Quiz about Horse Knowledge
Quiz about Horse Knowledge

Horse Knowledge Trivia Quiz


Call yourself a horsey-person?! Think again unless you can answer these questions!

A multiple-choice quiz by clairesausage. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5054
Last 3 plays: Guest 65 (1/10), novaroy (0/10), HorseGirl05 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where would you find a horse's 'poverty line'? Hint

neck
hindquarters
cannon bone
face

2. What is the most common length of gestation in horses? Hint

5 to 6 months
13 months
two years
335 to 340 days

3. What two bits are involved in a double bridle? Hint

Weymouth and Pelham
Curb and bridoon
Gag and bridoon
Hackamore and curb

4. How many metacarpal bones does a horse posses? Hint

4
6
2
8

5. How many thoracic vertebrae does a horse have?

Answer: (word or number)
6. In correct conformation, the hind limb pastern bones should be more upright than the fore limb pasterns.

True
False

7. A horse's 'knee' joint is equivalent to a human's... Hint

hip
knee
wrist
elbow

8. The average horse reaches puberty at what age? Hint

8 - 10 months old
3 months old
1 year old
2 years old

9. What is the meaning of the word 'wasp-waisted'? Hint

Small lesions on the skin around the girth and waist as a result of a allergic reaction
A type of girth used in carriage driving
The horse's conformation is excessively tucked up
A horse's coat possessing fine 'stripes' across the waist

10. Ossification of the ungual cartilages resulting in a lack of shock absorption on impact with the group, and manifesting itself as palpable 'ridges' just above the hoof is known as...

Answer: (one word, begins with 's')

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where would you find a horse's 'poverty line'?

Answer: hindquarters

This is the line created between the semitendinosus and biceps femoris muscles which act to retract the hind limb.
2. What is the most common length of gestation in horses?

Answer: 335 to 340 days

This is up to 70 days longer than a cow's gestation period!
3. What two bits are involved in a double bridle?

Answer: Curb and bridoon

The 'bridoon' bit is often a simple snaffle bit.
4. How many metacarpal bones does a horse posses?

Answer: 6

Each forelimb has one large (third) metacarpal and a short, thin, non-weight bearing carpal on either side of it. These 'splint' bones are remnants of the second and fourth metacarpal bones.
5. How many thoracic vertebrae does a horse have?

Answer: 18

The first few thoracic vertebrae, along with the dorsal borders of the scapulae, define the withers, where a horse's height is measured from.
6. In correct conformation, the hind limb pastern bones should be more upright than the fore limb pasterns.

Answer: True

The optimum angle between the vertical and the hind pastern bones is 148 degrees. This compares to 140 degrees in the forelimb.
7. A horse's 'knee' joint is equivalent to a human's...

Answer: wrist

Effectively, the horse walks on the equivalent of the tip of a human's middle finger! It has many adaptations to cope with the massive stresses imposed upon its limbs.
8. The average horse reaches puberty at what age?

Answer: 1 year old

Despite reaching puberty at a year old, most horses are not bred until later than this.
9. What is the meaning of the word 'wasp-waisted'?

Answer: The horse's conformation is excessively tucked up

Perfect conformation is almost never seen. It involves assessing how well 'proportioned' the animal is and can have great implications over the functioning of the horse's body as a whole.
10. Ossification of the ungual cartilages resulting in a lack of shock absorption on impact with the group, and manifesting itself as palpable 'ridges' just above the hoof is known as...

Answer: sidebones

Ungual cartilages are found either side of the digital cushions, deep within the hoof. Their function is mostly in dissipating the forces generated by locomotion.
Source: Author clairesausage

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 65: 1/10
Jan 16 2023 : novaroy: 0/10
Jan 16 2023 : HorseGirl05: 0/10
Jan 15 2023 : Debdoes: 3/10
Jan 14 2023 : Guest 66: 6/10
Jan 14 2023 : Guest 174: 4/10
Dec 27 2022 : Guest 72: 2/10
Dec 17 2022 : Lwright99: 1/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us