FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oh My Kodkod
Quiz about Oh My Kodkod

Oh My Kodkod! Trivia Quiz


The kodkod; perhaps you've never heard of one before, but hopefully you can still score fairly well on the quiz. Good luck.

A multiple-choice quiz by salami_swami. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Felidae-Cat Family

Author
salami_swami
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,630
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1987
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: PootyPootwell (8/10), rossian (10/10), Guest 72 (7/10).
Question 1 of 10
1. Kodkod is not the only name this wild cat goes by. What is another name for the kodkod? Hint


Question 2 of 10
2. The habitat of a kodkod is very limited. In which South American country is the majority of the kodkod's habitat range? Hint


Question 3 of 10
3. Like most vulnerable animals, the kodkod is slowly becoming extinct due to habitat loss. However, another interesting issue has caused the kodkod's decline. What is another reason for the cat's decrease in population? Hint


Question 4 of 10
4. The kodkod is a special wild cat, as it has a record, so to speak, that belongs to it alone. What is so special about the kodkod? Hint


Question 5 of 10
5. Melanistic kodkods with black fur and blacker spots are extremely rare; but albino all white kodkods are actually quite common.


Question 6 of 10
6. The kodkod was once considered to be in the same genus as what other double-named feline of South America? Hint


Question 7 of 10
7. Despite the name, the kodkod does not actually feed on cod.


Question 8 of 10
8. The kodkod lives in a mountainous region, but will generally not travel above 6,200 feet (1,900 meters). Why is that? Hint


Question 9 of 10
9. Kodkods are only able to give birth to one kitten at a time.


Question 10 of 10
10. There is an alternate spelling to "kodkod". What is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 04 2024 : PootyPootwell: 8/10
Apr 20 2024 : rossian: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 72: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kodkod is not the only name this wild cat goes by. What is another name for the kodkod?

Answer: Guina

The kodkod is a small wild cat (many domestic cats are bigger) of the Americas. It is often called the guiņa, which translates to 'witchcraft' or 'bad luck'.
2. The habitat of a kodkod is very limited. In which South American country is the majority of the kodkod's habitat range?

Answer: Chile

Brazil might be huge, but the kodkod's habitat does not typically reach that far. The majority of the kodkod's range is in southern Chile, which is why it is often called the "Chilean cat". Its habitat also extends into Argentina a little ways, but for the most part the kodkod lives in Chile.
3. Like most vulnerable animals, the kodkod is slowly becoming extinct due to habitat loss. However, another interesting issue has caused the kodkod's decline. What is another reason for the cat's decrease in population?

Answer: Its natural food source is diminishing

The kodkod actually is most prevalent in southern Chile because of the lack of larger predators that would compete with the kodkod for food, or otherwise eat the kodkod itself. In fact, one of the biggest issues in the decline of the kodkod is the diminishing food source. As a kodkod's prey decreases in population, the kodkod's food source is therefore reduced. Without the main prey of the kodkod in the region, it has nothing to eat!

Logging also has a great impact on the kodkod's declining rate, due to its habitat being destroyed.
4. The kodkod is a special wild cat, as it has a record, so to speak, that belongs to it alone. What is so special about the kodkod?

Answer: It is the smallest wild cat in the Americas

The kodkod is special because it is the smallest of any wild cat in the Americas (though there are smaller wild cats elsewhere in the world). It also has the smallest spread of any of the North or South American wild cats, ranging in only a small part of Chile and Argentina.
5. Melanistic kodkods with black fur and blacker spots are extremely rare; but albino all white kodkods are actually quite common.

Answer: False

Actually, albino white kodkods are very rare, and black kodkods are fairly common. Similar to jaguars and panthers, a melanistic kodkod is not actually all black; rather, it is a very dark gray with dark spots, so it appears solid black until you get close.
6. The kodkod was once considered to be in the same genus as what other double-named feline of South America?

Answer: Colocolo

The colocolo is another small cat of South America that lives in the Andean mountains, though the distribution is a far more extensive than the kodkod. Conservation status of the colocolo, however, is not known.

The dikdik is actually a type of small deer, the huet-huet is a South American bird that the kodkod feeds on, and, of course, the dodo is an extinct flightless bird of Mauritius.
7. Despite the name, the kodkod does not actually feed on cod.

Answer: True

The kodkod is not a fish-eating cat. In fact, the kodkod feeds mostly on birds, though this source of prey is not very abundant in the kodkod's natural habitat. The birds they feed on, however, are quite abundant elsewhere; but that doesn't help the kodkod any, since they don't tend to live where the kodkod does.
8. The kodkod lives in a mountainous region, but will generally not travel above 6,200 feet (1,900 meters). Why is that?

Answer: This is the treeline, and the kodkod does not like to be exposed

The treeline of the Andean mountain range in southern Chile is approximately 6,200 feet, or 1,900 meters. Trees refuse to grow beyond this point, and therefore, the kodkod refuses to travel any higher up the mountain. The kodkod would prefer to stay sheltered by the forests than travel through the open, barren landscape.
9. Kodkods are only able to give birth to one kitten at a time.

Answer: False

Some wild cats (such as tigers and jaguars) are only able to birth one kitten at a time, and twins are extremely rare. However, the kodkod is different, because an average litter size is one to three, so twins and even triplets are common.
10. There is an alternate spelling to "kodkod". What is it?

Answer: Codcod

The kodkod is also often spelled as codcod, though it still has absolutely nothing to do with fish. It is not spelled as "qodqod", however (though it may be deceiving since there is a cat, kat, and qat!).

Hopefully, someday, conservation can bring the kodkod back to being a thriving population, and I hope that perhaps this quiz has opened the general population to such an interesting and unique cat.
Source: Author salami_swami

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Cats in Hiding Average
2. Feline Easier
3. Really Big Cats Easier
4. Wild Cats of the World Average
5. Bob the Bobcat Easier
6. Top of the Food Chain Easier
7. An Ocelot Can't Change its Spots Either Average
8. And If I Meet You, What If I Eat You? Easier
9. Cheetahs Tough
10. This Kitty Goes Rawr Average
11. Fake Mews Average
12. Lynx Average

5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us