Quiz about Horsing Around 2
Quiz about Horsing Around 2

Horsing Around 2 Trivia Quiz


This is my second quiz on horses and it is dedicated to my favourite horse in the whole world, Darius. It will include questions on care and horsemanship which will be UK specific.

A multiple-choice quiz by spookykidwraith. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
8334
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 59 (0/25), Guest 68 (10/25), DHANI12 (12/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is one purpose of a metal curry comb? Hint

To clean the body brush
To clean the dock
To clean the dandy brush
To remove stable stains

2. What would it mean to ride "shoulder in" Hint

The horse is bent around the inside leg of the rider
Cantering on the wrong leg
Riding with your left shoulder leaning forward
A horse who knocks jumps with his shoulders

3. True or false, an old fashioned method for curing a rearer was to break a bottle over its head when it reared?

True
False

4. What is meant by flagging? Hint

A disease of the hoof
Waving flags in front of a nervous horse
Excessive tail use to indicate pain
Breaking in a horse over six years of age

5. What is a wisp used for? Hint

Another name for a blanket clip
Cleaning off caked on mud
A massage of the horse
An old fashioned method of hogging a horse

6. How many brushes, not counting the curry comb, are there in a standard grooming kit? Hint

3
2
6
4

7. If a horse is said to bolt, what would it be doing? Hint

Bucking
Chewing his stable door
Biting other horses
Galloping out of control

8. What is Azoturia? Hint

The correct name for Colic
The correct name for Monday Morning disease
The correct name for Laminitis
The correct name for crib biting

9. What does it mean to ride on a loose rein? Hint

A dressage movement
Riding with only a head collar
The reins do not tug on the bit
Another term for lunging

10. What is a ewe neck? Hint

A female sheep's neck
A way of tethering a horse by his neck
A type of driving harness
A conformation fault

11. What is the purpose of a breast plate? Hint

To prevent the saddle from slipping back
Decoration only
To keep the numnah in place
It gives extra control over difficult horses

12. What does it mean if a horse is said to nap? Hint

It behaves badly
It chews its chestnuts
It is eating straw
It blows out its stomach so the girths cannot be done up

13. Why should you not give a horse grass cuttings from your lawn that may have begun to compost? Hint

It has a high fat content
It can cause colic
It can cause accumulative damage to the lungs
It rots their teeth

14. Why shouldn't a horse be kept on rich grass during the spring? Hint

It can cause Lockjaw
It can cause Laminitis
it can cause Splints
It can cause Ringbone

15. What is a Dutch Slip? Hint

A noseband
A headcollar
A breed of horse
A type of shoe

16. What is meant by "horse sick"? Hint

An over-grazed pasture
A hybrid horse
A sick horse
A horse that's been stabled for too long

17. What is sweet itch caused by? Hint

Too many sweet foods
An allergy to bot flies
An allergy to midge bites
Mud fever

18. How many fingers width should you be able to fit under a horse's cavesson noseband when he is tacked up for hacking? Hint

All 5
None
1
2 or 3

19. Thatching is putting straw under your horse's rug or blanket. When would you do this? Hint

When the horse is wet
When your rug is dirty
When the horse is filthy and you don't have time to groom
When the horse chews his rug

20. What should be done with ragwort when it has been pulled up from the horse's field? Hint

Potted in the greenhouse
Burnt
Mashed up and fed with coarse mix
Thrown on the muck heap

21. What is a snip? Hint

A small mark on the muzzle
A pair of scissors
A stripe of white down the face
White markings on the knee

22. Which is not a type of martingale? Hint

Standing
Irish
Running
Bitless

23. If your horse kicks, how would you warn others of this fact? Hint

Tie a black ribbon on his tail
Tie a blue ribbon on his tail
Tie a red ribbon on his tail
Tie a yellow ribbon on his tail

24. What is the space between a horse's ears called? Hint

The Croup
The Stifle
The Poll
The Ergot

25. What is a horse standard? Hint

A measuring stick
A type of horse box
A mix breed horse
A bit


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is one purpose of a metal curry comb?

Answer: To clean the body brush

The metal curry comb should never be used directly on sensitive areas ofthe horse.
2. What would it mean to ride "shoulder in"

Answer: The horse is bent around the inside leg of the rider

The outside shoulder should be in front of the inside hind quarter and the inside legs pass in front of the outside legs.
3. True or false, an old fashioned method for curing a rearer was to break a bottle over its head when it reared?

Answer: True

There were other brutal methods for curing rearing, such as burning their chestnuts with a hot poker!
4. What is meant by flagging?

Answer: Excessive tail use to indicate pain

Horses used to be quite commonly docked in Britain, usually because that was the fashion of the time. It is rarely seen now.
5. What is a wisp used for?

Answer: A massage of the horse

A wisp is a woven rope of hay and straw that can be used to massage the horse. It will improve the circulation and develop and harden muscles.
6. How many brushes, not counting the curry comb, are there in a standard grooming kit?

Answer: 3

The dandy brush is used for removing dried mud and stable stains, the body brush is used for removing dust and grease from the horse's coat and skin, and the water brush gives the mane and tail a nice finishing touch. Another brush used is the hoof oil brush, this isn't used to brush the horse but to apply hoof oil, so I have not included it in the question.
7. If a horse is said to bolt, what would it be doing?

Answer: Galloping out of control

Bolting can be a serious vice in horses but most are controllable if you are a competent rider. One good method is to turn them in circles, this prevents them from galloping.
8. What is Azoturia?

Answer: The correct name for Monday Morning disease

Azoturia is a breakdown in the muscle fibres of the loins and quarters. It is thought to be caused by strenuous exercise after a period of rest while still on a normal working diet.
9. What does it mean to ride on a loose rein?

Answer: The reins do not tug on the bit

After exercising your horse, you should always ride them on a loose rein for about 10 minutes before finishing your ride. This allows your horse to stretch his neck muscles and cool down.
10. What is a ewe neck?

Answer: A conformation fault

A ewe neck means that the crest of the neck is concave where it should be convex.
11. What is the purpose of a breast plate?

Answer: To prevent the saddle from slipping back

Breastplates are very useful when riding in hilly places, especially on a broad-backed horse!
12. What does it mean if a horse is said to nap?

Answer: It behaves badly

A horse can nap for different reasons, it can be because they don't want to leave the stables or a field mate, it can even be caused by ill fitting tack. When a horse naps he will do a variety of things including swinging his quarters, reversing, spinning around or just refusing to move.
13. Why should you not give a horse grass cuttings from your lawn that may have begun to compost?

Answer: It can cause colic

Signs of colic are rolling and kicking and pawing at the stomach.
14. Why shouldn't a horse be kept on rich grass during the spring?

Answer: It can cause Laminitis

If a horse is kept on rich grass it can get too fat and then develop Laminitis. Symptoms of this disease are hot feet and a reluctance to walk.
15. What is a Dutch Slip?

Answer: A headcollar

The Dutch Slip is a simple headcollar suitable for foals.
16. What is meant by "horse sick"?

Answer: An over-grazed pasture

If a pasture is called horse sick it means that it has been ruined by horses over-grazing it.
17. What is sweet itch caused by?

Answer: An allergy to midge bites

The allergy to midges causes the horse to rub its mane and tail to get rid of the irritation.
18. How many fingers width should you be able to fit under a horse's cavesson noseband when he is tacked up for hacking?

Answer: 2 or 3

It is important that tack fits properly. If it does not the horse may be in pain and misbehave simply to get away from the discomfort.
19. Thatching is putting straw under your horse's rug or blanket. When would you do this?

Answer: When the horse is wet

If the horse is wet, he should be dried as well as possible and then thatched. This will keep him dry and warm. It will also stop the rug from getting wet.
20. What should be done with ragwort when it has been pulled up from the horse's field?

Answer: Burnt

After pulling up ragwort you should put salt in the hole to kill the roots and then burn the plant as it is highly poisonous.
21. What is a snip?

Answer: A small mark on the muzzle

A snip is a small patch of white hair on the horse's muzzle.
22. Which is not a type of martingale?

Answer: Bitless

The three martingales are the standing, running and Irish (also known as a spectacle).
23. If your horse kicks, how would you warn others of this fact?

Answer: Tie a red ribbon on his tail

If your horse is a kicker you should do this before you take him anywhere public such as a show or a hunt meet.
24. What is the space between a horse's ears called?

Answer: The Poll

25. What is a horse standard?

Answer: A measuring stick

A horse standard is the correct name for the measuring stick used on horses. Horses are measured in hands, one hand equals 4 inches.
Source: Author spookykidwraith

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 28 2022 : Guest 59: 0/25
Nov 27 2022 : Guest 68: 10/25
Nov 18 2022 : DHANI12: 12/25
Nov 18 2022 : Luckycharm60: 20/25
Nov 15 2022 : Guest 68: 19/25
Nov 09 2022 : Guest 205: 18/25
Nov 05 2022 : Guest 150: 18/25
Nov 01 2022 : Jacquilyn: 10/25
Oct 31 2022 : Guest 24: 17/25

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us