FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Horsey Terminology
Quiz about Horsey Terminology

Horsey Terminology Trivia Quiz


How well do you know your horsey terminology? Try this quiz and see how you do. By the way - I live in Britain so it's British terminology!

A multiple-choice quiz by Mink. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
Mink
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
46,147
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6929
Last 3 plays: Guest 51 (10/10), JuneEva (8/10), jmday11076 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What would you use a surcingle for? Hint


Question 2 of 10
2. The fetlock is: Hint


Question 3 of 10
3. What is a hackamore? Hint


Question 4 of 10
4. What is the frog? Hint


Question 5 of 10
5. Where would you find the dock on a horse? Hint


Question 6 of 10
6. Where would you find the stifle on a horse? Hint


Question 7 of 10
7. The tolt is: Hint


Question 8 of 10
8. What is a rig? Hint


Question 9 of 10
9. What is a numnah? Hint


Question 10 of 10
10. What is a Waterford? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : Guest 51: 10/10
Mar 26 2024 : JuneEva: 8/10
Mar 24 2024 : jmday11076: 6/10
Mar 19 2024 : Guest 27: 8/10
Mar 18 2024 : Guest 64: 7/10
Mar 17 2024 : Guest 216: 5/10
Mar 11 2024 : rossian: 10/10
Mar 08 2024 : HumblePie7: 6/10
Feb 29 2024 : Guest 107: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What would you use a surcingle for?

Answer: Holding a rug in place or attaching reins to for lungeing

2. The fetlock is:

Answer: A joint on the leg of a horse

I know it refers to the hair at the back of the joint too but technically the joint is the fetlock joint.
3. What is a hackamore?

Answer: A bitless bridle

The hackamore is a bridle without a bit but is actually quite severe as it works by putting pressure on the horse's nose rather than the bars of its mouth.
4. What is the frog?

Answer: Part of the foot of a horse

The frog is the soft spongy part on the underside of the hoof - diamond shaped usually. It is very sensitive.
5. Where would you find the dock on a horse?

Answer: The tail

This is the top part of the tail from which the hairs grow.
6. Where would you find the stifle on a horse?

Answer: The legs

This is part of the hind legs, found at the top of the legs
7. The tolt is:

Answer: A gait

This is a pace only performed by Icelandic ponies - it is somewhere between a trot and a canter. They can keep tolting for miles and it is said to be very comfortable to ride
8. What is a rig?

Answer: An apparently gelded horse who still behaves like a stallion

Sometimes when stallions are gelded they still retain some tissue which produces testosterone, and so they continue to behave like a stallion. The condition can also result from undescended (hidden)testicles which continue to produce hormones. The stallion appears to be gelded but isn't.
9. What is a numnah?

Answer: A cloth or pad put under the saddle

10. What is a Waterford?

Answer: A type of bit

This is a very useful bit if you have a horse which leans or pulls. It is made up of short links and is very flexible so the horse cannot get a hold of it. It is also quite a mild bit.
Source: Author Mink

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us