FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Why Do Birds Suddenly Appear
Quiz about Why Do Birds Suddenly Appear

Why Do Birds Suddenly Appear? Trivia Quiz


All kinds of birds appear in my garden at different times of the year. This quiz looks at some of these visitors.

A multiple-choice quiz by clevercatz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
clevercatz
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,862
Updated
Feb 11 24
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
538
Last 3 plays: Guest 82 (9/10), Guest 110 (8/10), Guest 82 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. A frequent visitor to my garden is a little brown bird with the scientific name Passer domesticus. What is this bird more commonly known as? Hint


Question 2 of 10
2. A less welcome visitor to my garden is a black and white bird with a very long wedge shaped tail that has a loud, strident call. With the scientific name Pica pica, who is this bird? Hint


Question 3 of 10
3. Another frequent visitor to my garden is a small bird with a blue cap, wings and tail, a yellow chest and a black eyestripe. Its scientific name is Cyanistes caeruleus. Who is this handsome visitor? Hint


Question 4 of 10
4. A welcome guest to my bird table is an olive green bird with bright yellow patches on its wings and tail. Similar in size to a house sparrow and with the scientific name Carduelis chloris what type of bird is this? Hint


Question 5 of 10
5. An all year round visitor to my garden is a bird which is able to mimic the calls of other birds and even car alarms and mobile phones. With the scientific name Sturnus vulgaris what is this entertaining breed? Hint


Question 6 of 10
6. One of the most widespread species of bird in Britain is a small brown bird that appeared on the old British coin, the farthing. Who is this visitor to my garden, one of the UK's smallest birds? Hint


Question 7 of 10
7. Another welcome visitor to my garden is a little bird with a red breast that is often associated with Christmas. Which breed of bird is this? Hint


Question 8 of 10
8. A handsome visitor to my garden is a small bird, the size of a house sparrow, which has a brown back, a blue-grey head and a pinkish-brown breast and cheeks. With the scientific name Fringilla coelebs, who is this attractive bird? Hint


Question 9 of 10
9. Another frequent visitor to my garden is a bird that is sometimes referred to as the "Storm Cock" due to its tendency to sing to welcome bad weather. Who is this bold bird? Hint


Question 10 of 10
10. Another visitor to my garden is named for the male of the species which has matte black plumage, a bright yellow beak and a yellow ring around the eye. What type of bird is this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : Guest 82: 9/10
May 04 2024 : Guest 110: 8/10
May 02 2024 : Guest 82: 5/10
Apr 26 2024 : ranjanbest: 6/10
Apr 22 2024 : Guest 107: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A frequent visitor to my garden is a little brown bird with the scientific name Passer domesticus. What is this bird more commonly known as?

Answer: House Sparrow

House sparrows usually live on cultivated land near houses and parks. They are very sociable birds and often feed in large flocks. They are widespread throughout most of Britain. The house sparrows in my garden particularly enjoy eating peanuts from the bird feeders.
2. A less welcome visitor to my garden is a black and white bird with a very long wedge shaped tail that has a loud, strident call. With the scientific name Pica pica, who is this bird?

Answer: Magpie

Magpies are widespread throughout Britain and their population has increased considerably in urban areas. They are a member of the crow family, Corvidae. They are predatory birds and will often take eggs and baby birds from other species' nests. They are very intelligent birds and have a reputation for being attracted to bright shiny objects such as aluminium foil.
3. Another frequent visitor to my garden is a small bird with a blue cap, wings and tail, a yellow chest and a black eyestripe. Its scientific name is Cyanistes caeruleus. Who is this handsome visitor?

Answer: Blue Tit

Blue tits are regular visitors to my garden and enjoy feeding on peanuts and sunflower seeds from the bird table. They are very acrobatic and are often seen hanging upside down while feeding from the bird feeder. My neighbour has often had them nesting in her nesting boxes.
4. A welcome guest to my bird table is an olive green bird with bright yellow patches on its wings and tail. Similar in size to a house sparrow and with the scientific name Carduelis chloris what type of bird is this?

Answer: Greenfinch

Greenfinches are chunky looking finches with a large head and a heavy looking conical beak. Originally they were rarely found in urban areas, preferring woodland and farmland, but with the increase of urbanisation they ventured into towns to visit gardens where food was plentiful and easy to access. Now they are frequent visitors to gardens and parks.
5. An all year round visitor to my garden is a bird which is able to mimic the calls of other birds and even car alarms and mobile phones. With the scientific name Sturnus vulgaris what is this entertaining breed?

Answer: Starling

Starlings are widespread throughout Britain and are only missing from the highest areas. They are very sociable birds and tend to feed and roost communally. A flock of starlings in the air is called a murmuration and they can be an impressive sight when thousands of birds swirl in the sky. It is thought they do this to deter predators.
6. One of the most widespread species of bird in Britain is a small brown bird that appeared on the old British coin, the farthing. Who is this visitor to my garden, one of the UK's smallest birds?

Answer: Wren

The wren has the scientific name Troglodytes troglodytes (a very long name for such a small bird!), which translates as cave dweller. It is not, as sometimes thought, Britain's smallest bird as the goldcrest is smaller. According to Greek legend the wren became king of the birds.

It achieved this by hiding itself in the feathers of the eagle and managing to fly higher than the eagle. In Britain it was traditional to hunt wrens on 26th December (the feast day of Saint Stephen) and parade the bodies around the town.

In some areas this tradition continues but a fake bird is used instead of the real thing.
7. Another welcome visitor to my garden is a little bird with a red breast that is often associated with Christmas. Which breed of bird is this?

Answer: Robin

The scientific name for the robin is Erithacus rubecula and it is found throughout Britain. The robin was officially declared Britain's National Bird on December 15th 1960. They are very territorial and have been known to fight to the death protecting their territory.

Historically robins became associated with Christmas because Victorian postmen wore red uniforms and were known as "Robin Redbreasts".
8. A handsome visitor to my garden is a small bird, the size of a house sparrow, which has a brown back, a blue-grey head and a pinkish-brown breast and cheeks. With the scientific name Fringilla coelebs, who is this attractive bird?

Answer: Chaffinch

Chaffinches can be found all year round across the UK in gardens, parks and woodlands. The males have the brighter colours with the females being much duller, although they both have distinctive wing bars. The Latin name, Fringilla coelebs, comes from the fact that often they are found in all male flocks (coelebs is the Latin for bachelor).

This led to them often being given the old country name of bachelor birds.
9. Another frequent visitor to my garden is a bird that is sometimes referred to as the "Storm Cock" due to its tendency to sing to welcome bad weather. Who is this bold bird?

Answer: Mistle Thrush

The mistle thrush is Britain's largest song bird. Its scientific name, Turdus viscivorus, translates as "devourer of mistletoe" and a British folklore belief is that mistletoe can only germinate once it has passed through a thrush's system. In reality although they do eat mistletoe berries they seem to prefer the berries of the holly and hawthorn bushes.
10. Another visitor to my garden is named for the male of the species which has matte black plumage, a bright yellow beak and a yellow ring around the eye. What type of bird is this?

Answer: Blackbird

The blackbird (scientific name Turdus merula) is a member of the thrush family. The males of the species are all black whereas the females have a brown body and a rusty-red breast. They are very adaptable birds and are widespread in gardens, parks and woodland.

They have a very recognisable song and are known to sing after rain. They like to eat a variety of earthworms, insects and berries and are often seen running across the garden, picking them up from the ground, before running back to find cover.
Source: Author clevercatz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Yet More Cat People Quizzes:

Cat People are prolific quiz writers. Enjoy the latest selection.

  1. To Infinity and Beyond Average
  2. The More That Changes... Average
  3. Wouldn't You Rather Be There? Average
  4. Clevercatz's First Common Bond Quiz Easier
  5. German License Plates Decoded Average
  6. Where Can I "B"? Easier
  7. Just Your Plain Old Adventure Easier
  8. Oh Captain, My Captain! Average
  9. Why Do Birds Suddenly Appear? Easier
  10. The Big Four Average

Also part of quiz list
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us