb do? Hint

It is used to pull the mane and tail.
It detangles the mane and tail.
It removes dried mud from the coat.
It coats the horse's body in a shiny liquid polish.

7. Which of these leg markings cover the leg up to the highest point? Hint

stocking
pastern
sock
coronet

8. What is palomino? Hint

A horse with large splotches of white or another color (the same as pinto).
A golden coloring.
A breed of pony from England.
A disease contracted by horses if their living conditions are poor.

9. In horses, thrush is a disease of the --. Hint

Skin
Eye
Hoof
Heart

10. When a horse is lame, it means which of the following? Hint

He has just become eligible for Grand Prix Dressage.
He is no longer "cool" to hang out with.
He has been exiled from the herd.
He has pains that impede his movement.




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When leading a horse in the USA, you usually stand ______ the horse.

Answer: to the left of

The usual standard is to lead your horse from the left, so your right arm is nearest to his side. We also tighten the girth from the left and mount from the left.
2. Bits are mainly used when --.

Answer: riding

Bits are used when riding to make it easier for the rider to control the horse. There are some bridles that do not use bits, but they are not as common as the bridles with bits. The snaffle bit is the largest of the five bit groups. There are also double bits, Pelham bits, gag snaffles, and the bitless bridle.
3. When the farrier comes, it's time to have your horse's -- checked.

Answer: hooves and shoes

Farriers ensure that the horse's feet are not only well and securely shod but are also correctly trimmed. Shoes can be fitted either hot or cold. Now, as an alternative to metal shoes there are plastic shoes that can be attached to the hoof with glue.
4. When is it most common to use a leadrope?

Answer: When leading a horse that's wearing a halter.

Lead ropes are most commonly used when travelling, grooming, and tacking. They are usually inexpensive (unless you were to get a nice leather lead rope for showing,) sturdy, and very practical. However, lead reins are used when showing horses in hand and they do clip on to either the bit ring or halter.
5. What are girths used for?

Answer: To keep the saddle in place.

Girths are available in leather and synthetic materials. Western saddles are held in place with cinches rather than girths. Surcingles go all the way around the horse's chest and saddle.
6. What does a rubber curry comb do?

Answer: It removes dried mud from the coat.

Care must be given when using the rubber curry comb on bony areas such as the legs. Metal curry combs are actually very different from rubber curry combs (besides the compositions) as metal curry combs are used to clean out other brushes and must never be used on the horse.
7. Which of these leg markings cover the leg up to the highest point?

Answer: stocking

In order from shortest leg coverage to longest leg coverage, here are the most common leg markings; coronet, half-pastern, pastern, high pastern, ankle or sock, sock, half-stocking, three-quarter stocking, and stocking. There is another type of marking that covers just the heels of the hoof and those are called heel, and half-heel.
8. What is palomino?

Answer: A golden coloring.

"A bright golden color ranging from pale honey to deep copper. The mane must be at least 85 percent white or silver, and white markings on legs and face are permitted. Because Palomino is a color, not a breed, any breed of horse that is the correct color can be registered with the Palomino Horse Breeders of America (PHBA)." -from "Storey's Horse-Lover's Encyclopedia", edited by Deborah Burns.
9. In horses, thrush is a disease of the --.

Answer: Hoof

Thrush is a hoof rot that can either be caused by bacteria or fungi that thrive in wet, dirty conditions. Horses are most susceptible if their hooves are rarely cleaned and if they stand in mud and manure a lot of the time. If it is not treated, thrush can ultimately cause lameness.

It is easier to prevent than to cure so clean your horse's hooves daily and make sure he doesn't stand on wet ground for long periods of time.
10. When a horse is lame, it means which of the following?

Answer: He has pains that impede his movement.

This may be caused by a kick, an infection, muscle soreness, a pulled tendon, a bruise to the sole of the foot, a stone caught against the sole, etc. A lame horse cannot be ridden and there is a condition known as chronic lameness. He may need medication or special shoes.
Source: Author Mongoose1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 12: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 172: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 71: 10/10
Nov 30 2022 : finncan: 3/10
Nov 29 2022 : Guest 86: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 66: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 59: 0/10
Nov 27 2022 : Mhillwig: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 68: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. General Horse Facts Easier
2. Horsing Around! Average
3. Horsing Around 2 Average
4. Horse Lingo For Fun! Average
5. Just Horsin' Around Average
6. Horsey Terminology Average
7. Horse In History Average
8. Horse Tales Tough
9. Basic Horse Knowledge For Non-Horsey People Average
10. Test Your Horse Knowledge Here Average
11. A Cool Horse Quiz Tough
12. Horse Knowledge Very Difficult

12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us