FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ms Tomlin if Youre Nasty
Quiz about Ms Tomlin if Youre Nasty

Ms. Tomlin if You're Nasty Trivia Quiz


Lily Tomlin has created some memorable characters, made great television appearances, and lent her talents to several movies, good and bad. Test your knowledge of this one-of-a-kind performer.

A multiple-choice quiz by InXanadu. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities T-Z

Author
InXanadu
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
153,042
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
3188
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 172 (10/15), Guest 35 (12/15), Guest 107 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Where and when was Lily born? Hint


Question 2 of 15
2. Lily has spoken in her act, and in interviews, about an extra-curricular activity at which she excelled in high school. What was it? Hint


Question 3 of 15
3. Although Lily appeared on all of the following shows, she was only a cast member on one of them for more than one season. Which show was it? Hint


Question 4 of 15
4. Lily started playing many of her characters on these TV variety shows. What is the name of Lily's famous telephone operator? Hint


Question 5 of 15
5. One of these is a prop used by Lily's character, Edith Ann. (And that's the truth.) Which is it? Hint


Question 6 of 15
6. In addition to her regular TV gig, Lily had a side project called "This is a Recording" in 1971. Which of these awards did Lily win for it? Hint


Question 7 of 15
7. Lily made two television specials in 1973 and 1975. On her first CBS special, a 33 year-old comedian appeared. He then went on to great success as a stand up comic and in movies. Who was it? Hint


Question 8 of 15
8. In her 1975 ABC special, Lily played a ditzy character named Suzy Sorority. Her fellow sorority sister was played by a 23 year-old who joined the cast of a new live NBC show the following fall, then called "Saturday Night". Who was that gal? Hint


Question 9 of 15
9. After lending her voice to (but not appearing in) a now-forgotten 1971 cult film, Lily earned an Oscar nomination for her official 1975 film debut.


Question 10 of 15
10. In 1978, Lily was lambasted by critics and audiences for the disastrous "Moment by Moment", in which she played the lover of a man fifteen years younger. Who was her leading man? Hint


Question 11 of 15
11. Lily's biggest box office success came with a 1980 movie that had a #1 title song and spawned a short-lived TV series. What was the movie? Hint


Question 12 of 15
12. Lily won her second Tony award in 1986 for a Broadway performance that tied all her characters into one big show. What was the title of the production? Hint


Question 13 of 15
13. Lily played a male character named Tommy Velour in her 1986 Tony-winning stage show. What is Tommy Velour's occupation? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following movie actors did NOT co-star in a film with Lily in the 1980s? Hint


Question 15 of 15
15. The woman who writes much of Lily's material has been with her both personally and professionally for over thirty years. Who is Lily's partner? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 172: 10/15
Jun 16 2024 : Guest 35: 12/15
May 24 2024 : Guest 107: 9/15
May 23 2024 : Guest 209: 8/15
May 05 2024 : Iva9Brain: 13/15
May 05 2024 : IMGOOFY: 8/15
May 05 2024 : Terrirose: 10/15
May 05 2024 : wellenbrecher: 15/15
May 05 2024 : sandysenior: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where and when was Lily born?

Answer: Detroit, MI in 1939

Lily was born September 1, 1939. She grew up in Detroit and attended Wayne State University there before leaving for New York to study acting. If she seems younger, it's because she was at the height of her career at an age when many comedians lose their edge. She has used the towns of Slippery Rock, Arkansas and Manhattan, Kansas in her acts.
2. Lily has spoken in her act, and in interviews, about an extra-curricular activity at which she excelled in high school. What was it?

Answer: Cheerleading

Lily used to joke that she was "the best white cheerleader Detroit ever saw." She also performed a cheer for one of her "Saturday Night Live" hosting gigs.
3. Although Lily appeared on all of the following shows, she was only a cast member on one of them for more than one season. Which show was it?

Answer: "Laugh-In"

Lily's first regular TV gig was on "The Music Scene", which only lasted one season. After that, she joined "Laugh-In" in 1970 for three seasons. "The Music Scene" was one of those great shows that never found an audience, having been shuffled in the schedule too many times.

Many artists who performed on "The Music Scene" are now musical legends (Janis Joplin, Isaac Hayes, Three Dog Night, Della Reese). The shows are now available on DVD, a must-have for fans of Woodstock-era artists. Lily was hired for this show three years after her television debut (at age 28) on "The Garry Moore Show".
4. Lily started playing many of her characters on these TV variety shows. What is the name of Lily's famous telephone operator?

Answer: Ernestine

Phoenicia is the gal Ernestine chats with on the switchboard while she's supposed to be working. (She's probably her only friend!) Ernestine's trademarks are her squinty eyes, 1940s hairstyle, rolling her tongue and sticking it out, and snorting when she laughs.

She has a lot of fun at her job, mostly at the callers' expense. She was hilarious in a 1983 TV special in which she sang a medley of then-current hits like "Maniac" and "She Works Hard for the Money", dressed as Ernestine, ending with her sprawled on a chair and splashed with water, a la "Flashdance"! Priceless.
5. One of these is a prop used by Lily's character, Edith Ann. (And that's the truth.) Which is it?

Answer: A giant rocking chair

Edith Ann is a little girl who tells it like it is, even if she's being asked about where babies come from. She has a little baby brother, and a dog, Buster (whom she kisses on the lips). Her last line in every skit is always, "And that's the truth..." only she can't make the "th" sound without giving the rasperry (a.k.a. the "Bronx cheer") with her tongue.
6. In addition to her regular TV gig, Lily had a side project called "This is a Recording" in 1971. Which of these awards did Lily win for it?

Answer: Grammy

"This is a Recording" was the first album in which Lily played Ernestine. There were no other characters on this album. It was a recording of a live performance, and there are parts where she talks to the audience (including one person getting up to go to the restroom).

The cover featured Lily at a switchboard, dressed as Ernestine. Her other albums, "And That's The Truth", "Modern Scream", and "On Stage", can now all be found on CD.
7. Lily made two television specials in 1973 and 1975. On her first CBS special, a 33 year-old comedian appeared. He then went on to great success as a stand up comic and in movies. Who was it?

Answer: Richard Pryor

Pryor is considered a pioneer for pushing the envelope with his frank and often crass humor, as well as his racial subject matter. Most African American comedians cite him as an influence, although there were comedians like Redd Foxx and Moms Mabley before him. Pryor was recently named the #1 greatest stand-up of ALL-TIME by Comedy Central.
8. In her 1975 ABC special, Lily played a ditzy character named Suzy Sorority. Her fellow sorority sister was played by a 23 year-old who joined the cast of a new live NBC show the following fall, then called "Saturday Night". Who was that gal?

Answer: Laraine Newman

Newman was one of the original "Not Ready for Prime Time Players" when the show debuted on NBC. The word "Live" was added to the title the next season. Newman and her castmates stayed for five seasons. Robin Duke, Denny Dillon, and Mary Gross did not join the cast until after the original players all left in 1980.
9. After lending her voice to (but not appearing in) a now-forgotten 1971 cult film, Lily earned an Oscar nomination for her official 1975 film debut.

Answer: True

In "Nashville", Lily played the lone caucasian singer in an African American choir. First choice for the part was Louise Fletcher, who did win an Oscar that year anyway, for "One Flew Over the Cuckoo's Nest", a part once considered for Lily! Lily lost in the Supporting category to Lee Grant ("Shampoo"). Before "Nashville", Lily could be heard on the telephone in an obscure 1971 movie called "Scarecrow in a Garden of Cucumbers", which starred Andy Warhol protegee and "Walk on the Wildside" subject, Holly Woodlawn. Lily's "Nashville" co-star Ronee Blakely was also nominated. Blakely would become known to a whole new generation nine years later as the mother in "A Nightmare on Elm Street".
10. In 1978, Lily was lambasted by critics and audiences for the disastrous "Moment by Moment", in which she played the lover of a man fifteen years younger. Who was her leading man?

Answer: John Travolta

It didn't help that they looked like brother and sister. Travolta was riding high on the success of "Grease" until this came out. The main reasons critics panned it were the tedious dialogue and the lack of chemistry between Lily and John. It is only fair to point out, however, that when a man appears with a fifteen-year-younger woman, the movie industry doesn't say boo about it! (i.e., Woody Allen)
11. Lily's biggest box office success came with a 1980 movie that had a #1 title song and spawned a short-lived TV series. What was the movie?

Answer: "9 to 5"

Her co-stars were Jane Fonda and Dolly Parton, who earned an Oscar nomination for writing the title song. Lily played Violet Newstead, a confident, albeit bitter, intelligent person, for which Lily was well suited. It was one of 1980's biggest box office hits, after "The Empire Strikes Back". Sadly, the film's director Colin Higgins died of AIDS in 1988.
12. Lily won her second Tony award in 1986 for a Broadway performance that tied all her characters into one big show. What was the title of the production?

Answer: The Search for Signs of Intelligent Life in the Universe

"Appearing Nitely" was Lily's first Tony-winning Broadway show in 1977. "Modern Scream" was the title of her 1975 album, and "Lily for President?" was a 1982 television special. She also had a 1981 Broadway show, "Sold Out". "The Search for Signs of Intelligent Life in the Universe" was made into a film in 1991, and revived on stage in 2001.
13. Lily played a male character named Tommy Velour in her 1986 Tony-winning stage show. What is Tommy Velour's occupation?

Answer: Lounge singer

This is one of Lily's most over-the-top characters. Midway through his act, Tommy's shirt unbuttons revealing a thick layer of chest hair! He has hair on his knuckles too. Lily once performed as Tommy to a freaked-out Elizabeth Taylor at a 1997 televised gala event in her honor.
14. Which of the following movie actors did NOT co-star in a film with Lily in the 1980s?

Answer: Alan Alda

Charles Grodin appeared with Lily in "The Incredible Shrinking Woman". Steve Martin had to share his body with Lily in "All of Me" (her best since "9 to 5"). Lily and Bette Midler played two sets of twin sisters in "Big Business". Alan Alda would have to wait until 1996 to co-star with Lily in the fabulous "Flirting With Disaster", although he did appear on television with her in the 1970s.
15. The woman who writes much of Lily's material has been with her both personally and professionally for over thirty years. Who is Lily's partner?

Answer: Jane Wagner

The other three women listed are all great comedy writers, but it is Wagner who has lived and worked with Lily since the early 1970s. Their relationship even survived Wagner's writing "Moment By Moment"! There aren't many pairs that could withstand working together so much, but whatever they're doing, let's hope they keep it up, and keep making us laugh for years to come.
Source: Author InXanadu

This quiz was reviewed by FunTrivia editor JuniorTheJaws before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us