Quiz about David Thewlis
Quiz about David Thewlis

David Thewlis Trivia Quiz


This quiz is based on one of my favorite actors, David Thewlis. Questions will include facts of his life and some of my favorite movies he is in.

A multiple-choice quiz by white_lady. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities T-Z

Author
white_lady
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
223,306
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
251
Last 3 plays: Guest 110 (2/10), clevercatz (6/10), Guest 67 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban"(2004), David Thewlis played Professor R.J. Lupin the new Defense Against the Dark Arts teacher. What do the letter's R.J stand for? Hint

Remus John
Rupert John
Remus Jacob
The R stands for Remus but no one really knows what the J stands for.

2. David Thewlis was banned from entering China because of his role in Jean-Jacques Annaud's 1997 movie "Seven Years in Tibet"(1997).

True
False

3. David Thewlis was born in 1963, on the 20th of what month? Hint

Febuary
September
April
March

4. What was the name of the movie in which David played Edward Douglas, a man who ended up on an island inhabited by half-man, half-animal creatures? Hint

Dragonheart
The Island of Dr. Moreau
Beseiged
The Trial

5. What award did David win in the 1993 New York Film Critics Circle Awards for the movie "Naked"? Hint

Best Supporting Actor
Best Actor
Best Director
Best Scriptwriter

6. Which voice did David provide in "James and the Giant Peach"(1996)? Hint

The Grasshopper
The Earthworm
The Centipede
James

7. In the film "Dragonheart"(1996), how did David's character Einon come to share a heart with Draco, a dragon? Hint

He had a weak heart and would not live unless he shared another heart.
When he was young a spike pierced his heart.
He died and when half the heart was given to him, he lived again.
Draco's heart was not shared with Einon but Bowen instead.

8. In the Harry Potter movies, what part did David Thewlis originally audition for? Hint

Professor Snape
Sirius Black
Professor Lockhart
Professor Quirrell

9. What is the name of the daughter he had with girlfriend Anna Friel? Hint

Katelin
Megan
Gracie
Madison

10. What part did he play in the movie "Kingdom of Heaven"(2005)? Hint

Godfrey
Hospitaler
Balin
Guy de Lusignan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban"(2004), David Thewlis played Professor R.J. Lupin the new Defense Against the Dark Arts teacher. What do the letter's R.J stand for?

Answer: Remus John

A lot of secrets were revealed about Professor Remus John Lupin, such as his connections to Harry's parents, "The Prisoner of Azkaban" Sirius Black and his being a Werewolf.
2. David Thewlis was banned from entering China because of his role in Jean-Jacques Annaud's 1997 movie "Seven Years in Tibet"(1997).

Answer: True

The movie was about China taking over Tibet, and consequently David Thewlis was banned from entering China. David played Peter Aufschnaiter, a man who set out to climb Nanga Parbat, one of the highest mountains in the Himalayas, along with his friend Heinrich Harrer (Brad Pitt).

They became prisoners. This movie took five years to film and because of this, the cast and crew nick named it "Five Years on This Set".
3. David Thewlis was born in 1963, on the 20th of what month?

Answer: March

He was born on the 20th of March, 1967 in Blackpool, Lancashire, England.
4. What was the name of the movie in which David played Edward Douglas, a man who ended up on an island inhabited by half-man, half-animal creatures?

Answer: The Island of Dr. Moreau

Yes as weird as it sounds "The Island of Dr.Moreau"(1996) was inhabited by half-man, half-animal creatures. David's character survived a plane crash. He was rescued and brought to the island.
5. What award did David win in the 1993 New York Film Critics Circle Awards for the movie "Naked"?

Answer: Best Actor

He also won Best Actor for the same movie in the Cannes Film Festival Awards, Evening Standard Film Awards, London Film Critics Circle Award Best British Actor, and National Society of Film Critics Award. David played a man named Johnny, who fled Manchester to London to avoid being beaten by the family of a young girl he had raped.
6. Which voice did David provide in "James and the Giant Peach"(1996)?

Answer: The Earthworm

David's earthworm was somewhat humorous, and an interesting character, who befriended the orphan boy James and joined in his adventures.
Something interesting I found out about this movie, is that Miriam Margolyes provided the voice for Aunt Sponge/The Glowworm. Miriam played Professor Sprout in "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002).
7. In the film "Dragonheart"(1996), how did David's character Einon come to share a heart with Draco, a dragon?

Answer: When he was young a spike pierced his heart.

David's charcter Einon became involved in a battle between the king (his father), his forces and the peasants. After his father died, a young girl collided with Einon and pierced his heart accidentally. His mother brought him to Draco, who shared his heart with him.
8. In the Harry Potter movies, what part did David Thewlis originally audition for?

Answer: Professor Quirrell

Obviously David did not get the part. It went to Ian Hart. David's role as Professor Lupin was interesting. He was a very kind person. Much to Harry's liking, Lupin had been close to Harry's parents. Snape did not trust him however, he believed Lupin was helping Sirius Black.
9. What is the name of the daughter he had with girlfriend Anna Friel?

Answer: Gracie

Gracie was born on July 9 2005, she weighed 7lb 4oz.
10. What part did he play in the movie "Kingdom of Heaven"(2005)?

Answer: Hospitaler

His character was one of the people who accompanied Balin (Orlando Bloom) and Balin's father Godfrey (Liam Neeson) to Jerusalem. He was a doctor in a way. He tried to save Godfrey when he fell ill. Sadly, near the end of the movie he died.
Source: Author white_lady

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : Guest 110: 2/10
Nov 21 2022 : clevercatz: 6/10
Nov 21 2022 : Guest 67: 5/10
Nov 19 2022 : Guest 73: 3/10
Nov 19 2022 : Guest 86: 3/10
Oct 06 2022 : Guest 2: 5/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us