FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Horses
Quiz about All About Horses

All About Horses Trivia Quiz


This quiz is about all things horses. They are beautiful animals, and they are also very smart. Have fun with this quiz!

A multiple-choice quiz by Lindsey4488. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
Lindsey4488
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,191
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2808
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: gracious1 (10/10), DHANI12 (5/10), Guest 128 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What should horse owners have done to their horse's teeth? Hint


Question 2 of 10
2. What is the triangular shaped area on the bottom of a horse's hoof called? Hint


Question 3 of 10
3. How do horses breathe? Hint


Question 4 of 10
4. Horses have wide ranges of vision, but they do have blind spots. Where are they? Hint


Question 5 of 10
5. How long is the gestation period for horses? Hint


Question 6 of 10
6. Statistics have shown people get more injuries while doing what activity with horses? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following is not harmful to horses if eaten? Three of the choices are toxic, and one is not. Hint


Question 8 of 10
8. What was another name used for the Quarter Horse in the 1700s? Hint


Question 9 of 10
9. Why was the Appaloosa Horse Club created? Hint


Question 10 of 10
10. How did the Tennessee walking horse get its name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : gracious1: 10/10
Jun 17 2024 : DHANI12: 5/10
Jun 15 2024 : Guest 128: 8/10
Jun 06 2024 : Guest 155: 6/10
Jun 04 2024 : Friend1723: 3/10
May 30 2024 : Guest 172: 7/10
May 19 2024 : Guest 174: 7/10
May 10 2024 : elmslea: 7/10
May 04 2024 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What should horse owners have done to their horse's teeth?

Answer: floated

The main reason for this is because horses should have flat surfaced teeth so they can chew their food well. If they are not flat, it can cause digestive problems. The file used is called a "float". Mares have up to forty teeth and adult male horses have 40-44 teeth.
2. What is the triangular shaped area on the bottom of a horse's hoof called?

Answer: frog

A horse's frog is like a shock absorber every time the hoof makes contact with the ground.
3. How do horses breathe?

Answer: only through their nostrils, they can't breathe through their mouth

Horses are "obligate nasal breathers." This means they can only breathe through their nostrils. The nasolacrimal duct is actually a tear duct that drains the tears from the eye down through an opening inside the nostrils.
4. Horses have wide ranges of vision, but they do have blind spots. Where are they?

Answer: directly in front of their face, directly behind, and under their head

Horses will sometimes kick, if you walk up to them without warning into their blind spots. Most of the time horses have monocular vision. This means they see two different pictures at a time.
5. How long is the gestation period for horses?

Answer: about eleven months

A horse's placenta doesn't begin to form before forty days into the pregnancy. Ultrasounds can be used to show the sex of the foal by seventy days into the pregnancy. Colts are usually carried longer than fillies.
6. Statistics have shown people get more injuries while doing what activity with horses?

Answer: working with them on the ground

Horses become spooked and upset easily, and will sometimes kick or bite. If you are not alert, you can get a nasty injury. It's always best to let them know you are there, and to be aware of their size and strength as well. If you have to take your eyes off them, you should keep a hand on them at all times. By doing this you could feel movement or tensing due to them preparing to bite or kick you.
7. Which of the following is not harmful to horses if eaten? Three of the choices are toxic, and one is not.

Answer: timothy

Horse owners should check their pastures regularly for plants that are toxic, and remove them. Horses will sometimes eat plant matter that can make them ill. Some other toxic plants are: yew, deadly nightshade, ragwort, acorns, bracken, laurel, privet, meadow saffron, castor bean, locoweed, horsetail, star thistle, and sorghum. Timothy is not harmful to horses.
8. What was another name used for the Quarter Horse in the 1700s?

Answer: quarter miler

They were called quarter milers because of their ability to reach fast speeds over short distances, so they dominated the quarter mile track.
9. Why was the Appaloosa Horse Club created?

Answer: to save the breed

The AHC was started because the U.S. Calvary slaughtered the Native American's horses after chasing the tribe in Montana. People from Moscow, Idaho, did not want the breed to die out, so they decided to start a registry for the appaloosa breed.
10. How did the Tennessee walking horse get its name?

Answer: because it does not trot, but has a gait called a "running walk"

The "running walk" gait gives the rider a very smooth and comfortable ride. The rider doesn't bounce in the saddle because of this. These horses are also known for their great dispositions, gentle manners, and their beauty. They were developed in Tennessee in the late 1800s.
Source: Author Lindsey4488

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us