FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Toucans  You Can
Quiz about Toucans  You Can

Toucans - You Can! Trivia Quiz


The toucan is a beautiful tropical bird that has become easily identifiable worldwide. Let us find out more together.

A multiple-choice quiz by mustbejan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Specific Bird Species

Author
mustbejan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,014
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
677
Last 3 plays: Guest 217 (0/10), GoodwinPD (10/10), Guest 24 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. On what continent is the toucan found? Hint


Question 2 of 10
2. What is the largest toucan? Hint


Question 3 of 10
3. How can you tell the difference between male and female toco toucans?
Hint


Question 4 of 10
4. The toucan's colorful bill is its most recognizable feature. What is the toucan's bill made of? Hint


Question 5 of 10
5. What does the toucan eat in the wild? Hint


Question 6 of 10
6. What is the endangered status of toucans in the Ramphastos genus?
Hint


Question 7 of 10
7. Where does a toucan lay its eggs? Hint


Question 8 of 10
8. In what kind of social order does a toucan live? Hint


Question 9 of 10
9. In terms of conservation, what issue affects the toucan? Hint


Question 10 of 10
10. In some South American tribal societies, with what are toucans associated? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 217: 0/10
Jul 07 2024 : GoodwinPD: 10/10
May 29 2024 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what continent is the toucan found?

Answer: South and Central America

There are approximately 37 species of toucans, which make their home in the tropical rainforests of South America. At least one toucan species can be found in every Latin American country.
2. What is the largest toucan?

Answer: Toco

The toco can be anywhere from 22 to 26 inches in length. This includes the bill, which can be up to 8 inches long. The toco toucan has been featured in the free flying shows at both Disney World and Sea World.
3. How can you tell the difference between male and female toco toucans?

Answer: Body size

Among most toucan species, there is very little difference between males and females other than body size. The feathers of the toco toucan are mostly black with a small patch of white at its throat. Its bill is orange-yellow with a black spot on the tip.
4. The toucan's colorful bill is its most recognizable feature. What is the toucan's bill made of?

Answer: Keratin outer shell with inner bone struts

The toucan's large bill is made of a keratin outer shell and honeycombed with bone struts. While it is quite large, it is surprisingly lightweight. Our fingernails are made of keratin.
5. What does the toucan eat in the wild?

Answer: All of these

The toucan is an omnivore. The toucan's diet consists of mostly fruit but can be observed eating other birds' eggs and nestlings, insects as well as lizards. The fruit the toucan eats is often swallowed whole. Larger seeds are regurgitated and smaller seeds pass through the digestive system, helping to reseed the rainforest.
6. What is the endangered status of toucans in the Ramphastos genus?

Answer: "Least concern" or "near threatened"

According to the International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of endangered species, toucans of the Ramphastos genus are either least concern or near threatened. The home of the toucan is the tropical rainforest and loss of habitat is a real concern.

The yellow-browed toucanet (Aulacorhynchus huallagae), member of the Aulacorhynchus genus is listed as endangered. This bird has a very small range that has been affected by coca growers.
7. Where does a toucan lay its eggs?

Answer: Tree hole

Toucans lay 2-4 eggs in unlined tree holes. Both the male and female take turns incubating the eggs.
8. In what kind of social order does a toucan live?

Answer: Social flocks

Toucans are social birds living in flocks averaging six members. Pairs often engage in preening or toss fruit back and forth in play.
9. In terms of conservation, what issue affects the toucan?

Answer: All of these

Toucans are members of the Ramphastidae family. This group of birds has several issues facing its survival. It is a favorite in the pet trade for its brightly colored bill and intelligence. The toucan is hunted for both its meat and feathers. The deforestation of the rainforest is a long-term threat to the continuation of many species.
10. In some South American tribal societies, with what are toucans associated?

Answer: Evil spirits

Toucans are thought to be the incarnation of evil spirits and demons. There is a connection to newborns in the Couvades faith. The father of a newborn baby is not to eat the meat of a toucan or else the baby may be bewitched.
Source: Author mustbejan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us